REKLAMA

Vědci vyvíjejí brambory budoucnosti, které by mohly odolat vlnám veder

Extrémní vedra a sucha ohrožují zásoby potravin po celém světě. Vědci ale přicházejí s nadějí v podobě geneticky modifikovaných brambor, které si s horkem hravě poradí.

REKLAMA

Zatímco se svět potýká s dopady klimatických změn, vědci z University of Illinois a University of Essex intenzivně pracují na vývoji „superbrambor“, které by mohly zajistit dostatek potravin i v budoucnosti poznamenané extrémními výkyvy počasí.

V polních pokusech v americkém státě Illinois dosáhly geneticky modifikované brambory až o 30 % vyšší výnosnost v porovnání s běžnými bramborami, a to i při vystavení vysokým teplotám.

Tajemství odolnosti spočívá v úpravě procesu fotorespirace. Vědci do rostlin vložili dva geny – glcD z bakterie Escherichia coli a rca ze sinice Synechococcus elongatus PCC 7942. Tyto geny zlepšují účinnost fotosyntézy a umožňují rostlině lépe hospodařit s energií za vysokých teplot. Modifikace byla provedena pomocí Agrobacterium tumefaciens, běžně používané metody pro genetickou transformaci rostlin.

„Musíme produkovat plodiny, které vydrží častější a intenzivnější vlny veder, pokud chceme uspokojit potravinové potřeby obyvatel v regionech, které jsou nejvíce ohroženy snížením výnosů v důsledku globálního oteplování,“ vysvětluje Katherine Meacham-Hensold, vedoucí výzkumného týmu. „30procentní nárůst hmoty hlíz pozorovaný v našich testech demonstruje zlepšení v procesu fotosyntézy umožňující plodiny připravené na klima.“

REKLAMA

Výsledky studie publikované v časopise Global Change Biology jsou velmi slibné, ale nezodpovídají všechny otázky. Vědci například sledovali pouze hmotnost hlíz, nikoliv jejich velikost, chuť či nutriční hodnoty. Dále je třeba provést další testování v různých podmínkách a potvrdit tak odolnost a výnosnost v globálním měřítku.

Zatímco vědci oslavují průlom v boji proti hladomoru, ozývají se i kritické hlasy. Obavy panují zejména z potenciálních rizik genetické modifikace, jako je alergenita či negativní vliv na životní prostředí.

Otázkou také zůstává, zda budou tyto „superbrambory“ dostupné i pro chudé země, které jsou klimatickými změnami postiženy nejvíce.

Vědci nyní plánují pokračovat ve výzkumu a zaměřit se na další aspekty, jako je odolnost vůči škůdcům a chorobám. Doufají, že se jim podaří vyvinout brambory, které budou skutečně připravené na výzvy budoucnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Zaseklá lanovka ve skiareálu Zadní Telnice: Hasiči zachránili 30 lyžařů

V pondělí odpoledne se kvůli technické závadě zastavila lanovka ve skiareálu Zadní Telnice a uvěznila na ní...

Proč jsou bílé tenisky must-have každého šatníku?

Bílé tenisky se staly ikonou módy, kterou milujeme pro její univerzálnost a styl. Ať už jdete do...

Policie v Praze zadržela dalšího žáka kvůli hrozbě střelby ve škole

Střední škola v Ječné ulici v Praze se v pondělí ráno stala dějištěm policejního zásahu. Důvodem byla...

Žák základní školy Rudolfov u Budějovic vyhrožoval učitelce, policie ho zadržela

Drama se odehrálo v pondělí dopoledne na Základní škole v Rudolfově u Českých Budějovic. Policie musela zasahovat...

Objevili jsme přírodní alternativu léku na cukrovku, tvrdí vědci

Představte si svět bez injekcí a léků na diabetes! Čínští vědci prý našli klíč k přirozené regulaci...

TikTok v USA opět dostupný. Američané děkují Trumpovi

TikTok oznámil, že po krátkodobém výpadku obnovuje svou službu v USA. Tento krok následuje po rozhodnutí nově...

Královna Alžběta II. roky nevěděla o sovětském špionovi ve svém paláci

Královna Alžběta II. žila bezmála deset let s komunistickým špionem ve svém paláci a nic netušila. Anthony...

Pátrání po zmizelé mamince dvou dětí z Líšnice končí smutkem. Našli...

Naděje vystřídal smutek. Intenzivní pátrání po 37leté Michaele z Líšnice, která beze stopy zmizela ze svého domova...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA