Houbařská sezona vrcholí. Ideální čas vyrazit na houby aneb Zásoba elixíru mládí a zdraví na zimu

Houbařská sezona se krátí a lesy jsou plné hub. Češi jsou hrdým národem houbařů, a pokud jste letos ještě nevyrazili do lesa, je nejvyšší čas to napravit. Houby nejenže obohacují naše jídelníčky, ale mají také pozitivní vliv na naše zdraví. Nenechte si ujít příležitost zásobit se houbami na zimu.

Reklama

Houby jsou nejen chutné, ale obsahují i cenné živiny podporující naše zdraví. Podle Mitzi Dulanové, autorky knihy The Pinterest Diet, houby obsahují mnoho látek, jako je měď, železo a draslík, které se například v rostlinné stravě moc často nenacházejí. Díky široké škále chutí hub, od babek, přes pravé hřiby až po bedly a žampiony, si můžeme vybrat podle své chuti a potřeby.

„V neposlední řadě jsou houby bohaté i na antioxidanty,“ píše ve své knize Dulanová. Právě ty pomáhají chránit tělo před volnými radikály a zpomalují fenomén stárnutí.

Houby jako elixír mládí

Jedním z hlavních důvodů, proč by měly být houby na našich talířích častěji, je jejich bláhodárný účinek. Studie Penn State z roku 2017 prokázala, že lesní houby obsahují vysokou koncentraci antioxidantů, které chrání tělo před fyziologickým stresem. Tyto látky dokonce napomáhají zpomalit viditelné známky stárnutí, což ocení hlavně ženy.

Kromě toho, že houby prospívají vzhledu, mají také pozitivní vliv na kognitivní funkce. Studie z konce roku 2021 zveřejněná v odborném časopisu Molecular Nutrition tvrdí, že potraviny bohaté na polyfenoly, včetně hub, snižují riziko nastartování Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.

Zmíněný výzkum z Penn State dále naznačuje, že lidé, kteří pravidelně jedí houby, mají nižší riziko depresí. Antioxidanty v houbách mohou pomoci snížit oxidační stres, což vede k lepší náladě.

Jak z výzkumu vyplývá, houby mohou také podpořit vitalitu srdce. Obsahují totiž glutamátové ribonukleotidy, díky kterým není potřeba téměř vůbec solit.

Některé houby, zejména žampiony, jsou také dobrým zdrojem vitamínu D. Konzumací pouze tří žampoinů denně, dopřejeme tělu denní potřebu tohoto vitamínu, kterého máme přes zimu ze slunce jen málo.

Houbové rizoto

Pokud hledáte tip na houbový recept, vyzkoušejte jednoduché houbové rizoto podle redaktora Petra Ševčíka, které se hodí k rodinným večeřím.

Ingredience

  • 300g rýže
  • 400g čerstvých hub (např. hřiby)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 50ml bílého vína
  • 50g nastrouhaného parmezánu
  • Sůl a pepř dle chuti
  • Plátek másla
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup přípravy

Čerstvé houby důkladně očistíme a nakrájíme na plátky. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a osmahneme nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme nastrouhaný česnek a houby. Dusíme, dokud houby nezměknou a nepustí šťávu.

Přidáme vařenou rýži a promícháme, aby se obalila šťávou z hub. Pokud použijete i víno, přidejte ho nyní a nechte odpařit.

Jakmile je rizoto hotové, odstavíme z plotny a přidáme plátek másla a nastrouhaný parmezán. Dobře promícháme.

Rizoto podáváme horké, posypané čerstvě nasekanou petrželkou a případně s dalším parmezánem na vrchu.

Zařazení hub do pravidelného jídelníčku není jen otázkou chuti, ale také zdraví.

Houbařská sezona pomalu končí

Nenechte si o víkendu ujít jednu z posledních letošních příležitostí na plný košík hub a na vlastní elixír mládí a zdraví.

Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a jejich denně aktualizované mapě pravděpodobnosti růstu je nyní ideální čas na víkendový sběr. Rostou po celém Česku.

Pravděpodobnost růstu hub podle meteorologů
Pravděpodobnost růstu hub podle meteorologů | Zdroj: ČHMÚ

Mykolog Libor Hejl doporučuje houbařům zamířit na Vysočinu, Šumavu či do Krkonoš, kde jsou šance na plný košík nejvyšší. „Lidé by se měli zaměřit hlavně na jehličnaté, především smrkové lesy, kde mají houby aktuálně nejlepší podmínky,“ sdělil Hejl pro NašeTéma.cz.

Autorský text: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama