Astronauti přistanou na Měsíci ve velkém stylu. Obléknou skafandry od Prady

Astronauti se na Měsíci předvedou v unikátních skafandrech od Prady, které kombinují styl a špičkovou technologii. Mise Artemis III slibuje návrat lidstva na Měsíc po více než 50 letech.

Reklama

Módní dům Prada se spojil se společností Axiom Space, aby společně vytvořili nový vesmírný skafandr, který má astronautům NASA zajistit bezpečí a pohodlí během Mise Artemis III. Mise má za cíl v roce 2026 dopravit astronauty na Měsíc, kde poprvé v historii proběhne průzkum jižního pólu.

Nový skafandr s označením Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) disponuje řadou novinek, které pomohou astronautům odolat drsnému prostředí. Skafandr v bílé barvě se šedými a červenými pruhy disponuje pokročilou technologií pro biometrické monitorování astronautů a je navržen tak, aby vydržel extrémní teploty po dobu až 8 hodin v rámci vesmírné výpravy. Speciálně upravené rukavice a boty ochrání astronauty před ostrým měsíčním terénem, zatímco přídavné čtvercové zařízení na zádech umožní regulaci teploty v zastíněných oblastech.

Axiom Space zdůrazňuje, že skafandr je nejen esteticky promyšlený, ale především praktický. Přináší zlepšení v oblasti mobility i pohodlí astronautů. Helma s integrovaným štítem zajistí lepší výhled a díky HD kamerám a osvětlení poskytne dokonalý přehled o okolí. Skafandr je rovněž vybaven regenerovatelným systémem pro odvod oxidu uhličitého a technologií chlazení, která odvádí přebytečné teplo.

„Jsme průkopníci nové éry v průzkumu vesmíru, kde jsou partnerství nezbytná pro komercializaci vesmíru,“ uvedl Russell Ralston, výkonný viceprezident Axiom Space.

Společnost Prada, známá pro své bohaté módní úspěchy, se podílela na vývoji povrchové vrstvy skafandru, která musí zvládat náročné podmínky ve vesmíru. Jejich doporučení přispěje k ochraně astronautů před specifickými výzvami, jako je například ostré sluneční záření či nehostinný měsíční prach.

Skafandr AxEMU aktuálně prochází závěrečnou fází testování, která zahrnuje simulace pod vodou v laboratoři NASA pro neutralizaci vztlaku, jež napodobuje měsíční gravitaci, i tlakovou simulaci, což je poprvé od dob slavné mise Apolla. Do testování jsou zapojeni také partneři mise Artemis III včetně NASA. V příštím roce proběhnou další testy, než skafandr podstoupí finální kontrolu.

Mise Artemis III po více než půl století dopraví astronauty opět na Měsíc, kde položí základy pro budoucí vesmírné projekty, jako například výstavbu lunární stanice Gateway.

Autor: Jan Brož, Zdroje: axiomspace.com, nasa.gov

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama