REKLAMA

Vědci vyvíjejí brambory budoucnosti, které by mohly odolat vlnám veder

Extrémní vedra a sucha ohrožují zásoby potravin po celém světě. Vědci ale přicházejí s nadějí v podobě geneticky modifikovaných brambor, které si s horkem hravě poradí.

REKLAMA

Zatímco se svět potýká s dopady klimatických změn, vědci z University of Illinois a University of Essex intenzivně pracují na vývoji „superbrambor“, které by mohly zajistit dostatek potravin i v budoucnosti poznamenané extrémními výkyvy počasí.

V polních pokusech v americkém státě Illinois dosáhly geneticky modifikované brambory až o 30 % vyšší výnosnost v porovnání s běžnými bramborami, a to i při vystavení vysokým teplotám.

Tajemství odolnosti spočívá v úpravě procesu fotorespirace. Vědci do rostlin vložili dva geny – glcD z bakterie Escherichia coli a rca ze sinice Synechococcus elongatus PCC 7942. Tyto geny zlepšují účinnost fotosyntézy a umožňují rostlině lépe hospodařit s energií za vysokých teplot. Modifikace byla provedena pomocí Agrobacterium tumefaciens, běžně používané metody pro genetickou transformaci rostlin.

„Musíme produkovat plodiny, které vydrží častější a intenzivnější vlny veder, pokud chceme uspokojit potravinové potřeby obyvatel v regionech, které jsou nejvíce ohroženy snížením výnosů v důsledku globálního oteplování,“ vysvětluje Katherine Meacham-Hensold, vedoucí výzkumného týmu. „30procentní nárůst hmoty hlíz pozorovaný v našich testech demonstruje zlepšení v procesu fotosyntézy umožňující plodiny připravené na klima.“

REKLAMA

Výsledky studie publikované v časopise Global Change Biology jsou velmi slibné, ale nezodpovídají všechny otázky. Vědci například sledovali pouze hmotnost hlíz, nikoliv jejich velikost, chuť či nutriční hodnoty. Dále je třeba provést další testování v různých podmínkách a potvrdit tak odolnost a výnosnost v globálním měřítku.

Zatímco vědci oslavují průlom v boji proti hladomoru, ozývají se i kritické hlasy. Obavy panují zejména z potenciálních rizik genetické modifikace, jako je alergenita či negativní vliv na životní prostředí.

Otázkou také zůstává, zda budou tyto „superbrambory“ dostupné i pro chudé země, které jsou klimatickými změnami postiženy nejvíce.

Vědci nyní plánují pokračovat ve výzkumu a zaměřit se na další aspekty, jako je odolnost vůči škůdcům a chorobám. Doufají, že se jim podaří vyvinout brambory, které budou skutečně připravené na výzvy budoucnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

V Chorvatsku na ostrově Hvar unikla z čerpací stanice motorová nafta

Chorvatský ostrov Hvar zasáhla v pátek ekologická katastrofa. Jak vysvětlila společnost INA, na jejich námořní čerpací stanici...

Mladík v Miroslavi na Znojemsku ubodal vinaře

V klidné obci Miroslav na Znojemsku se odehrála tragédie. V tamním vinném sklípku zemřel po brutálním útoku...

Petr Pavel podepsal zvýšení poplatků pro ČT a ČRo. Zdraží od...

Prezident Petr Pavel v pátek podepsal novelu zákona, která zvyšuje poplatky za Českou televizi a Český rozhlas...

BESIP varuje řidiče před prvními jarními vyjížďkami a vyzývá k maximální...

Jaro je tady a s ním i motorkáři s cyklisty, kteří se vracejí na silnice. První vyjížďky...

Viladomy U Mlýna: Bydlení v zeleni s duší staré Prahy

Jiná města o tom teprve sní, ale Praha už to má. O čem je řeč? O skloubení...

Písecko zasáhlo zemětřesení. Seismická stanice Kašperské Hory naměřila 3,2 stupně

Jihočeský kraj ve čtvrtek večer zasáhlo zemětřesení o magnitudě 3,2 stupně Richterovy škály v blízkosti obce Mirotice,...

Útoky na novináře v Česku sílí. Institut vyzývá politiky: Nepodněcujte k...

Útoky na české novináře se stávají každodenní realitou, varuje průzkum Českého výboru International Press Institute a agentury...

Co se stane v Arktidě, nezůstane v Arktidě. Vědci varují před...

Tání ledu v Arktidě může odhalit i dávno zapomenuté hrozby. Vědci bijí na poplach: pod permafrostem mohou...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA