REKLAMA

Vědci vyvíjejí brambory budoucnosti, které by mohly odolat vlnám veder

Extrémní vedra a sucha ohrožují zásoby potravin po celém světě. Vědci ale přicházejí s nadějí v podobě geneticky modifikovaných brambor, které si s horkem hravě poradí.

REKLAMA

Zatímco se svět potýká s dopady klimatických změn, vědci z University of Illinois a University of Essex intenzivně pracují na vývoji „superbrambor“, které by mohly zajistit dostatek potravin i v budoucnosti poznamenané extrémními výkyvy počasí.

V polních pokusech v americkém státě Illinois dosáhly geneticky modifikované brambory až o 30 % vyšší výnosnost v porovnání s běžnými bramborami, a to i při vystavení vysokým teplotám.

Tajemství odolnosti spočívá v úpravě procesu fotorespirace. Vědci do rostlin vložili dva geny – glcD z bakterie Escherichia coli a rca ze sinice Synechococcus elongatus PCC 7942. Tyto geny zlepšují účinnost fotosyntézy a umožňují rostlině lépe hospodařit s energií za vysokých teplot. Modifikace byla provedena pomocí Agrobacterium tumefaciens, běžně používané metody pro genetickou transformaci rostlin.

„Musíme produkovat plodiny, které vydrží častější a intenzivnější vlny veder, pokud chceme uspokojit potravinové potřeby obyvatel v regionech, které jsou nejvíce ohroženy snížením výnosů v důsledku globálního oteplování,“ vysvětluje Katherine Meacham-Hensold, vedoucí výzkumného týmu. „30procentní nárůst hmoty hlíz pozorovaný v našich testech demonstruje zlepšení v procesu fotosyntézy umožňující plodiny připravené na klima.“

Výsledky studie publikované v časopise Global Change Biology jsou velmi slibné, ale nezodpovídají všechny otázky. Vědci například sledovali pouze hmotnost hlíz, nikoliv jejich velikost, chuť či nutriční hodnoty. Dále je třeba provést další testování v různých podmínkách a potvrdit tak odolnost a výnosnost v globálním měřítku.

Zatímco vědci oslavují průlom v boji proti hladomoru, ozývají se i kritické hlasy. Obavy panují zejména z potenciálních rizik genetické modifikace, jako je alergenita či negativní vliv na životní prostředí.

Otázkou také zůstává, zda budou tyto „superbrambory“ dostupné i pro chudé země, které jsou klimatickými změnami postiženy nejvíce.

Vědci nyní plánují pokračovat ve výzkumu a zaměřit se na další aspekty, jako je odolnost vůči škůdcům a chorobám. Doufají, že se jim podaří vyvinout brambory, které budou skutečně připravené na výzvy budoucnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Domácí kebab z mletého masa je hitem sociálních sítí. Připravíte ho...

Domácí kebab se v poslední době stal hitem sociálních sítí. A není divu. Během pár desítek minut...

Recenze: Štědré a kradené. Nová lupičská komedie se špetkou romantiky na...

Do svátků ještě pár týdnů zbývá, ale Netflix nás už začíná zásobit vánočními filmy. Nově se k...

Dětí s psychickými problémy nadále přibývá, říká psycholog Václav Mertin

Václav Mertin patří mezi uznávané psychology a ve svém oboru působí už více než 50 let. V rozhovoru...

Pavel čelí vlně nenávisti a lží, tvrdí Minář. Milion chvilek spustil...

Spolek Milion chvilek pro demokracii v neděli večer zveřejnil výzvu s názvem Stojíme za prezidentem. Podle zástupců...

Spánková apnoe vás může připravit o energii i dobrou náladu

Občasné chrápání většinou neřešíme, ale někdy může ukazovat na problém, který stojí za únavou, bolestmi hlavy i...

Vánoce na sněhu? Šance s nadmořskou výškou roste, vyplývá z predikce...

Letošní Vánoce budou pravděpodobně bílé jen na horách. O pravděpodobnosti sněhové nadílky informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)....

Jak připravit nezapomenutelnou zahradní oslavu?

Plánujete zahradní párty a chcete ji povýšit na stylovou událost, o které se bude ještě dlouho mluvit?...

Recept na tiramisu kuličky bez pečení: rychlé vánoční cukroví

Hledáte recept na vánoční cukroví, které je rychle hotové a navíc se ani nepeče? Vyzkoušejte tiramisu kuličky...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA