REKLAMA

Vědci vyvíjejí brambory budoucnosti, které by mohly odolat vlnám veder

Extrémní vedra a sucha ohrožují zásoby potravin po celém světě. Vědci ale přicházejí s nadějí v podobě geneticky modifikovaných brambor, které si s horkem hravě poradí.

REKLAMA

Zatímco se svět potýká s dopady klimatických změn, vědci z University of Illinois a University of Essex intenzivně pracují na vývoji „superbrambor“, které by mohly zajistit dostatek potravin i v budoucnosti poznamenané extrémními výkyvy počasí.

V polních pokusech v americkém státě Illinois dosáhly geneticky modifikované brambory až o 30 % vyšší výnosnost v porovnání s běžnými bramborami, a to i při vystavení vysokým teplotám.

Tajemství odolnosti spočívá v úpravě procesu fotorespirace. Vědci do rostlin vložili dva geny – glcD z bakterie Escherichia coli a rca ze sinice Synechococcus elongatus PCC 7942. Tyto geny zlepšují účinnost fotosyntézy a umožňují rostlině lépe hospodařit s energií za vysokých teplot. Modifikace byla provedena pomocí Agrobacterium tumefaciens, běžně používané metody pro genetickou transformaci rostlin.

„Musíme produkovat plodiny, které vydrží častější a intenzivnější vlny veder, pokud chceme uspokojit potravinové potřeby obyvatel v regionech, které jsou nejvíce ohroženy snížením výnosů v důsledku globálního oteplování,“ vysvětluje Katherine Meacham-Hensold, vedoucí výzkumného týmu. „30procentní nárůst hmoty hlíz pozorovaný v našich testech demonstruje zlepšení v procesu fotosyntézy umožňující plodiny připravené na klima.“

REKLAMA

Výsledky studie publikované v časopise Global Change Biology jsou velmi slibné, ale nezodpovídají všechny otázky. Vědci například sledovali pouze hmotnost hlíz, nikoliv jejich velikost, chuť či nutriční hodnoty. Dále je třeba provést další testování v různých podmínkách a potvrdit tak odolnost a výnosnost v globálním měřítku.

Zatímco vědci oslavují průlom v boji proti hladomoru, ozývají se i kritické hlasy. Obavy panují zejména z potenciálních rizik genetické modifikace, jako je alergenita či negativní vliv na životní prostředí.

Otázkou také zůstává, zda budou tyto „superbrambory“ dostupné i pro chudé země, které jsou klimatickými změnami postiženy nejvíce.

Vědci nyní plánují pokračovat ve výzkumu a zaměřit se na další aspekty, jako je odolnost vůči škůdcům a chorobám. Doufají, že se jim podaří vyvinout brambory, které budou skutečně připravené na výzvy budoucnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Máte svůj domov skutečně v bezpečí?

Domov je obvykle považován za útočiště a často jediné klidné místo v každodenním shonu. Ale co když...

Postavit si studnu bude od srpna o polovinu levnější

Od srpna letošního roku se výrazně sníží poplatky za povolení ke stavbě studní a menších čističek odpadních...

Nejlepší kožené boty a mokasíny na jaro 2025

Přicházející jaro otevřelo dveře botám stylovějšího rázu a notnou dávkou elegance – a přesně to splňují kvalitní...

Žloutenka typu A na vzestupu. Případů nemoci špinavých rukou přibývá

V České republice letos výrazně přibylo případů žloutenky typu A, lidově nazývané nemoc špinavých rukou. Od začátku...

Evropská raketa Spectrum explodovala pár vteřin po startu

Německá společnost Isar Aerospace v neděli otestovala svou raketu Spectrum, která krátce po startu z kosmodromu Andøya...

Zaměstnanci se v práci kvůli mobilům flákají

Kdo by to byl řekl, že za flákáním v práci nestojí jen neustálé scrollování na sociálních sítích?...

Komentář: Vajíčka jsou nejdražší v historii Česka. Čeká nás cena 8...

Ceny vajec v Česku lámou historické rekordy a za vajíčka si brzy připlatíme jako nikdy dřív. Proč...

Kempování v Chorvatsku 2025 aneb Ráj pod hvězdami, kde se snoubí...

Chorvatsko zůstává i v roce 2025 králem evropského kempování! Od divokých tábořišť pod hvězdami přes rodinné minikempy...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA