Režisérka Eva Toulová se inspirovala Čachtickou paní: Pro unikátní fotku se koupala ve vlastní krvi

Režisérka Eva Toulová se pro inspiraci obrátila k legendě o Čachtické paní. Pro unikátní fotografii, na které spolupracovala s Elen Yermachenko, použila kapky své vlastní krve. Neobvyklé spojení filmového a fotografického umění přináší fascinující výsledek. Nemyslíte?

Reklama

Ve světě umění, kde se každý snaží zaujmout čím dál tím originálnějšími způsoby, přichází režisérka a herečka Eva Toulová s nápadem, který překračuje běžné hranice. Pro fotografii inspirovanou Čachtickou paní použila nejen tradiční rekvizity, ale rovněž pár kapek své vlastní krve. Tento neobvyklý způsob autentizace dělá z její poslední fotografické spolupráce s Elen Yermachenko opravdový umělecký skvost.

Eva Toulová, známá svou prací na filmech jako Superžena, Láska na zakázku a Krtkův Svět, se tentokrát ponořila do světa fotografie s Elen Yermachenko. Společně se rozhodly oživit pověst o Čachtické paní nejen vizuálně, ale doslova i fyzicky. „Chtěla jsem, aby byla fotka něčím unikátní, a tak jsem se rozhodla podepsat ji vlastní krví,“ svěřila se s nápadem redakci NašeTéma Eva Toulová, což dodalo snímku opravdu zvláštní hloubku.

Focení proběhlo ve vlastní koupelně Toulové a celá scéna byla odfocená za pouhých 20 sekund. Ale co přišlo poté, byla dvouhodinová bitva s čištěním. „Musela jsem koupelnu od inkoustu umývat 2 hodiny,“ směje se režisérka, když popisovala následky svého uměleckého rozhodnutí. Tento způsob použití vlastní krve přitom nebyl jen pro umělecký efekt, ale jako způsob, jak vtisknout dílu svou osobnost.

Elen Yermachenko, která si své modelky obvykle sama líčí a češe, přistupuje k fotografii s vášní pro zachycení ženské krásy a jedinečnosti. „Každá žena je krásná a mě baví nacházet jejich krásu a jedinečnost skrze objektiv,“ sdělila pro NašeTéma Yermachenko. Její spolupráce s Toulovou na tomto projektu je příkladem toho, jak může spojení filmové a fotografické umělecké praxe přinášet neotřelé výsledky.

Umělecká fotografie Elen Yermachenko, obohacená o vlastní krev Evy Toulové, bude součástí budoucí výstavy. Tato fotografie, která překračuje hranice tradičního umění, ukazuje, jak hluboké mohou být spojení mezi umělcem a jeho dílem. Jedná se o důkaz, že pravé umění nezná hranic a že pro skutečnou originalitu někdy stačí jen kapka krve.

Na otázku, zda je ochotna Toulová jít kvůli umělecké fotografii v budoucnu ještě dál než „jen“ použít vlastní krev, odpovídá: „Asi by záleželo na konkrétní nabídce a o co by se přesně jednalo. Pokud ale věřím ve fotografa a výsledek, tak jsem ochotná podstoupit hodně. Nejenom ale v oblasti fotografie, ale celkově jsem pro umění schopná hodně vytrpět.“

Eva Toulová rovněž odhalila své budoucí plány: „Největším projektem, který aktuálně připravuji, je celovečerní hraný film Krtkův Svět, který jsem režírovala a napsala scénář. V hlavních rolích se objeví David Novotný, Bára Seidlová, Ladislav Frej, Jaroslav Satoranský, Igor Bareš, Valerie Zawadská, Bolek Polívka a další známé tváře a snímek nese téma kritiky byrokracie.“ Film bude pod společností Bontonfilm premiérován v kinech 5. června 2025.

„Nyní v říjnu má premiéru náš dokument Tancem ke kořenům o mezinárodním folklóru a  10. října mi vychází kniha Romantická Developerka,“ dodala režisérka Toulová.

Autor: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama