Donald Sutherland se dožil 88 let. Byl jedním z největších herců v dějinách filmu, vzpomíná syn

Legendární herec Donald Sutherland odešel v 88 letech do filmového nebe. Do paměti diváků se zapsal především díky roli Hawkeye Pierce ve filmu MASH. Hrál ve více než 170 filmech a seriálech.

Reklama

„S těžkým srdcem oznamuji, že můj otec Donald Sutherland zemřel. Sám o něm smýšlím jako o jednom z nejdůležitějších herců v historii filmu. Žádná role ho nikdy nezastrašila, hodná, zlá ani ošklivá. Miloval, co dělal, a dělal, co miloval. Víc si nikdo nemůže přát. Prožil dobrý život,“ napsal Kiefer Sutherland na síti X.

„Během svého života získal dva Zlaté glóby a čestného Oscara, což potvrzuje jeho významné místo v historii filmového umění,“ připomíná Česká tisková kancelář (ČTK).

Sutherland začínal svou kariéru jako rozhlasový reportér v kanadské lokální stanici CKBW, kde získal své první zkušenosti před mikrofonem. Studoval inženýrství na Torontské univerzitě, ale nakonec se rozhodl pro herectví, což ho vedlo k odchodu do Londýna a následně do Skotska, kde se věnoval studiu herectví.

Jeho prvním hereckým průlomem byl válečný film Tucet špinavců (1967), který ho katapultoval mezi známé tváře Hollywoodu. Později si zahrál v dramatu Klute (1971) a psychologickém filmu Teď se nedívej (1973), kde sdílel plátno s Jane Fondovou a Julií Christieovou, dvěma z nejslavnějších hereček té doby.

Donald Sutherland byl známý svou schopností hlubokého porozumění a empatie, které přinášel do svých rolí. Kulturní magazín Rolling Stone vyzdvihuje jeho výkon v oscarovém filmu Obyčejní lidé (1980), kde se ztotožnil s postavou Calvina, apatického otce potýkajícího se s rodinnými tragédiemi a konflikty.

Herec Donald Sutherland se pravděpodobně nejvíce zapsal do paměti diváků rolí Hawkeye Pierce ve filmu MASH režiséra Roberta Altmana, přestože byl film později zastíněn legendárním seriálem M*A*S*H.

V pozdějších letech své kariéry se opět dostal do povědomí široké veřejnosti díky své roli prezidenta Coriolana Snowa v populární filmové sérii Hunger Games. Tato role v dystopickém světě Panemu představovala Sutherlanda jako chladného a manipulativního vůdce, který se neštítí použít jakékoliv prostředky k udržení své moci. Sutherlandova charismatická a autoritativní přítomnost na plátně dodala postavě Snowa vrstvu komplexity a hloubky, která vyvolávala obdiv i nenávist. Sutherland se o této roli vyjadřoval jako o jedné z nejzajímavějších ve své kariéře, protože mu umožnila zkoumat temné stránky lidské povahy.

Série Hunger Games se stala globálním fenoménem, který přilákal miliony diváků, a Sutherlandův výkon přispěl k úspěchu celé série. Jeho ztvárnění prezidenta Snowa zanechalo nesmazatelnou stopu v populární kultuře a znovu připomnělo, proč je Donald Sutherland považován za jednu z nejvýznamnějších osobností filmového průmyslu.

Sutherland je často označován jako „jeden z nejlepších herců, který nikdy nevyhrál Oscara“. Toto uznání mu přiznávaly renomované britské zdroje jako The Telegraph, The Guardian a IndieWire.

I přes své herecké úspěchy na plátně se se svým synem Kieferem Sutherlandem setkal v rámci filmové tvorby jen třikrát. Společně se však podíleli na 275 filmech a nasbírali dohromady 85 let zkušeností.

„Pracovat s tátou jsem chtěl od chvíle, kdy jsem u filmu začal. Byli tři herci, které jsem na škole obdivoval – svého tátu, Genea Hackmana a Bobbyho Duvalla,“ prohlásil v roce 2016 Kiefer Sutherland.

Herečka Helen Mirrenová, která se Sutherlandem hrála ve filmu Krásný únik (2017), ho popsala jako „jednoho z nejchytřejších herců, se kterými jsem kdy pracovala.“

Režisér Ron Howard, který s ním pracoval na filmu Oheň (1991), jej na sociální síti X označil za „jednoho z nejinteligentnějších, nejzajímavějších a nejvíce fascinujících filmových herců všech dob.“

Donald Sutherland zanechal nezapomenutelnou stopu v celosvětové historii filmu.

Autor: Jan Votruba. Zdroj: ČTK, platforma X, Wikipedia, Deadline

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama