Start evropské rakety Ariane 6

Evropská kosmická agentura (ESA) se připravuje na velký moment. V úterý večer, pokud vše půjde podle plánu, vypustí do vesmíru svou nejnovější raketu Ariane 6. Raketa nové generace odstartuje z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, a vy můžete být u toho – start bude možné sledovat online.

Reklama

Evropská kosmická agentura je na prahu nové éry ve vesmírném průzkumu. Její nejnovější raketa Ariane 6 je připravena na svůj první úterní let a slibuje mnoho technologických inovací.

„Pro Evropu je to velký okamžik, protože raketa nám zajistí garantovaný, autonomní přístup do vesmíru – a s ním veškerou vědu, pozorování Země, technologický rozvoj a komerční možnosti, které s sebou přináší,“ uvedla Evropská kosmická agentura (ESA) na svém webu.

Raketa Ariane 6 byla vyvíjena téměř deset let. Má za úkol nahradit svého předchůdce, Ariane 5, který věrně sloužil od roku 1996 až do svého posledního letu loni v červenci.

Start rakety Ariane 6

Ariane 6 je navržena tak, aby na nízkou oběžnou dráhu Země vynesla devět miniaturních satelitů typu CubeSat a několik experimentálních zařízení, která by se měla po splnění úkolu vrátí zpět na Zemi. Mezi těmito zařízeními jsou například dva návratové moduly, které si otestují bezpečný návrat z vesmíru.

Nový nosič je určen nejen pro komerční účely. Jeho cena je podle ESA výrazně nižší než u předchozího modelu. Tím se Evropa stává konkurenceschopnější na poli vesmírné dopravy. ESA už obdržela objednávky na dalších 30 letů s touto novou raketou, což lze ohodnotit velkým potencionálem.

ESA se s raketou Ariane 6 chystá otevřít nové možnosti v misích do vesmíru a posunout hranice toho, co je prakticky možné. Její start je očekáván s velkým očekáváním a může znamenat zásadní krok vpřed pro evropskou kosmonautiku.

První let

V úvodní fázi se zapojuje hlavní motor Vulcain 2.1 spolu se dvěma pomocnými posilovači P120C. Po úspěšném startu a vstupu do atmosféry se hlavní stupeň oddělí a přenechá scénu hornímu stupni s motory Vinci, které nasměrují raketu na eliptickou dráhu.

Další fáze zahrnuje opětovné spuštění horního stupně s motorem Vinci, což upraví dráhu rakety z eliptické na kruhovou. V této fázi dojde k rozmístění prvních tří satelitů: OOV-Cube, Curium One a Robusta-3A. Následně se do vesmíru vypustí další sada satelitů.

Pokud se Ariane 6 podaří bez komplikací splnit tyto kroky, mise bude považována za úspěšnou. Ale to není konec příběhu. Poslední etapa prověří funkčnost horního stupně v podmínkách mikrogravitace a jeho řízený návrat k Zemi. Dvě opakovaně použitelné kapsle se oddělí a bezpečně sestoupí na Zemi, zatímco horní stupeň rakety by měl shořet v atmosféře.

ESA zdůrazňuje, že Ariane 6 je navržena tak, aby minimalizovala vesmírné smetí. Tento inovativní přístup zajistí, že horní stupeň rakety nezůstane ve vesmíru, ale shoří v atmosféře. Tím chce ESA minimalizovat vesmírné smetí na oběžné dráze.

Původně měla evropská raketa startovat už v roce 2020, avšak technické problémy, pandemie covidu-19 a geopolitické události, jako ruská invaze na Ukrajinu, způsobily čtyřleté zpoždění.

Autor: Milan Polák. Zdroj: ESA

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama