Jednoduchý trik, jak uskladnit vlašské ořechy, aby vydržely celou zimu

Vlašské ořechy k nadcházejícímu období neodmyslitelně patří. Při správném uskladnění mohou vydržet celou zimu. Jak je skladovat, aby vydržely až do jara, poradila zahradnice Jarmila Penková z Berouna.

Reklama

Nyní je ta správná chvíle na sklizeň vlašských ořechů. Pokud se můžete pochlubit letošní hojnou úrodou a máte v plánu ořechy uchovat na zimu, měli byste znát několik osvědčených postupů. Zkušená zahradnice Jarmila Penková s námi sdílela své rady, jak při skladování ořechů postupovat správně.

„Skladování ořechů není tak jednoduché, jak se může zdát. Pokud se chcete vyhnout plísni nebo žluknutí, mám pro vás několik tipů, jak je uchovat až do jara,“ uvedla Penková v rozhovoru pro magazín NašeTéma.cz.

Vlašské ořechy a zdraví

Vlašské ořechy nejsou jen chutné, ale jsou také považovány za výživnou superpotravinu. Jsou bohaté na rostlinné oleje obsahující nenasycené mastné kyseliny, vitaminy B-komplexu a důležité minerály.

„Ořech je především vynikající zásobárnou energie, některých růstových látek a v neposlední řadě i minerálů. Lze tedy konstatovat, že ořechy obsahují rostlinné oleje složené především z nenasycených mastných kyselin, některé vitamíny především skupiny B a řadu minerálních látek, za zmínku stojí zejména obsah draslíku, vápníku a fosforu,“ uvádí na svém webu Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Díky svému složení mohou být přínosem pro naše zdraví, posilovat mozek, podporovat imunitní a nervový systém a pomáhat zmírňovat stres či únavu, což je zvláště užitečné v zimním období.

Vlašské ořechy jsou oblíbené především při pečení cukroví na Vánoce, ale své využití najdou i v různých pokrmech. Jsou ideální pro ty, kdo chtějí snížit příjem nezdravých tuků.

Zaměřte se na zralé ořechy

Při sklizni je klíčové zaměřit se na zralé ořechy. „Zralé ořechy poznáte podle toho, že jejich zelená slupka zčernala a je prasklá, tím odhaluje světle hnědou skořápku, která chrání jedlé jádro,“ vysvětluje Penková.

Nikdy byste neměli ořechy setřásat ze stromů nebo vybírat ze zelených slupek. „Sklizeň je třeba provádět pravidelně, protože ořechy, které zůstanou déle než čtyři dny pod stromem, mohou začít plesnivět,“ upozorňuje Penková. Nezralé nebo poškozené ořechy s bílým jádrem rychle schnou nebo plesniví.

Jak sušit ořechy

Pokud plánujete ořechy uskladnit na delší dobu, musíte je důkladně vysušit. „Je možné sušit ořechy i ve skořápce, ale je třeba zajistit, aby byly skladovány ve vzdušné, teplé místnosti s teplotou maximálně do 23 °C,“ doporučuje Penková.

Lépe se suší už vyloupaná jádra. „Můžete použít sušičku na ovoce nebo troubu na nízkou teplotu, ideálně mezi 28 až 35 °C, a sušit zhruba šest hodin,“ radí Penková. Vyšší teploty mohou negativně ovlivnit chuť ořechů, proto je lepší držet se doporučených teplot.

Jak skladovat ořechy

Skladování ořechů vyžaduje pečlivost, protože mají tendenci plesnivět nebo zhořknout. „Ořechy ve skořápce vydrží nejdéle, protože skořápka chrání plod před vlhkostí a reguluje teplotu,“ vysvětluje Penková. Nejvhodnější je skladovat ořechy v suchých a tmavých místnostech, například v bednách vyložených papírem.

Vyloupané ořechy je možné uchovávat v mikrotenových sáčcích v mrazáku. „Takto skladované ořechy ale nevydrží tak dlouho a mohou absorbovat pachy jiných potravin,“ varuje zahradnice. Tento způsob je vhodný hlavně v případě, že chcete ořechy využít na vánoční pečení.

Další variantou je zavařování. Do suchých sklenic vložte oloupané ořechy, zavíčkujte a zahřejte je v troubě na přibližně 80 °C po dobu pěti minut. „Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout,“ doporučuje Penková.

Recept: Ořechy naložené v medu

Pro milovníky sladkého je skvělou volbou naložení vlašských ořechů do medu. „Je to lahůdka, která se dá jen těžko odolat, a navíc jde o zdravý a trvanlivý způsob uchování,“ říká Penková.

Jak na to? „Med zahřejte a přidejte ořechy v poměru 1:1. Směs vložte do zavařovacích sklenic a pečlivě uzavřete,“ doporučuje Penková. Med funguje jako přírodní konzervant, díky čemuž ořechy vydrží několik měsíců.

Autorský text: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama