Sterlingové stříbro vs. čisté stříbro: Jaký je rozdíl?

Pokud se zajímáte o stříbrné šperky, pravděpodobně jste se setkali s pojmy „sterlingové stříbro“ a „stříbro“. Ačkoliv oba označují šperky vyrobené z drahého kovu stříbra, mezi nimi existuje výrazný rozdíl v jejich složení, kvalitě a praktickém použití. Porozumění těmto rozdílům vám pomůže udělat informovanou volbu při nákupu šperků.

Reklama

Sterlingové stříbro

Složení: Sterlingové stříbro je slitina, která obsahuje 92,5 % čistého stříbra a 7,5 % jiných kovů, obvykle mědi. Tato kombinace kovů zvyšuje pevnost a odolnost stříbra, což je zásadní pro výrobu šperků určených k dennímu nošení. Slitina přidává kovu odolnost proti deformacím a opotřebení, díky čemuž je sterlingové stříbro preferovanou volbou pro prsteny, náramky, náušnice a další často nošené šperky.

Punc: Sterlingové stříbro je vždy označeno puncem „925,“ který odkazuje na 92,5 % čistého stříbra ve slitině.

Výhody: Sterlingové stříbro je cenově dostupné, všestranné a hypoalergenní, což z něj činí ideální materiál pro každodenní šperky. Díky slitování s mědí je odolné a dobře se udržuje – lze jej jednoduše vyleštit, aby znovu získalo svůj lesk.

Čisté stříbro

Složení: Čisté stříbro, také známé jako ryzí stříbro, je tvořeno z 99,9 % stříbrem. Ačkoliv má vysoký lesk a je vysoce ceněno pro svou čistotu, je příliš měkké a náchylné k poškrábání či ohnutí. Proto se v šperkařství používá zřídka, zejména pokud jde o kusy, které jsou často nošeny.

Punc: Čisté stříbro je označeno puncem „999“ nebo „999.9,“ což značí jeho téměř dokonalou čistotu.

Výhody: Tento typ stříbra se často používá ve sběratelských předmětech, investičních mincích a v luxusním zboží díky své vysoké estetické hodnotě a vzácnosti. Nicméně jeho měkkost a tendence k oxidaci omezují jeho každodenní praktické použití.

Detail stříbrného náhrdelníku
Detail stříbrného náhrdelníku | Zdroj: Omara.cz

Údržba stříbra

I když je sterlingové stříbro odolnější než čisté stříbro díky příměsi jiných kovů, oba typy stříbra vyžadují pravidelnou údržbu, aby si zachovaly svůj lesk a krásu. Správná péče o stříbrné šperky nejen prodlužuje jejich životnost, ale také zajišťuje, že budou vypadat stále jako nové. Níže naleznete několik užitečných tipů pro péči o stříbro.

Prevence černání stříbra

Černání, známé také jako oxidace, je přirozený proces, při kterém stříbro reaguje se sírou ve vzduchu a na povrchu se vytvoří tmavý povlak. Zatímco černání není známkou poškození, jeho vznik lze minimalizovat správným skladováním a péčí. Doporučuje se:

  • Uchovávat stříbrné šperky v suchu: Vlhkost je jedním z hlavních faktorů urychlujících oxidaci. Stříbrné šperky je vhodné skladovat v uzavřených krabičkách nebo sáčcích s měkkou podšívkou. Pro maximální ochranu můžete do úložného prostoru přidat protiskrnivé proužky nebo sáčky s oxidem křemičitým, které absorbují vlhkost.
  • Zabraňte kontaktu s chemikáliemi: Parfémy, laky na vlasy, krémy a čistící prostředky mohou urychlit proces černání. Před použitím těchto produktů doporučujeme šperky sundat.
  • Sundávejte šperky při koupání: Chlór a další chemikálie v bazénech, stejně jako sůl v mořské vodě, mohou poškodit povrch stříbra.

Čištění stříbrných šperků

Pro udržení stříbrných šperků v perfektním stavu je klíčové pravidelné čištění:

  • Měkký hadřík: Používejte speciální lešticí hadříky určené pro stříbro, které jsou jemné a nepoškrábou povrch. Hadříkem jemně otírejte šperky, abyste odstranili prach a lehké nečistoty.
  • Mýdlová voda: Pokud jsou šperky silně znečištěné, můžete je omýt v teplé vodě s jemným mýdlem. Jemně šperky otírejte měkkým kartáčkem nebo houbičkou a následně je důkladně opláchněte čistou vodou a osušte.
  • Speciální čistící prostředky: Na trhu jsou k dostání speciální roztoky a pasty určené pro čištění sterlingového stříbra. Tyto produkty pomohou odstranit silnější vrstvy černání a obnovit zářivý lesk šperků.

Odborné čištění

Pokud vaše šperky ztratily svůj původní lesk a běžné domácí čištění není účinné, je dobré zvážit odborné čištění. Profesionálové mají speciální nástroje a čisticí metody, které nejen odstraní černání, ale také šperky ochrání před další oxidací.

Stříbrné náušnice
Stříbrné náušnice | Zdroj: Omara.cz

Které stříbro je pro vás nejlepší?

Pokud hledáte šperky, které zvládnou každodenní nošení a jsou zároveň cenově dostupné, sterlingové stříbro je ideální volbou. Jeho pevnost a lesk zajišťují dlouhodobou spokojenost, zatímco jeho hypoalergenní vlastnosti ocení lidé s citlivou pokožkou. Naopak, pokud hledáte něco exkluzivního nebo sběratelského, čisté stříbro by mohlo být pro vás tou pravou volbou.

Prohlédněte si kolekci šperků od Omara

Ať už dáváte přednost sterlingovému stříbru nebo čistému stříbru, v obchodě Omara Jewelry najdete širokou nabídku elegantních a kvalitních šperků. Navštivte naši kolekci ještě dnes a objevte šperky, které odrážejí váš styl a osobnost.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama