Objeven sarkofág s lidskou kostrou a koňskou lebkou: Archeologové spekulují o upírech a vampýrismu

Nedávný objev sarkofágu v chorvatském městě Pakrac vzbudil obrovské spekulace o temných aspektech historie. Archeolog Krešimir Vacek zkoumá nejen sarkofág, ale také souvislosti s upíry a středověkým vampýrismem. Jaké tajemství skrývá toto fascinující naleziště?

Reklama

„Nedávný objev ve měste Pakrac vyvolal obrovské množství spekulací a otázek o temných stránkách historie,“ sdělil na úvod rozhovoru pro magazín NašeTéma.cz chorvatský archeolog a pracovník Muzea města Pakrac Krešimir Vacek.

Archeologové vedení Krešimirem Vackem a Teem Loknerem učinili senzační nález: v hloubce pěti metrů, datovaném do počátku 13. století, objevili masivní dřevěný sarkofág, který se pyšní neporušeným stavem.

Co ale toto tajemné místo a sarkofág skrývají? Odpověď je možná děsivější, než si mnozí z nás dokáží představit.

Po otevření sarkofágu byla objevena lidská kostra bez lebky. Místo ní našli archeologové fragmenty lebky, které patřily koni. Tato zvláštní kombinace vzbudila v odborné komunitě rozruch a podezření na vampýrismus. „Ve středověku lidé věřili, že zlí jedinci, kteří zemřeli, mohou po smrti strašit živé a způsobovat jim neštěstí,“ vysvětluje Vacek. „Proto často mrzačili mrtvé, a to uřezáváním hlavy. Naše nálezy naznačují, že tato osoba mohla být považována za nebezpečnou i po smrti.“

Zprávy o tomto ojedinělém nálezu vyvolaly zvědavost i mimo Chorvatsko. Proč byla osoba pohřbena v tak luxusním sarkofágu, zatímco její tělo bylo zmrzačeno? Vacek poukazuje na to, že pohřeb v takovém sarkofágu představuje vysoký společenský status jedince, který byl pravděpodobně vysoce postaveným členem společnosti. „Takový sarkofág byl v té době raritou,“ tvrdí archeolog.

Tato archeologická lokalita je navíc spojena s legendou o templářích, kteří byli v minulosti obviněni z kacířství a svatokrádeže. Vacek naznačuje, že právě toto místo může skrývat nejen stopy prvních křesťanů v Pakracu, ale i stopy starších pohanských tradic, které církev v té době zavrhovala. „Naše objevy dokazují, že dokonce i ti, kteří chtěli šířit křesťanství, se mohli potýkat s vlastními temnými stránkami,“ říká Vacek.

Ale co sarkofág z hlediska zachovalosti? Dřevo, ze kterého byl vyroben, zůstalo po 800 letech nepoškozené. „Kostel, u kterého byl sarkofág nalezen, byl postaven na místě, které se nacházelo u bažin,“ vysvětluje archeolog. „Povodeň, která v minulosti tuto lokalitu postihla, zanesla pohřebiště bahnem, čímž se dřevo konzervovalo.“

Navíc byly nalezeny i další cenné artefakty, jako pařezy dubů s kořeny a kůrou. „Nálezy meruňkových pecek a větví vinné révy potvrzují rané pěstování v Pakracu,“ dodává Vacek.

Jaké další tajemství skrývá tato fascinující chorvatská lokalita? „Archeologie je jako bonboniéra; nikdy nevíte, co vás překvapí,“ přemítá Vacek. Ať už jsou tyto nálezy jakkoli znepokojivé, je jisté to, že historie má stále co říct a my jsme teprve na začátku jejího odhalování.

Tento objev nejenže rozproudil diskusi o upírech a temných tradicích středověku, ale také znovu otevřel otázky o tom, co všechno nám naše historie může prozradit. Příběh o tomto sarkofágu je důkazem toho, že archeologie není jen věda o minulosti, ale také fascinující detektivní příběh, který čeká na to, aby byl odvyprávěn.

Podle archeologa bylo v této lokalitě za posledních 8 let vykopáno 74 lidských ostatků a také ostatky dalších 21 lidí z kostnice vedle jižní strany kostela.

Na závěr nás zajímalo, co dalšího můžeme od budoucího archeologického výzkumu v této lokalitě očekávat? „To nevíme, dokud nenenajdeme zase něco nového. Proto je archeologie jako bonboniéra, nikdy nevíme, co nás v bonbonu čeká,“ dodal na závěr rozhovoru pro naší redakci archeolog Krešimir Vacek.

Autorský text: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama