Zahradnice Jarmila radí, jak pěstovat okurky, aby nebyly hořké

Osvěžující a lahodné okurky jsou dokonalou letní zeleninou. Nicméně není nic horšího, než když se zakousnete do hořké okurky. Jak na zahrádce pěstovat okurky, aby nehořkly? Poradí zahradnice Jarmila Penková z Berouna.

Reklama

Proč okurky ze zahrady hořknou?

Často se říká, že hořkost je způsobena přezrálostí, ale jak řekla zahradnice Jarmila Penková v rozhovoru pro NašeTéma, není to jediný důvod hořkosti. „Hořká chuť okurek může být samozřejmě způsobená přezrálostí, ale není to rozhodně jediným důvodem,“ řekla Jarmila Penková.

Dokonce i zkušení zahradníci se občas setkají s neočekávanou hořkostí okurek.

Jak předejít hořkosti okurek?

„Sklízejte okurky spíše menší velikosti. Jsou chutnější a mají v sobě více vody,“ doporučuje zahradnice Jarmila.

Vyhněte se křížení okurek s jinými tykvemi. „Není dobré pěstovat okurky v těsné blízkosti jiné zeleniny. V případě, že je máte blízko, opylte je ručně štětečkem,“ říká zahradnice.

„Jednou z hlavních příčin hořkosti okurek je příliš málo vody. Okurky by měly být pravidelně zalévány a půda by měla být udržována vlhká. Nepřehánějte to, nemají rády přílišnou vlhkost. Doporučuji zalévat jednou až dvakrát týdně. Zároveň je třeba se vyhnout zálivce při silném slunečním záření. Nemají rády ani příliš studenou vodu, ideální by bylo zalít je vodou, která už nějakou dobu stála,“ vysvětluje Jarmila.

Vybírejte jen kvalitní semena. „Aby vám okurky nehořkly, vybírejte moderní druh semen, který nehořkne,“ radí zahradnice.

Okurky raději pěstujte ve skleníku. „Okurkám také nesvědčí velké výkyvy teplot. Foliovník nebo skleník je pro okurky ideální volbou,“ dodává Jarmila.

Hořkost okurek a cucurbitacin

Hořká chuť okurek a dalších tykvovitých plodů, jako jsou cukety, melouny a dýně, je často způsobena přítomností cucurbitacinu. „Tato látka je přirozeně obsažena v některých druzích tykvovitých rostlin a je hlavním důvodem jejich hořké chuti,“ vysvětluje zahradnice Jarmila.

Cucurbitacin je toxická látka, která se vyskytuje v některých plodech, a její konzumace v tepelně zpracované formě může vést k vážným zdravotním problémům.

Přestože může být nebezpečná, vědci v oblasti farmakologie zkoumají její potenciální léčebné využití. „Existuje naděje, že cucurbitacin by mohl být efektivní v léčbě rakoviny, srdečních a oběhových onemocnění, cukrovky a různých zánětlivých stavů,“ uvádí Wikipedia.

Co dělat s hořkými okurkami?

„Někdy je to loterie. Predikce hořknutí okurek lze zjisti předem zahradnickým trikem. Stačí jen olíznout list. Pokud ucítíte na jazyku houřkou chuť, budou i okurky hořké,“ říká zahradnice Jarmila.

Nevěšte hlavu, i hořké okurky se dají zpracovat. „Není pravidlem, že by byla celá okurka hořká. Zpravidla se jedná jen o konec, ten u stopky. Odřízněte jej a okurku ochutnujte,“ radí Jarmila.

Pokud zjistíte, že jsou všechny okurky hořké, i teď existuje podle zahradnice způsob, jak hořkou chuť zredukovat. „Zkuste je na 24 hodin hodin ponořit do slanější vody. Tento způsob se mi už několikrát vyplatil,“ vzpomíná na rady dědečka zahradnice Jarmila.

Autor: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama