Jak se po prázdninách vrátit co nejlépe zpět do pracovního procesu

Léto je časem, kdy nás slunce volá ven, teplé večery lákají k posezení s přáteli, a my se často cítíme více v pohodě a uvolněně než během zbylé části roku. Tato pohoda však může snadno vést k prokrastinaci. Dostat se následně zpět do běžného pracovního tempa může být náročné. Jak na to?

Reklama

1. Stanovte si reálné cíle

Prvním krokem k nastartování produktivity je stanovit si jasné a dosažitelné cíle. Není potřeba si naložit na bedra příliš mnoho úkolů, ale vyberte si několik klíčových věcí, které chcete na začátku školního roku dokončit. Cíle mohou být pracovní i osobní. Důležité je, aby byly konkrétní, měřitelné a reálné.

Například si můžete stanovit cíl přečíst dvě knihy, které vám pomohou v kariéře, nebo se naučit nové dovednosti, které vám usnadní nebo zkvalitní osobní život.

2. Plánujte si čas efektivně

Naplánujte si svůj den a rozdělte si čas mezi relaxaci a práci. Ráno máme obecně více energie, věnujte se tedy těm nejnáročnějším úkolům. Odpoledne, kdy naše energie klesá, si dejte pauzu. A večer využijte k méně náročným aktivitám nebo k reflexi, jak se vám daný den vydařil.

Plánování nám pomáhá nejen udržet produktivitu, ale také zabraňuje tomu, abychom se cítili přetížení.

Plánujte si čas efektivně
Zdroj: Canva

3. Pusťte se do seberozvoje

Pro poprázdninový rozjezd je skvělé do svých plánů zařadit něco, co budete dělat jen pro sebe. Pomůže vám to vyrovnat se s novou náloží pracovních povinností. Chcete se naučit nový jazyk, zlepšit své technické dovednosti, nebo si osvojit umění meditace? Právě teď máte skvělou příležitost své cíl začít realizovat.

Vytvořte si denní rutinu, věnujete se určitý čas aktivitám zaměřeným na váš osobní růst. Může to být čtení, poslech podcastů, nebo třeba účast v online kurzu.

4. Myslete na pohyb

Fyzická aktivita je klíčem k udržení vysoké úrovně energie a motivace. A podzimní počasí, které už není tak horké jako to letní, k pohybu přímo vybízí. Ať už je to ranní běh, plavání nebo večerní procházka, pohyb vám pomůže vyčistit si hlavu, uvolnit stres a zlepšit náladu.

Fyzická aktivita navíc pozitivně ovlivňuje naši produktivitu. Když se hýbeme, lépe se soustředíme a máme více energie na zvládání úkolů.

Myslete na pohyb
Zdroj: Canva

5. Vybalancujte práci a odpočinek

Rovnováha je důležitá. Není nutné být produktivní každou minutu dne, ale hledejte ten správný balanc mezi aktivitou a odpočinkem. Tento přístup vám umožní nejen dokončit to, co jste si naplánovali, ale zároveň si budete užívat krásu podzimních dnů.

6. Odměňujte se za dosažené cíle

Odměna může být silnou motivací. Když dosáhnete svého cíle, odměňte se. Může to být cokoliv, sladký dezert, večeře s přáteli, kino, nebo třeba jen lenošení. Odměny nás dokážou motivovat k tomu, abychom se těšili na dokončení úkolů, a tak udrželi produktivní tempo.

Nastartovat svou produktivitu po prázdninovém lenošení nemusí být složité. S trochou plánování, stanovením reálných cílů a správným balancem mezi prací a odpočinkem můžete zvládnout více, než si myslíte. Pustíte se do toho?

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama