Tajemství Babího léta: Fenomén, který spojuje Evropu i Ameriku

Babí léto – pojem, který v nás evokuje hřejivé sluneční paprsky a poslední závan léta před příchodem chladného podzimu. Tento kouzelný čas, kdy příroda září pestrými barvami, má své kořeny hluboko v evropských lidových tradicích.

Reklama

Babí léto, známé v různých variantách napříč Evropou, například jako Svatováclavské léto, Mariánské léto či pozdní léto, je prodloužené období teplého a suchého počasí, které nastává po oficiálním začátku podzimu. Tento fenomén se vyskytuje od konce září do poloviny listopadu a jeho trvání závisí na zeměpisné šířce. V našich končinách jej nejčastěji zažíváme do poloviny října, kdy je příčinou tohoto jevu silný hřbet Azorské anticyklóny.

Babí léto a jeho fáze

Babí léto není pouze jedním obdobím teplého počasí, které si užíváme na sklonku léta a začátku podzimu. Tento fenomén lze rozdělit podle Českého hydrometeorologické ústavu (ČHMÚ) do několika specifických fází, z nichž každá má své jedinečné charakteristiky a pojmenování vycházející z lidových tradic.

Mariánské léto

První fáze babího léta se nazývá Mariánské léto, známé také jako Mariánské pozdní léto. Toto období nastává od poloviny první zářijové dekády až do jejího konce. Charakterizuje ho výrazná teplotní amplituda, kdy slunečné dny střídají chladné večery. Právě v tomto období, které se pravidelně opakuje, zažíváme první návrat tepla po prvním zářijovém ochlazení.

Ludmilsko-Matoušské léto

Na Mariánské léto plynule navazuje další fáze, kterou známe pod názvem Ludmilsko-Matoušské léto. Tato část babího léta se rozkládá od konce první zářijové dekády až do poloviny poslední zářijové dekády. Je charakteristická výraznými teplotními výkyvy – během těchto dnů můžeme zažít jak náhlé poklesy, tak i vzestupy teplot, což činí toto období nevyzpytatelným a zároveň fascinujícím.

Svatováclavské léto

Třetí fázi babího léta označujeme jako Svatováclavské léto. Tato fáze, pojmenovaná po svatém Václavu, patronovi české země, se objevuje v polovině poslední zářijové dekády a trvá až do začátku první říjnové dekády. Teploty v tomto období mohou být stále příjemně vysoké, což nám umožňuje ještě naplno si vychutnat teplé podzimní dny.

Tereziánské léto

Další fází je Tereziánské léto, pojmenované po svaté Terezii. Toto období začíná v polovině první říjnové dekády a trvá až do přelomu druhé a třetí dekády října. Je typické kratšími dny, ranními a večerními mlhami a chladnějšími rány, což vede ke zvýšenému výskytu mrazíků. Přesto se i během Tereziánského léta můžeme těšit na slunečné dny, i když jejich počet už začíná klesat.

Malé babí léto

Poslední fází babího léta je Malé babí léto, které přichází na přelomu října a listopadu, tedy v době, kdy se dny již výrazně zkracují a chladnější počasí nabírá na síle. Toto období je známé také jako léto Všech svatých a je typické mlhavým a zároveň teplým počasím, kdy po rozpuštění ranních mlh můžeme zažít ještě několik slunných dnů, než se podzim plně ujme vlády.

Babí léto tak není jen jedním krátkým obdobím, ale celým komplexem několika na sebe navazujících fází, které nám postupně pomáhají přecházet z léta do chladnější části roku. Každá z těchto fází má své specifické rysy, díky kterým je babí léto tak jedinečné a milované.

Ale proč právě Babí léto?

Tato otázka má několik možných odpovědí. Nejrozšířenější teorie tvrdí, že název pochází od jemných pavučin, které na podzim létají vzduchem. Tyto pavučiny, které splétají mladí pavouci z čeledi Linyphiidae, připomínají stříbrné vlasy starých žen, a odtud tedy název „babí“. V některých slovanských jazycích se tyto pavučiny přímo označují jako „babské vlasy“.

Lidová víra šla ještě dál. Pavučiny létající vzduchem měly symbolizovat přítomnost čarodějnic, které byly v tomto období podle pověr najímány. Pokud se pavučina zapletla do vlasů mladé dívky, věřilo se, že se brzy vdá.

Babí léto není fenoménem pouze ve střední Evropě. Například v Bulharsku je známé jako „cikánské léto“, zatímco Nizozemci jej nazývají „pozdní léto“. A i za oceánem má tento jev své pojmenování – v Severní Americe se mu říká „indiánské léto“.

Babí léto je tedy obdobím, které spojuje tradice a pověry napříč kontinenty. Přináší nám poslední dotek léta a připomíná, že i podzim má své kouzlo. Ať už jej vnímáte jako období hřejivého počasí nebo čas plný mystiky, jedno je jisté – toto období je nezaměnitelným fenoménem, který nás doprovází na cestě do období zimy.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama