České lesy budou už za týden plné hub, na Moravě a ve Slezsku moc neporostou, předpovídá mykolog

Letošní houbařská sezóna je podle mykologa Libora Hejla plná překvapení a extrémů. Zatímco na jedné straně Česka mají být lesy plné hub, Morava, Slezsko a západ Čech mohou v říjnu zůstat bez hub.

Reklama

„Růst hub je v některých lokalitách výrazně ovlivněn nedávnými povodněmi, větrem a extrémními srážkami,“ řekl redakci NašeTéma mykolog Libor Hejl.

Kam na houby podle mykologa

Podle mykologa bude příští týden klíčový pro milovníky houbaření. V lesích, zejména v Čechách, očekává bohatý růst hřibovitých hub. „Lidé by se měli zaměřit hlavně na jehličnaté, především smrkové lesy, kde mají houby v tomto období nejlepší podmínky,“ říká Hejl. Doporučení mykologa platí především pro oblasti, které nebyly zasaženy velkým množstvím srážek.

Na rozdíl od Čech právě Morava a Slezsko čelily následkům povodní, což není pro růst hub ideální. V některých lesích ještě stále stojí voda, což vytváří nepříznivé podmínky pro růst hub. „Je možné, že houby v těchto lokalitách porostou méně nebo vůbec. To ale záleží na tom, jak se voda rychle vstřebá do půdy,“ vysvětluje Hejl. Přestože situace může vypadat nepříznivě, dodává, že vývoj je obtížně přesně předpovídat.

Zpočátku se houby objeví na okrajích lesů, například na loukách nebo u lesních cest, kde jsou podmínky nejpříznivější. Postupem času by se měly objevovat i v hlubších částech lesů. „Někde mohou houby růst už nyní, třeba žampiony lidé nacházejí i na svých zahradách,“ podotýká Hejl.

Růst hub je závislý na několika faktorech, přičemž klíčové jsou teploty a srážky. „Plodnice začínají růst ve chvíli, kdy jsou ideální podmínky – tedy dostatek vláhy a přiměřeně teplého počasí. Větrno a sucho růst brzdí, stejně jako přílišné množství vody, která se nestačí vsáknout do půdy,“ vysvětluje Hejl. V posledních týdnech bylo v některých oblastech větrno, což také růstu hub příliš neprospívá.

Mykolog předpokládá, že v nadcházejících týdnech, zejména v prvním týdnu října, budou pro houbaření podmínky ideální jen v některých částech republiky. „Dobré šance budou mít houbaři v příhraničních oblastech, například v Jizerských horách, na Šumavě, v Krkonoších, Beskydech a na Vysočině, převážně v jehličnatých lesích,“ odhaduje Hejl.

Kam na houby podle meteorologů

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) denně aktualizuje mapu, která ukazuje pravděpodobnost růstu hub v různých částech republiky, a to od velmi nízké až po velmi vysokou pravděpodobnost.

Ať už patříte mezi pravidelné houbaře, nebo si chcete jen rekreačně vyrazit během víkendového pobytu na chalupě, stačí se podívat na mapu a zjistit, zda je ten den v lokalitě šance na plný košík.

Pravděpodobnost růstu hub k 24. září 2024 - Mapa růstu hub - Kde rostou houby
Pravděpodobnost růstu hub k 24. září 2024 | Zdroj: ČHMÚ

Mapa meteorologů aktuálně ukazuje, že ideální podmínky pro sběr hub panují v horských oblastech. Růst hub je však stále slibný i v níže položených lokalitách. Na západě republiky, kde bylo méně srážek, se naopak houby mohou objevit jen v malé míře.

Jaké houby rostou

Doba růstu hub po dešti závisí na mnoha faktorech. „I když bych rád předpověděl, kdy a kde houby porostou, je to velmi složité a závisí to na více podmínkách. Po vydatných srážkách obvykle začnou růst první „podeštné“ houby tak za týden, mykorhizní větší druhy hub, které zajímají hlavně houbaře, přibližně tak za 14 dní. Jak to ale bude po extrémním dešti, který letos zasáhl naši republiku, si netroufám říct,“ vysvětluje mykolog Hejl.

V nadcházejícím období bude sezóna hřibovitých hub. Mykolog doporučuje sbírat hřib smrkový, hnědý nebo třeba klouzky. „Už nyní začínají růst bedly vysoké, různé pečárky a pýchavky. V říjnu by měl přijít čas zejména na hřibovité houby, jako jsou hřib smrkový, hřib hnědý, klouzky, křemenáče a kozáky, ale také na jedny z nejchutnějších ryzců, jako je ryzec smrkový nebo borový, a pak pro znalce některé čirůvky, jako čirůvka fialová a čirůvka havelka,“ předpovídá Hejl.

I když má každý houbař své oblíbené místo, mykolog doporučuje sledovat sociální sítě, kde lidé často sdílejí aktuální informace o tom, kde co roste. „Někteří houbaři své fleky neradi prozrazují, ale na sociálních sítích se často dozvíte, kde zrovna houby rostou,“ dodal Hejl.

Nadcházející týdny tedy budou pro houbaře ještě zajímavé, zejména pro ty, kteří se vydají do správných lokalit ve správný čas.

Autorský text: Petr Ševčík, Jan Brož

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama