Tradiční bábovka: S vaječným koňakem nebude suchá ani těžká

Co vás napadne, když se řekne tradiční moučník k odpolední kávě? Mně se vybaví jednoznačně bábovka. Oblíbila jsem si recept, kde přidávám do těsta vaječný koňak. A zvládne ho i začátečník, protože těsto je hotové za pár minut. Nalijete ho do formy a za hodinu je na stole. „Vaječný koňak má bohatou krémovou texturu a výraznou chuť, která dodává kouzlo svátků téměř každému receptu,“ uvedla Christina Caliová na webu azcentral.

Reklama

Vaječný koňak do pečení

Vaječný koňak můžete použít při pečení a v mnoha receptech jím nahradit podmáslí nebo mléko, protože většina vaječných likérů v obchodech má podobnou konzistenci. Pokud nahrazuji vaječný koňak za mléko, přidávám několik dalších polévkových lžic, protože je hustší.

Recept: Bábovka s vaječným koňakem

„Možná budete chtít snížit v receptech cukr, když budete přidávat vaječný koňak, protože je mnohem sladší než mléko nebo smetana,“ dodává Joan O´Connorová, majitelka Honey Moon Sweets v Temple pro výše uvedený web.

Ingredience:

  • 5 vajec, 150 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 ml oleje
  • 250 ml vaječného koňaku
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • olej na vymazání formy a strouhanka
  • na posypání moučkový cukr

Postup přípravy:

Vejce s cukrem a vanilkovým cukrem vyšlehejte do pěny. Za stálého šlehání přilijete olej a poté vaječný koňak. Do směsi vmíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Tři čtvrtiny těsta nalijete do vymazané a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbytku zamícháte lžíci kakaa a nalijete na světlé těsto.

Vložíte do předehřáté trouby na 175 °C a pečete 60 minut. Pomocí dřevěné špejle si můžete ověřit, zda je bábovka upečená ve středu. Stačí píchnout špejlí do těsta a vytáhnout. Pokud je špejle suchá a není na ní vidět neupečené těsto, je upečená.

Bábovku nechte na chvíli vychladnout a poté ji vyklopte. Může se stát, že vám nepůjde bábovka z formy vyklopit, pak položte na formu navlhčenou utěrku ve studené vodě. Chyba bude pravděpodobně ve špatně vymazané a vysypané formě.

Naučila jsem se vymazávat formu důkladně, používám rostlinný olej a vysypávám zásadně strouhankou. S tímto postupem mi šla vždy lehce po vychladnutí vyklopit.

Po vychladnutí můžete bábovku posypat moučkovým cukrem. Výsledkem je nadýchaná, jemná a lehce vlhká bábovka. Díky přídavku vaječného koňaku není suchá ani těžká.

TIP! Vaječný koňak nemusíte kupovat, můžete si udělat domácí. Recept na jednoduchou přípravu vaječného koňaku napsala pro NašeTéma redaktorka Nikola Strnadová.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama