Kryštof Kolumbus byl žid původem ze Španělska, odhalila analýza DNA

Kryštof Kolumbus měl židovský původ a kořeny ve Španělsku, odhalil dokumentární film španělské televize RTVE. Analýza DNA potvrdila, že ostatky v hrobce Kolumba v sevillské katedrále skutečně patří slavnému objeviteli Ameriky.

Reklama

Po více než 500 letech bádání a spekulací o původu Kryštofa Kolumba odvysílala španělská televize RTVE nový dokument Kolumbova DNA – jeho skutečný původ (Colón ADN, su verdadero origen), který odhalil jeho skutečný původ. Snímek ukazuje 22 let výzkumu vedeného profesorem Josém Antoniem Lorentem z univerzity v Granadě, který odhalil, že slavný objevitel Ameriky je sefardským židem s kořeny ve středomořském regionu.

Kryštof Kolumbus byl žid

Zásadní obrat nastal ve chvíli, kdy se vědcům podařilo potvrdit, že Kolumbovy ostatky jsou skutečně pohřbeny v sevillské katedrále. Klíčová byla analýza DNA ostatků Kolumba, která vyřešila dlouholetý spor mezi Španělskem a Dominikánskou republikou. Výsledky zároveň naznačily, že v Kolumbově genetickém profilu jsou prvky typické pro židovský původ.

Lorente zkoumal osm nejvěrohodnějších teorií o Kolumbově původu, z celkem 25 zvažovaných hypotéz. Dokument postupně představuje jednotlivé teorie a dokládá je historickými a genetickými fakty. DNA analýza odhalila, že Kryštof Kolumbus nebyl původem z Janova, jak se do dnešních dnů tradovalo, ale má kořeny v oblasti západního Středomoří. Jeho životopis tak bude zřejmě historiky velmi brzy přepsán.

Jedním z hlavních důkazů proti italské teorii je absence jakéhokoliv italského jazyka v Kolumbových dochovaných dopisech. Všechna jeho známá korespondence je psaná španělsky, kdy v textech chybí jakékoli známky italského vlivu. Když Lorente provedl genetické testy u současných mužů s příjmením Kolombo z oblasti Janova a Milána, prokázal, že mezi nimi neexistuje žádná genetická shoda.

Lorente dále vysvětluje, že příjmení Kolombo v Itálii bylo v 15. století často dáno opuštěným dětem umístěných v klášterech, což znamená, že by nebylo příliš spolehlivým ukazatelem původu slavného mořeplavce.

Tajil židovské kořeny

Důležité je také poznamenat, že Kolumbus nikdy ve svých záznamech nezmiňoval podrobnosti o svém původu. Podle kronikáře Bartolomé de las Casase se Kolumbus o svém původu vyhýbal mluvit, což nyní, s ohledem na odhalený židovský původ, může nabývat zcela nového významu.

Historici jako Albardaner, bývalý prezident Centre d’Estudis Colombins v Barceloně, navíc upozorňují, že Kolumbovo tajení původu mohlo být důsledkem pronásledování židů ve Španělsku, které vrcholilo ediktem o vyhnání židů v roce 1492. Kryštof Kolumbus by teoreticky mohl být jedním z těch, kteří se snažili své židovské kořeny tajit, aby unikli represím.

Dokument se rovněž věnuje otázce, jak se Kolumbovi podařilo získat podporu pro své nákladné a riskantní výpravy. Katalánský badatel naznačuje, že klíčovou roli sehráli židovští konvertité, kteří Kolumba podporovali a financovali. Mezi nimi byl například Luis de Santángel, důležitá osobnost na dvoře katolických monarchů, nebo Andrés Cabrera, který dohlížel na účty Isabely Kastilské. Všichni byli spojeni s komunitou, která se vzájemně chránila před inkvizicí.

Autor: Jana Mitalová. Zdroj: rtve.es

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama