K Titanicu se vydá další výprava. Loňská tragédie Larryho Connora neodradila

Amerického miliardáře loňská tragédie u Titanicu nijak neodradila. Podnikatel Larry Connor se vydá na expedici k vraku Titanicu. Vstoupí do speciálně vybavené ponorky společně s Patrickem Laheyem, jenž je jedním ze zakladatelů firmy Triton Submarines, výrobce malých podmořských plavidel.

Reklama

Cíl expedice boháčů se nalézá v hloubce okolo 3 800 metrů v severní části Atlantiku, kde se Titanic potopil v noci z 14. na 15. dubna 1912 během své první plavby. Connor a Lahey se na výpravu vydají za dva roky, jelikož musí vyčkat na vydání potřebných certifikátů od mořských autorit.

Před odjezdem ještě plánují uskutečnit několik testovacích ponorů v miniponorce. „Plánovaný termín je léto 2026,“ uvedl deník New York Times.

Historie se opakuje. Projekt dvou Američanů vzbuzuje velký zájem, neboť podobná iniciativa minulý rok v červnu skončila tragédií. Kvůli implozi, což je jev, kdy se konstrukce ponorky zhroutí pod vysokým vnějším tlakem, vyhasl život pětičlenné posádky miniponorky vyrobené společností OceanGate. Nešlo o explozi, ale o opačný proces, kdy se materiál zhroutí dovnitř pod vlivem okolního tlaku.

Americké média uvádí, že Connor a Lahey zdůrazňují, že jejich tým klade velký důraz na bezpečnostní detaily a k Titanicu se vydají teprve po úspěšných testech ponorů. Jejich dvoumístná ponorka nese název Triton 4000/2A Abyssal Explorer. Číslo v názvu ponorky uvádí maximální bezpečnou ponornou hloubku, což naznačuje, že mají bezpečnostní rezervu asi 200 metrů.

„Tato expedice k Titanicu bude zároveň vědeckou misí. Cílem je ukázat lidem po celém světě, že ačkoli oceán má obrovskou sílu, může být také úžasný, pokud se přistupuje správně,“ sdělil Connor v rozhovoru pro Wall Street Journal.

Triton 4000/2A Abyssal Explorer je bezpochyby bezpečnější ve srovnání s miniponorkou Titan od společnosti OceanGate. Imploze této ponorky v červnu 2023 zpočátku šokovala svět, kromě specialistů, kteří upozornili na její omezení. Ponorka Titan získala certifikaci pro ponory do hloubky pouze 1 300 metrů, což bylo podstatně méně, než bylo potřeba pro bezpečný ponor k vraku Titanicu. Tragická událost se odehrála v hloubce kolem 2 700 metrů.

Podle Wall Street Journal, Connor přišel s nápadem prozkoumat nejproslulejší vrak a oslovil s tím Laheye. „Výprava zabere méně než dvě hodiny,“ uvádí Triton Submarines na svém webu.

Ještě nedávno by výzkumná expedice k Titanicu pro dva nadšence nebyla realizovatelná. „Taková technologie nebyla před šesti lety vůbec dostupná. Návrh tohoto projektu byl možný pouze díky technologickému pokroku posledních pěti let,“ podotkl Connor v rozhovoru pro New York Times.

Lahey je od mládí okouzlený podmořským světem a potápění se věnuje již téměř padesát let. Connor, který sdílí fascinaci oceánskými tajemstvími, je úspěšným realitním magnátem. Podle deníku Daily Mail dosahuje jeho majetek hodnoty dvou miliard dolarů. Jeho investice jsou zaměřeny převážně na luxusní apartmány, které po pěti letech prodává s výrazným ziskem.

Doufejme, že se jim zkoumání vraku legendárního Titanicu podaří zvládnout bez komplikací.

Autor: Eva Klein

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama