Recept na tvarohové koblížky si naše rodina oblíbila. Jsou z tvarohu a obalené vanilkovým cukrem. Navíc nemusíte čekat, až vykyne těsto, stačí všechny suroviny promíchat a koblížky usmažit.
Vyzkoušejte recept redaktorky NašeTéma Renáty Šestákové, která doporučuje nechat nadýchané koblížky uležet a konzumovat je až následující den.
Koblihy různých variant
Co si představíte pod slovem kobliha nebo koblížek? Jako matce malého dítěte mně v hlavě naskočí ihned říkanka: „Já malý koblížek, na sýpce metený, smetanou mísený, na másle smažený, na okénku chlazený. Dědečkovi jsem utekl, babičce jsem utekl a tobě, zajíčku, uteču taky!“ A hned poté, velké kynuté koblihy plněné marmeládou a obalené v pořádné dávce cukru.
V dnešní době jsou koblihy plněné různými náplněmi a krémy, například pudingem, nutellou nebo vanilkovým krémem. Kromě cukru jsou posypané kokosem či ořechy. S láskou vzpomínám na malou pekárnu ve Vysokém nad Jizerou, kam jsme si po lyžování chodili do okénka pro nejlepší koblihy na světě.
Koblihy jsou také typický pokrm, který se podává v období masopustu. Tradici hojně dodržují i v Polsku. Před Velikonocemi se koblihy prodávají všude a v několika variantách. Viděla jsem koblihy s citronovou polevou, makové i se šlehačkou.
V Polsku říkají, že kdo na tučný čtvrtek nesní alespoň jednu koblihu, tomu se špatně povede. V polském obchodním řetězci Biedronka je koupíte doslova za korunu. A pokud si uděláte výlet do Jelení Hory, pak na náměstí nesmíte minout prodejnu koblih. Tolik nadýchaných koblih s různými náplněmi jsem v životě neviděla.
Doporučuji vyzkoušet společně s výborným kafíčkem. Ceny se pohybují od 5 polských zlotých, tedy zhruba 28 Kč. Další možností je si udělat koblihy domácí.
Recept: Nekynuté tvarohové koblížky
Ingredience
- 250 g tučného tvarohu
- 200 g polohrubé mouky
- 4 vejce
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 2 lžíce lískooříškového krému (můžete vynechat)
- 2 lžíce mléka
- Olej na smažení
- 2 vanilkové cukry na obalení
Postup přípravy
V misce rozšlehejte vejce a přidejte tvaroh, lískooříškový krém, mouku a kypřicí prášek do pečiva. Pokud je těsto moc hutné, přidejte 2 lžíce mléka.
Lžící vytvoříte koblížky, které pokladete do rozpáleného oleje na pánvi a smažíte. Hotové koblížky stačí přendat na talíř s ubrouskem, vsákne se tak přebytečný olej.
Do malé misky si nasypete vanilkový cukr a ještě teplé koblížky v něm obalíte. Dobrou chuť.
TIP! Zmíněný recept jsem nazvala dětskou verzí, jelikož v něm není alkohol. Pokud budou koblížky jíst pouze dospělí, doporučuji místo mléka přidat 2 lžíce rumu, ten koblížky krásně provoní a dodá jim šmrnc.
Autor: Renáta Šestáková.