REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší bývalé šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

REKLAMA

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Žebříček vlivu europoslanců: Niedermayer a Nerudová v čele, Turek a další...

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM zveřejnil druhý ročník žebříčku vlivu českých europoslanců. Nejlépe si vedou Luděk Niedermayer,...

Slovensko selhává v ochraně peněz z EU. OLAF na stopě hladových...

Kontrola evropských financí na Slovensku odhalila vážné nedostatky v ochraně peněz z fondů Evropské unie. Závěrečná zpráva...

Česko zasáhnou silné bouřky. Meteorologové varují před přívalovým deštěm a kroupami

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varují před silnými bouřkami. Výstraha, kterou zveřejnili v úterý dopoledne, platí...

Požár rodinného domu v Sobotce odkryl varnu pervitinu

Požár rodinného domu v Sobotce odhalil nelegální výrobu pervitinu. Policie obvinila tři muže s kriminální minulostí, kteří...

Chorvatsko se potýká s výkaly v moři. Chorvaté viní jachty

V chorvatské zátoce na poloostrově Pelješac se lidé obávají o kvalitu moře. Voda prý zapáchá a není...

Bitcoin překonal hranici 120 tisíc dolarů

Kryptoměna bitcoin poprvé v historii překročila hranici 120 tisíc dolarů a dosáhla nového rekordu 121 207,55 dolarů...

Žádné davy ani auta aneb 5 nejméně osídlených ostrovů v Chorvatsku

Jedním z největších pokladů Chorvatska jsou jeho ostrovy, přirovnávané k perlám Středomoří, které zdobí chorvatské pobřeží. Tato...

Ukrajinská kontrarozvědka zlikvidovala ruské agenty, kteří v Kyjevě zabili plukovníka SBU

Ukrajinská kontrarozvědka provedla v neděli 13. července speciální operaci, při níž zlikvidovala agenty ruské tajné služby FSB....
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA