Světový den čokolády: Od Hitlerovy bomby, přes šňupání mladými, po Napoleonovu závislost

Čokoláda není jen lahůdka, ale má i fascinující a místy neuvěřitelnou historii. Od pokusu Hitlera vytvořit z čokolády bombu až po neobvyklý trend šňupání kakaa mezi mladými. Dokonce i Napoleon byl na čokoládě závislý.

Reklama

Kdo by si pomyslel, že čokoláda, která se stala nedílnou součástí našich životů, má tak bohatou a fascinující historii? Od nečekaného pokusu Adolfa Hitlera použít čokoládu jako nástroj vraždy, až po mladé, kteří se rozhodli šňupat kakao, čokoláda překračuje hranice běžné pochoutky. Při příležitosti Světového dne čokolády, který letos připadá na 13. září, si připomeňme některé méně známé, ale přesto zajímavé kapitoly spojené s touto sladkou lahůdkou.

Hitlerova „čokoládová bomba“

Jedním z nejneuvěřitelnějších příběhů spojených s čokoládou je nacistický plán zavraždit britského premiéra Winstona Churchilla během 2. světové války. „Tajné dokumenty odhalené britskou vládou potvrzují, že v roce 1943 nacisté plánovali doručit premiérovi čokoládové tyčinky, které v sobě skrývaly smrtící výbušniny,“ tvrdí ve svém článku z roku 2012 novinář Nick Enoch, který byl publikován v britském deníku Daily Mail.

Explodující tabulky čokolády měly být tehdy zamaskovány jako luxusní pochoutka, na jejíž vnější vrstvě byla nanesena tmavá čokoláda, zatímco uvnitř se ukrývala výbušnina. Podle dobových záznamů bylo nebezpečí tak vysoké, že pokud by tabulka explodovala, zabila by všechny v okruhu několika metrů.

Ďábelský plán Adolfa Hitlera byl naštěstí včas odhalen díky britským špionům a Churchill zůstal mezi živými.

Šňupání kakaa – nebezpečný trend mezi mladými

Většina z nás je zvyklá konzumovat čokoládu tradičním způsobem – v pevném či tekutém stavu. Ale co když vám řekneme, že jsou lidé, kteří se rozhodli tuto pochoutku šňupat?

Tento trend, známý jako „Coko Loko“, se šíří především mezi mladými v USA a Evropě. Jedná se o prášek složený ze surového kakaa a povzbuzujících látek, jako jsou taurin a guarana, který uživatelé vdechují nosem.

I když je nákup tohoto prášku legální, lékaři varují před nebezpečím jeho užívání. „Šňupání kakaa může způsobit vážné zdravotní problémy,“ řekl pro portál CNN Dr. Ryan Stanton, mluvčí American College of Emergency Physicians. Podle něj se šňupání může stát příčinou poškození nosních dutin, a co je horší, cizí látky se mohou dostat do plic, kde mohou způsobit závažné onemocnění, jako je zánět plic.

Bojovník proti zubnímu kazu

Možná překvapivě, čokoláda má i své pozitivní stránky – dokáže totiž bojovat proti zubnímu kazu. Hořká čokoláda, zejména ta s obsahem kakaa vyšším než 70 procent, obsahuje theobromin, který je známý svými účinky na posilování zubní skloviny. Zesílením skloviny se zuby stávají odolnější vůči kyselinám a erozím, což ve výsledku snižuje riziko vzniku zubního kazu.

Tato skutečnost byla potvrzena několika odborníky, mimo jiné i zubní klinikou Island Dental, která zdůrazňuje, že theobromin obsažený v hořké čokoládě posiluje zubní sklovinu podobně jako fluorid.

Napoleonova závislost na čokoládě

Milovníkem čokolády byl i jeden z největších vojevůdců historie, Napoleon Bonaparte. Podle legendy si Napoleon tak oblíbil čokoládové nápoje, že si bez nich nedokázal představit den.

Jenže právě jeho slabost pro čokoládu ho podle legendy, publikované na webu HotelChocolat.com, málem stála život. Jak praví tato legenda, Napoleon měl být otráven čokoládovým nápojem, který mu nabídla jeho bývalá milenka Pauline Riotti. Tato žena, údajně zoufalá a opuštěná, se rozhodla pomstít za to, že ji Napoleon nechal bez prostředků. Napoleon měl štěstí, že jeho osobní kuchař otravu odhalil a donutil Pauline vypít nápoj, který sama připravila. Ona sama se tak stala obětí své pomsty.

Zda je tento příběh pravdivý, nebo jde o smyšlenku, nelze s jistotou říci. Nicméně, ať už byla Napoleonova vášeň pro čokoládu jakkoli silná, je jisté, že čokoláda byla v té době považována za skutečně luxusní a cennou pochoutku.

Čokoláda – lék na kašel

Mimochodem, víte, že čokoláda má i léčivé účinky? Theobromin, již zmíněná látka obsažená v kakau, se ukázal být účinným prostředkem proti kašli.

Před lety provedená studie, publikovaná v prestižním odborném časopisu PubMed, prokázala, že tato složka dokáže tlumit suchý, dráždivý kašel, a to bez nežádoucích vedlejších účinků, které mohou mít běžné léky na kašel. Zajímavé je, že theobromin působí přímo na nervová zakončení v krku, která jsou zodpovědná za reflex kašle, a zklidňuje podráždění.

Kousek čokolády bez výčitek

Zkrátka, čokoláda je mnohem více než jen pochoutka. Ať už vás ohromí příběh o Hitlerově čokoládové bombě, nebo se budete snažit odolat šňupání kakaa, nezapomínejte, že kvalitní hořká čokoláda vám může dokonce prospět. Stačí si ji dopřávat s mírou a těšit se z jejích blahodárných účinků – od ochrany zubů až po zmírnění kašle.

Jak se čokoláda vyrábí?

A co vy? Dáte si dnes kousek čokolády?

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama