Andrej Babiš se diví ceně rohlíků? Vždyť i kohout Silver ví, že je vyrábí i jeho firmy

Sledovat český parlament je občas jen pro silné povahy, ale některá vystoupení jsou opravdu bizarní. Třeba když Andrej Babiš, majitel obrovských pekáren, který zásadně ovlivňuje trh, nadává vládě za cenu rohlíků.

Reklama

Jeho koncern Agrofert (Andrej Babiš je skutečným majitelem koncernu Agrofert) má na svém webu uvedeno, co všechno jeho společnosti vyrábějí. Podívejme se na to tedy z hlediska výroby obyčejného tukového rohlíku.

Cesta rohlíku začíná na poli

Jeho cesta začíná na poli, kde se pěstuje obilí. Agrofert vám dodá osivo, hnojivo i pesticidy k ochraně před škůdci a mnoho souvisejících služeb. Jen segment hnojiv přinesl v roce 2022 koncernu obrat 45,9 mld. Kč. Nevyhnete se mu ani při dopravě v zemědělství, vyrábí biopalivo, bionaftu a AdBlue. A to vůbec nemluvíme o hromadě zemědělských firem Agrofertu, které obilí pěstují a dodávají na trh.

Ale vraťme se na pole někoho jiného. Když se zadaří a pšenice vyroste, je třeba ji někomu prodat. A kdo má firmy v oblasti zemědělského nákupu a následného uskladnění obilí? Samozřejmě, že Agrofert.

Pak jsou tu mlýny a pekárny. Jen mlýny koncernu v ČR v roce 2022 vyprodukovaly 205 500 tun mlynárenských výrobků, pekárny ve stejném roce 170 tisíc tun pekařských produktů. Koncernu patří nejen známý Penam, ale také United Bakeries a výrobce mraženého pečiva Profrost a další pekařské firmy v zahraničí. Agrofert vyrábí také jedlé rostlinné oleje pro potravinářství.

Ve všech oborech jsou tržní podíly firem v držení koncového vlastníka Andreje Babiše minimálně významné, takže kdyby jeho pekárny zlevnily zmíněný rohlík třeba jen o 10, 20 haléřů, konkurence na to bude určitě reagovat taky.

Kdo může za drahé rohlíky

Takže, pane poslanče Babiši, kdo asi tak může za to, že jsou dneska rohlíky dražší? Vláda, nebo snaha Agrofertu vydělávat stále víc? Zisk po zdanění za rok 2022 dosáhl více než 12 mld. Kč. Výsledky za rok 2023 ještě nejsou známé.

Pokud bychom přistoupili na absurdní argumentaci, že cenu rohlíku určuje vláda, proč by vláda nezdanila nadměrné zisky také koncernům typu Agrofert, aby z toho něco měla?

Obilí sezobal kohout Silver?

Nebo jsou snad rohlíky drahé, protože kohout Silver sezobal české obilí, když to ukrajinské údajně nerad? To asi těžko, když zemědělci křičí, že obilí mají plné sýpky.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Andrej Babiš (@andrejbabis)

Nejsem ekonom, ale prostou zákaznickou logikou dospívám k tomu, že když zákazníci platí mnohem víc za rohlíky, ačkoli zemědělci nemohou svou úrodu prodat za ceny, které by je uživily, asi bude něco špatně jinde. Hádejte, kde asi? Pan Andrej Babiš odpověď určitě zná.

Autor: Mirka Nová. Zdroje: Výroční zpráva Agrofertu, Agrofert.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama