Svátek svatého Martina se v mnoha rodinách nese ve znamení šťavnaté pečené husy. Nezapomeňte však při té příležitosti připravit vhodný dezert. Tyto svatomartinské rohlíčky jsou příjemně křehké, potěší vás bohatou ořechovou náplní a zahřejí na srdci, láká autorka receptu, redaktorka Hana Smětáková.
Proč si připomínáme svátek svatého Martina
Svátek svatého Martina, který každoročně připadá na 11. listopadu, si u nás spojujeme především s dobrým jídlem. Je však důležité si připomenout i to, proč se v tento den scházíme u stolu a co si tímto svátkem připomínáme.
Vše se točí kolem Martina z Tours, který žil ve 4. století našeho letopočtu. Toužil se stát mnichem, ale jeho otec měl jiný názor, a tak se Martin stal vojákem. Podle životopisu shrnutého v zpracování Jana Chlumského jednoho dne kontroloval městské hlídky, když potkal žebráka. Neměl mu však co nabídnout, a tak alespoň mečem rozťal svůj plášť a polovinu mu daroval na zahřátí.
Během noci se Martinovi ve snu zjevil Ježíš, který byl oděný právě do poloviny pláště. Martin to bral jako znamení, nechal se pokřtít, stal se mnichem a později biskupem. Zemřel 8. listopadu, pohřben byl 11. listopadu a právě tento den byl uznán jeho svátkem.
Proč k svatému Martinovi patří husa, víno a rohlíčky
S každým pokrmem, který se během tohoto období podává, se podle Wikipedie váže určitá legenda nebo tradice.
Svatomartinská husa se podle jedné z legend dostupných na Wikipedii peče proto, že když Martin kázal, kejhání hus ho tak rušilo, že za trest všechny skončily na pekáči. Podle jiné tradice se Martin před volbou biskupa schovával mezi husami, ty ho však svým kejháním prozradily (a proto byly následně upečeny).
Tvar svatomartinských rohlíčků se často spojuje se slavnostmi boha vína Baccha (Dionýsa). Ten býval vyobrazován se dvěma růžky, a proto se pekaři inspirovali právě tímto tvarem. Podle německých národopisců má tvar zahnutého rohlíku připomínat rohy býka nebo pitný roh využívaný při starověkých obětních slavnostech. V dnešní době si díky nim připomínáme hlavně hojnost po sklizni, která právě v tomto ročním období nastávala. Traduje se, že hospodyně jimi dříve obdarovávali čeledíny za skvělou celoroční práci.
Jako svatomartinská vína se označují první vína daného ročníku, která musí splňovat určitá kritéria. Podle tradice by se měla otevřít 11. listopadu přesně v 11 hodin a nalévat se z lahve, nikoliv ze sudu.
Recept: Svatomartinské rohlíčky s bohatou náplní
Svatomartinské rohlíčky se připravují buď z kynutého, nebo nekynutého těsta. Dnes se podíváme právě na druhou variantu. Klíčem k úspěchu jsou kvalitní suroviny, jako je máslo (nikoliv margarín) a ořechy. Náplní nešetřete, právě ta má na výsledek obrovský vliv.
Ingredience na těsto
- 420 g hladké mouky
- 250 g másla
- 250 ml smetany na šlehání
- Špetka soli
Ingredience na ořechovou náplň
- 200 g strouhaných vlašských ořechů
- 150 g cukru moučka
- 1 polévková lžíce rumu
- 1 bílek
- Špetka skořice
Pozn. red.: množství surovin vystačí přibližně na 30 rohlíčků, podle jejich velikosti.
Postup přípravy
Do velké mísy prosejeme hladkou mouku. Následně nastrouháme máslo na struhadle (přímo z lednice, není třeba jej nechávat změknout při pokojové teplotě). Lehce promícháme, přidáme smetanu ke šlehání a špetku soli.
Těsto vypracujeme buď ručně, nebo pomocí kuchyňského robota. Jakmile jej začnete zahřívat, začne se trochu lepit. V tomto okamžiku však není třeba přidávat další mouku. Vše je, jak má být. Jakmile máte těsto dobře propracované, přikryjte jej v míse potravinářskou fólií a nechte zhruba hodinu odpočívat v lednici.
Mezitím si můžete připravit náplň. V míse smíchejte najemno nastrouhané vlašské ořechy s cukrem, lžící rumu, bílkem a špetkou skořice pro provonění. Pokud skořici nemáte rádi, přidávat ji nemusíte. Vše dobře promíchejte. Vzniknout by vám měla tužší a zároveň lehce lepivá hmota.
Jakmile je těsto odpočinuté a ořechová směs připravená, můžete se pustit do samotného plnění a tvarování rohlíčků. Z těsta si vždy odkrojte menší dílek a zbytek nechávejte v lednici, aby vám těsto příliš nezměklo a dobře se s ním pracovalo.
Těsto rozválejte do kulata, tloušťka by měla být zhruba 3 až 5 mm. Následně jej rozdělte na 6 stejných trojúhelníků (podobně jako když krájíte pizzu). Náplň vždy umístěte k delší straně a následně rohlíčky rolujte k cípu. Poté je mírně zahněte do tvaru rohlíčku a konce přimáčkněte, aby náplň nevytekla.
Připravené rohlíčky vyskládejte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Vložte je do pečicí trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 až 20 minut (sledujte, zda jsou zlatavé). Ještě horké rohlíčky můžete potřít rozpuštěným máslem s trochou rumu. Poprašte je moučkovým cukrem a můžete servírovat.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bavorský štrúdl lepší než závin od babičky