REKLAMA

Vědci vyvíjejí brambory budoucnosti, které by mohly odolat vlnám veder

Extrémní vedra a sucha ohrožují zásoby potravin po celém světě. Vědci ale přicházejí s nadějí v podobě geneticky modifikovaných brambor, které si s horkem hravě poradí.

REKLAMA

Zatímco se svět potýká s dopady klimatických změn, vědci z University of Illinois a University of Essex intenzivně pracují na vývoji „superbrambor“, které by mohly zajistit dostatek potravin i v budoucnosti poznamenané extrémními výkyvy počasí.

V polních pokusech v americkém státě Illinois dosáhly geneticky modifikované brambory až o 30 % vyšší výnosnost v porovnání s běžnými bramborami, a to i při vystavení vysokým teplotám.

Tajemství odolnosti spočívá v úpravě procesu fotorespirace. Vědci do rostlin vložili dva geny – glcD z bakterie Escherichia coli a rca ze sinice Synechococcus elongatus PCC 7942. Tyto geny zlepšují účinnost fotosyntézy a umožňují rostlině lépe hospodařit s energií za vysokých teplot. Modifikace byla provedena pomocí Agrobacterium tumefaciens, běžně používané metody pro genetickou transformaci rostlin.

„Musíme produkovat plodiny, které vydrží častější a intenzivnější vlny veder, pokud chceme uspokojit potravinové potřeby obyvatel v regionech, které jsou nejvíce ohroženy snížením výnosů v důsledku globálního oteplování,“ vysvětluje Katherine Meacham-Hensold, vedoucí výzkumného týmu. „30procentní nárůst hmoty hlíz pozorovaný v našich testech demonstruje zlepšení v procesu fotosyntézy umožňující plodiny připravené na klima.“

Výsledky studie publikované v časopise Global Change Biology jsou velmi slibné, ale nezodpovídají všechny otázky. Vědci například sledovali pouze hmotnost hlíz, nikoliv jejich velikost, chuť či nutriční hodnoty. Dále je třeba provést další testování v různých podmínkách a potvrdit tak odolnost a výnosnost v globálním měřítku.

Zatímco vědci oslavují průlom v boji proti hladomoru, ozývají se i kritické hlasy. Obavy panují zejména z potenciálních rizik genetické modifikace, jako je alergenita či negativní vliv na životní prostředí.

Otázkou také zůstává, zda budou tyto „superbrambory“ dostupné i pro chudé země, které jsou klimatickými změnami postiženy nejvíce.

Vědci nyní plánují pokračovat ve výzkumu a zaměřit se na další aspekty, jako je odolnost vůči škůdcům a chorobám. Doufají, že se jim podaří vyvinout brambory, které budou skutečně připravené na výzvy budoucnosti.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na Pho Bo: vietnamská polévka, která vás postaví na nohy

Pho Bo rozhodně není jen obyčejná polévka. Po celém světě si získala pověst pokrmu, který dokáže postavit...

Ruská ponorka Krasnodar uvedla britské námořnictvo do pohotovosti, zapojilo se i...

Britské námořnictvo ve spolupráci s NATO po tři dny monitorovalo pohyb ruské ponorky B-265 Krasnodar, která spolu...

Jednoduchý recept na domácí Raffaello kuličky ze 3 ingrediencí

Domácí cukroví nemusí být časově náročné. Důkazem jsou domácí kokosové Raffaello kuličky, při jejichž přípravě si vystačíte...

Ukrajinské drony zaútočily na ruskou tepelnou elektrárnu

Na Dorogobužskou tepelnou elektrárnu ve Smolenské oblasti Ruska v noci na čtvrtek zaútočily ukrajinské drony. Elektrárna patří...

Česká pošta zdraží SIPO i výplatu důchodů. Chystá se propustit tisíce...

Česká pošta od 1. ledna 2026 zvýší poplatek za SIPO a zdraží i výplatu důchodů v hotovosti....

Tradiční drážďanská vánoční štola: snadný recept s dokonalou chutí

Drážďanská vánoční štola patří k německým symbolům adventu. Popularitě se však těší i v Česku. Vyzkoušejte jednoduchý...

Před Vánoci se změní počasí. Na sníh si ale budeme muset...

Počasí v Česku čeká před Vánoci změna a podle Českého hydrometeorologického ústavu si na sníh budeme muset...

Komedie Když se zhasne míří do kin, v hlavních rolích Hřebíčková...

Petra Hřebíčková a Vojtěch Kotek se potkávají v nové české komedii Když se zhasne, která nese podtitul...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA