Tampony z různých částí světa obsahují olovo, arsen a další toxické kovy, odhalila studie

Tampony obsahují toxické kovy. Výzkum Kalifornské univerzity v Berkeley zjistil, že tampony z různých koutů světa obsahují baryum, kadmium, kobalt, chrom, měď, železo, mangan, rtuť, nikl, selen, stroncium, vanad a zinek. Olovo a arsen, které se v nich také nacházejí, mohou vést k demenci, rakovině, neplodnosti a dalším zdravotním komplikacím.

Reklama

Tým vědců z Kalifornské univerzity odhalil, že tampony z různých částí světa obsahují škodlivé koncentrace toxických kovů. Ve své studii, publikované v časopise Environmental International, analyzovali 30 druhů tamponů od 14 různých značek. Tyto tampony byly zakoupeny v obchodech v Londýně, New Yorku, Athénách a také u dvou internetových prodejců.

Ve všech testovaných tamponech bylo pomocí hmotnostní spektrometrie analyzováno 16 typů toxických kovů. Množství kovů se lišilo podle místa prodeje, rozdíly byly také v závislosti na tom, zda se jednalo o organický, či neorganický produkt.

„Je to vůbec první studie, která se zaměřila na toxické kovy v tamponech,“ uvedla spoluautorka výzkumu Jenni Shearstonová, environmentální epidemioložka z Kolumbijské univerzity Mailman School of Public Health.

„Tampony pocházející z Velké Británie, USA a Evropy obsahovaly arsen, baryum, vápník, kadmium, kobalt, chrom, měď, železo, mangan, rtuť, nikl, olovo, selen, stroncium, vanad a zinek,“ uvádí autoři zmíněné studie.

Zvláště znepokojivé byly hladiny olova (120 nanogramů na gram tamponu), kadmia (6,74 nanogramů na gram) a arsenu (2,56 nanogramů na gram). Neorganické tampony měly vyšší koncentrace olova, zatímco ty organické tampony měly vyšší obsah arsenu.

„Ačkoli jsou toxické kovy všudypřítomné a jsme jim vystaveni, naše studie jasně ukazuje, že kovy jsou také přítomny v menstruačních pomůckách a že ženy mohou být vystaveny většímu riziku expozice při používání těchto pomůcek,“ vysvětluje Kathrin Schilling, izotopový geochemik na Kolumbijské univerzitě.

Podle výzkumu mohou být hladiny kovů vyšší u tamponů vyrobených z organické bavlny. Toxické látky se totiž nacházejí v hnojivech, která jsou používána. Do některých tamponů kovy přidávají přímo výrobci jako součást pigmentu.

Toxické kovy v tamponech jsou obzvláště nebezpečné, přicházejí totiž do přímého kontaktu s pochvou, kde se skrze sliznici lehce vstřebávají. „Pro žádný z testovaných kovů neexistuje žádná bezpečná úroveň,“ varují vědci.

„Tampony jsou regulovány z hlediska bezpečnosti výrobků v USA, Velké Británii a EU, ale stávající pravidla v těchto jurisdikcích nevyžadují chemické testování,“ zjistili novináři magazínu TIME.

Studie odhaduje, že 52–86 procent žen v USA, které menstruují, používá právě tampony. Kolik procent žen v Česku používá při menstruaci právě tampony, se redakci NašeTéma nepodařilo zjistit, je ale pravděpodobné, že se procenta v porovnání s USA nebudou moc lišit.

„Opravdu doufám, že výrobci jsou povinni testovat své výrobky na kovy, zejména ty toxické. Bylo by dobré vidět veřejnou výzvu k tomu nebo požádat o lepší označování tamponů a dalších menstruačních produktů,“ poznamenala spoluautorka studie Shearstonová pro britský kanál Sky News.

Autor: Jana Mitalová. Zdroje: Sky News, Environmental International, TIME

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama