Palačinky jsou známé po celém světě. Vybrala jsem pro vás osvědčený recept, podle kterého dělám palačinky již od svého dětství. Moje maminka do těsta přidávala skořici, kterou miluji, a já to praktikuji stejně. Vyzkoušejte tradiční rodinný recept na palačinky podle redaktorky NašeTéma Renáty Šestákové.
Historie palačinek
Palačinky jsou jedním z nejstarších pokrmů. Vyrábí se z litého těsta, ve kterém je hlavní surovinou mouka, mléko a vejce.
Česká verze palačinky, jak ji od dětství známe, tedy srolovaná placička potřená marmeládou a někdy ozdobená ještě šlehačkou, do Česka doputovala někdy v 17. století z Uherska.
Tehdy se podle maďarský šlechtic hrabě Esterházy vypravil na dvůr Ludvíka XIV. i se svým kuchařem. Kuchaře Palacciniho zaujaly jakési placky, kterým Francouzi říkali „crêpes“.
Doma se pak rozhodl pochoutku vylepšit – pocukrovaná placka přelitá koňakem se mu zdála poněkud primitivní, a tak sladké dílko vylepšil. „Placku zesílil, potřel jahodovou marmeládou, sroloval ji a dozdobil šlehačkou a ovocem,“ uvádí web Kudy z nudy.
Palačinky jsou tak slavné a oblíbené, že 28. únor je označen za Mezinárodní den palačinek a lívanců. Rozdíl mezi palačinkou a lívancem je hlavně ve způsobu přípravy. Do těsta na lívance se přidává droždí nebo kypřicí prášek. Také vzhled je odlišný. Palačinka je tenká o velikosti talíře a lívanec je menší a silnější.
Palačinky se v naší domácnosti dělají často, má je ráda celá naše rodina. Fantazii se meze nekladou a já ráda vymýšlím různé variace. Ať už nasladko, nebo naslano. Oblíbené jsou i zapečené palačinky s tvarohem, nikdy však nezklame osvědčený recept, který se u nás drží po generace.
Recept: Palačinky se skořicí
Nevím, jak vám, ale mně se první palačinka nikdy nepovede a roztrhne se. Pokud se vám to také stane, nezoufejte, je to příležitost ochutnat skoro dokonalou palačinku. Co bychom to byly za hospodyně, pokud bychom neochutnaly jako první.
Ingredience
- ½ litru mléka
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- špetka soli
- 1 lžička skořice
- olej na smažení
- podle potřeby marmeláda, ovoce, šlehačka
Postup přípravy
Z mléka, vajec, mouky a soli uděláte řidší těsto, které necháte asi 20 minut stát. Osobně poté přidávám do těsta lžičku skořice, která palačinky krásně ovoní. Pak na teflonové pánvi lehce vymazané olejem pečete tenké palačinky.
Pomažete marmeládou a stočíte nebo přeložíte. Kdo to má rád, může na talíři palačinku pocukrovat, ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.
TIP! Pokud máte rádi zdravější recepty, zkuste vynechat cukr. A dovnitř palačinky dát bílý jogurt, drobně nakrájené ovoce, posypat slunečnicovými semínky a ořechy. Na vrch můžete použít javorový sirup a nastrouhat hořkou vysokoprocentní čokoládu.
Autor: Renáta Šestáková.