REKLAMA

Recept z Třeboňska: Babiččina bramboračka, která nikdy nezbyde

Bramborová polévka neboli bramboračka patří u nás k velmi oblíbeným. Její příprava se liší kraj od kraje, ale všude se jedná o vydatnou a voňavou pochoutku. Níže uvedený recept je původem z Třeboňska a máme ho od naší šéfredaktorky Magdaleny Boukhemisové.

REKLAMA

Dáváte hříbky, nebo jiné houby?

Je to celkem jedno, hlavně jich musí být dost a musí se předem namočit. Mně se nejlépe osvědčila směs suchohřibů a křemenáčů, které mám díky své skvělé sestře. Polévka po nich dostane typickou tmavší barvu a nádhernou vůni. Namáčím je ideálně přes noc, ale když večer zapomenete, stačí i na několik hodin. Zkoušela jsem vařit bramboračku i z čerstvě nasbíraných hub, ale ze sušených je podle mého lepší.

Recept: Bramboračka

Česnek a majoránka. A samozřejmě i brambory a zelenina. Ale česnek a majoránka tvoří základ té správné bramboračkové chuti. „Česnek doporučuji český, který chutná jinak než dovozový. A je třeba ho rozetřít se solí. Může se sice i lisovat, ale není to úplně ono,“ uvedla Magdalena Boukhemisová.

Ingredience:

  • 5 až 7 brambor (dle velikosti)
  • 1 větší cibule
  • 3 mrkve
  • 2 petržele
  • kus celeru (z obřích hlav prodávaných v obchodech stačí ¼ až 1/3)
  • 3–4 stroužky českého česneku (zahraničního je třeba víc)
  • máslo
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • majoránka
  • sůl
  • pažitka a petrželová nať na dozdobení

Postup přípravy:

Do vroucí lehce osolené vody dejte vařit nejprve celer, pak mrkev a petržel. Vše krájíme na kostičky. Pak přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, a nakonec brambory a také houby. Ty do hrnce přidáváme včetně vody, ve které byly namočené. Česnek nasekáme na co nejmenší kousky, čepelí nože rozetřeme se solí a přidáme do polévky.

Z hladké mouky (může být klidně i kukuřičná) a másla udělejte tmavší jíšku. Přidejte do ní naběračku vody z polévky a rozmíchejte do hladké kašičky. Tu pak postupně přidávejte do vařící polévky.

REKLAMA

Nakonec přidejte 2 celá vejce, která rozšlehejte vidličkou v polévce, majoránku, podle potřeby případně ještě dosolte a nechte krátce povařit. Majoránky dejte hodně, klidně i dvě hrsti, ale lze i méně, pokud jí úplně nefandíte. Na talíři ozdobte nasekanou pažitkou a petrželovou natí.

Autor: Mirka Nová. Zdroj receptu: Magdalena Boukhemisová – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Žák ve škole v Černošicích vytáhl zbraň, byla to maketa

Drama ve škole v Černošicích! Žák šesté třídy vytáhl během vyučování zbraň. Ukázalo se, že jde o...

Víte, proč papeže hlídá švýcarská garda? Armáda žoldnéřů je nejmenší na...

Představte si armádu. Co se vám vybaví? Možná tanky, letadla, tisíce vojáků v maskáčích. A teď si...

Nejočekávanější horor roku 2025 míří do kin. Přinášíme necenzurovanou ukázku z...

Prahnete po pořádné dávce strachu? Film Opice podle Stephena Kinga slibuje krvavou lázeň a absurdní humor. Podívejte...

Jaké lodičky zvolit, aby spojovaly eleganci a pohodlí?

Moderní žena nechává svůj šatník ovládnout nadčasovými trendy, mezi které bezpochyby patří i lodičky. Tyto ikonické boty,...

Požár v Brandýse nad Labem zdevastoval autoservis. Škoda 17 milionů

V noci na čtvrtek bojovali hasiči v Brandýse nad Labem s rozsáhlým požárem, který zcela zničil halu...

Nejlepší online obchody pro nákup fotbalových doplňků

Podívejte se na našeho komplexního průvodce nejlepšími internetovými obchody, které nabízejí širokou škálu fotbalového příslušenství za nejlepší...

Nový Samsung Galaxy S25 aneb Král Androidu s vylepšenou AI v...

Samsung Galaxy S25 byl oficiálně odhalen. Samsung představil novou revoluční řadu telefonů Galaxy S25 ve středu na...

Američtí vojáci budoucnosti: DARPA sází na geneticky modifikované vojáky

Americká agentura DARPA pracuje na projektu, který by mohl vést k revoluci ve vojenství. Cílem je modifikovat...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA