REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

REKLAMA

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

V Chorvatsku na ostrově Hvar unikla z čerpací stanice motorová nafta

Chorvatský ostrov Hvar zasáhla v pátek ekologická katastrofa. Jak vysvětlila společnost INA, na jejich námořní čerpací stanici...

Mladík v Miroslavi na Znojemsku ubodal vinaře

V klidné obci Miroslav na Znojemsku se odehrála tragédie. V tamním vinném sklípku zemřel po brutálním útoku...

Petr Pavel podepsal zvýšení poplatků pro ČT a ČRo. Zdraží od...

Prezident Petr Pavel v pátek podepsal novelu zákona, která zvyšuje poplatky za Českou televizi a Český rozhlas...

BESIP varuje řidiče před prvními jarními vyjížďkami a vyzývá k maximální...

Jaro je tady a s ním i motorkáři s cyklisty, kteří se vracejí na silnice. První vyjížďky...

Viladomy U Mlýna: Bydlení v zeleni s duší staré Prahy

Jiná města o tom teprve sní, ale Praha už to má. O čem je řeč? O skloubení...

Písecko zasáhlo zemětřesení. Seismická stanice Kašperské Hory naměřila 3,2 stupně

Jihočeský kraj ve čtvrtek večer zasáhlo zemětřesení o magnitudě 3,2 stupně Richterovy škály v blízkosti obce Mirotice,...

Útoky na novináře v Česku sílí. Institut vyzývá politiky: Nepodněcujte k...

Útoky na české novináře se stávají každodenní realitou, varuje průzkum Českého výboru International Press Institute a agentury...

Co se stane v Arktidě, nezůstane v Arktidě. Vědci varují před...

Tání ledu v Arktidě může odhalit i dávno zapomenuté hrozby. Vědci bijí na poplach: pod permafrostem mohou...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA