Dalajlama oslavil 89. narozeniny: Po operaci kolene se cítí skvěle a vyvrátil fámy o svém zdraví

Tibetský duchovní vůdce dalajlama, který právě oslavil své 89. narozeniny, se úspěšně zotavuje z operace kolene. Ve videoposelství zveřejněném na YouTube odmítl všechny fámy o svém špatném zdravotním stavu a poděkoval za podporu.

Reklama

Dalajlama, duchovní vůdce tibetského buddhismu, se ve svých 89 letech cítí fyzicky fit, přestože nedávno podstoupil operaci kolene. Při příležitosti svých narozenin se rozhodl oslovit své příznivce videoposelstvím, kde nejenže vyvrátil spekulace o svém špatném zdraví, ale také poděkoval za veškerou podporu a modlitby.

Ve videu dalajlama vysvětlil, že operace proběhla na konci června v New Yorku a nyní se cítí výborně. „Nedávno jsem byl na operaci s kolenem, což mi způsobilo určité problémy. Nicméně se zotavuji a nyní nemám vůbec žádný problém,“ ujistil duchovní vůdce všechny sledující.

„Je mi skoro 90 let, ale necítím se nemocný, až na mírné nepohodlí v nohách,“ řekl dalajlama. Přiznal, že různé fámy o jeho zdraví mohou některé lidi zmást, ale zdůraznil, že se cítí skvěle a není důvod k obavám. „Dezinformacím nevěřte,“ dodal duchovní vůdce ve svém poselství.

Dalajlama, známý svou vnitřní silou a odhodláním, se dále vyjádřil k otázkám ohledně svého nástupnictví. Podle jeho slov budou podrobnosti objasněny v období kolem jeho 90. narozenin. Jak dalajlama stárne, otázka jeho nástupce se stává stále aktuálnější, což vyvolává zájem nejen mezi Tibeťany, ale i v širším globálním kontextu.

Historicky byl dalajlama vybírán tibetskými mnichy, kteří hledali reinkarnace zemřelých duchovních vůdců. Tento proces však v současnosti komplikuje politická situace v Tibetu, který je pod nadvládou Číny. Peking považuje dalajlamu za separatistu a od invaze v roce 1950 se snaží kontrolovat náboženské a politické dění v tamním regionu.

Dalajlama, vlastním jménem Džampal Ngawang Lozang Ješe Tändzin Gjamccho, se narodil 6. července 1935 v Tagccheru v Tibetu jako syn rolníka. Ve dvou letech byl rozpoznán jako reinkarnace 13. dalajlamy a začal se vzdělávat v buddhistických naukách a vědách.

Když do Tibetu vtrhla vojska komunistické Číny, bylo mu teprve 15 let. Navzdory těžkým podmínkám dokázal mezinárodně zpopularizovat buddhismus a v roce 1989 dokonce získal Nobelovu cenu za mír.

Přestože dalajlama žije od neúspěšného povstání v roce 1959 v exilu v Indii, nikdy nepřestal bojovat za práva Tibeťanů. Jeho cílem je dosáhnout větší autonomie pro Tibet a zajistit skutečné náboženské, politické a kulturní svobody. Jeho neúnavné úsilí a charisma z něj činí inspirativní postavu, která stále přitahuje pozornost lidí po celém světě.

Dalajlamovo poselství při příležitosti jeho 89. narozenin je jasné: i přes svůj pokročilý věk a zdravotní problémy se cítí silný a odhodlaný pokračovat ve své misi. Jeho slova jsou povzbuzením pro všechny, kdo v něm vidí symbol naděje a míru.

Čtrnáctý tibetský dalajlama se v minulosti několikrát objevil i v České republice. Jeho návštěvy jsou nezapomenutelné, od historického setkání s prezidentem Václavem Havlem až po rozhovory v televizních pořadech.

První setkání dalajlamy s Československem se uskutečnilo v únoru 1990 na pozvání tehdejšího prezidenta Václava Havla. Toto setkání se stalo začátkem mnoha dalších návštěv v naší zemi.

Dalajláma se do Česka vracel opakovaně, aby se setkával s lidmi, pořádal přednášky a inspiroval svým poselstvím míru. Naši zemi pak navštívil v letech 1997, 2000, 2002, 2003, 2006, 2008, 2009, 2011, 2013 a 2016. Během těchto návštěv se setkával nejen s veřejností, ale také s významnými českými politiky a kulturními osobnostmi.

Jedním z jeho nezapomenutelných vystoupení bylo účinkování v pořadu Na plovárně v roce 2004, kde se setkal s moderátorem Markem Ebenem. Dalajlama zde mluvil o své filozofii, životní cestě a zkušenostech z exilu. V roce 2016 pak přijal pozvání Daniela Stacha do pořadu Hyde Park Civilizace, kde měl možnost přiblížit divákům svou vizi světového míru a harmonie.

Přítomnost dalajlamy v Česku však nebyla vždy přijímána bez kontroverzí. „Jeho návštěvy často vyvolávaly protesty zejména mezi českými komunisty a čínskou stranou,“ vzpomíná BBC. Jednou z nejvýraznějších reakcí byla situace z 18. října 2016, kdy se tehdejší ministr kultury Daniel Herman setkal s dalajlamou. Toto setkání vedlo k vydání tzv. „Prohlášení čtyř“ o územní celistvosti Čínské lidové republiky, což vyvolalo bouřlivé reakce mezi politiky, novináři i širokou veřejností.

Prohlášení, které podepsali čtyři nejvyšší ústavní činitelé ČR, bylo mnohými kritizováno jako příliš vstřícné vůči Číně. „Ministr financí Andrej Babiš tehdy Hermana veřejně podpořil, čímž se postavil proti oficiálnímu prohlášení vlády,“ napsal tehdy portál Aktuálně.cz. Tato situace ukázala, jak může být politika ovlivněna setkáními s tak významnými osobnostmi, jako je právě dalajlama.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama