REKLAMA

Vědci vyvíjejí brambory budoucnosti, které by mohly odolat vlnám veder

Extrémní vedra a sucha ohrožují zásoby potravin po celém světě. Vědci ale přicházejí s nadějí v podobě geneticky modifikovaných brambor, které si s horkem hravě poradí.

REKLAMA

Zatímco se svět potýká s dopady klimatických změn, vědci z University of Illinois a University of Essex intenzivně pracují na vývoji „superbrambor“, které by mohly zajistit dostatek potravin i v budoucnosti poznamenané extrémními výkyvy počasí.

V polních pokusech v americkém státě Illinois dosáhly geneticky modifikované brambory až o 30 % vyšší výnosnost v porovnání s běžnými bramborami, a to i při vystavení vysokým teplotám.

Tajemství odolnosti spočívá v úpravě procesu fotorespirace. Vědci do rostlin vložili dva geny – glcD z bakterie Escherichia coli a rca ze sinice Synechococcus elongatus PCC 7942. Tyto geny zlepšují účinnost fotosyntézy a umožňují rostlině lépe hospodařit s energií za vysokých teplot. Modifikace byla provedena pomocí Agrobacterium tumefaciens, běžně používané metody pro genetickou transformaci rostlin.

„Musíme produkovat plodiny, které vydrží častější a intenzivnější vlny veder, pokud chceme uspokojit potravinové potřeby obyvatel v regionech, které jsou nejvíce ohroženy snížením výnosů v důsledku globálního oteplování,“ vysvětluje Katherine Meacham-Hensold, vedoucí výzkumného týmu. „30procentní nárůst hmoty hlíz pozorovaný v našich testech demonstruje zlepšení v procesu fotosyntézy umožňující plodiny připravené na klima.“

Výsledky studie publikované v časopise Global Change Biology jsou velmi slibné, ale nezodpovídají všechny otázky. Vědci například sledovali pouze hmotnost hlíz, nikoliv jejich velikost, chuť či nutriční hodnoty. Dále je třeba provést další testování v různých podmínkách a potvrdit tak odolnost a výnosnost v globálním měřítku.

Zatímco vědci oslavují průlom v boji proti hladomoru, ozývají se i kritické hlasy. Obavy panují zejména z potenciálních rizik genetické modifikace, jako je alergenita či negativní vliv na životní prostředí.

Otázkou také zůstává, zda budou tyto „superbrambory“ dostupné i pro chudé země, které jsou klimatickými změnami postiženy nejvíce.

Vědci nyní plánují pokračovat ve výzkumu a zaměřit se na další aspekty, jako je odolnost vůči škůdcům a chorobám. Doufají, že se jim podaří vyvinout brambory, které budou skutečně připravené na výzvy budoucnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Husopas Janek Bednařík vychoval osm hus a nakonec s nimi letěl

Janek Bednařík se ponořil do světa hus a našel odpovědi, které dlouho hledal. Stal se Husopasem. S...

Slavia doma nestačila na Arsenal a na první výhru v Lize...

Fotbalisté pražské Slavie v úterý večer v Edenu přivítali jednoho z největších možných soupeřů současného fotbalu. Do...

5 důvodů, proč by obce měly volit výstavbu modulární školy nebo...

V posledních letech roste v Česku zájem o modulární školy a školky. Mnohé obce hledají rychlé, ekonomické...

Svatomartinské rohlíčky hotové raz dva: Chuť jako od babičky, navíc bez...

Svátek svatého Martina se v mnoha rodinách nese ve znamení šťavnaté pečené husy. Nezapomeňte však při té...

Moravské festivaly vína nejsou jen o víně. Co všechno na nich...

Každý rok se podzim na Moravě nese v duchu vína a otevřených sklepů. Návštěvníci tak mají jedinečnou...

Carymu Staynerovi unesl pedofil sedmiletého bratra, on sám se stal brutálním...

Cary Stayner je starší bratr Stevena Staynera, kterého v 7 letech unesl pedofil a domů se vrátil...

Co lze vyrobit z Lega? Olomoucká výstava ukázala, že hranice neexistují

Lego opět potvrdilo, že hranice kreativity neexistují. Na výstavě Svět kostek 2025 v Olomouci mohli návštěvníci obdivovat...

Fyzici vyvrátili mýtus o Matrixu. Tvrdí, že vesmír není simulace

Vědci tvrdí, že vesmír není digitální simulací. Podle fyziků z University of British Columbia v Kanadě totiž...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA