REKLAMA

Dostali jste chuť na sladký oběd? Udělejte si tradiční palačinky se skořicí

Palačinky jsou známé po celém světě. Vybrala jsem pro vás osvědčený recept, podle kterého dělám palačinky již od svého dětství. Moje maminka do těsta přidávala skořici, kterou miluji, a já to praktikuji stejně. Vyzkoušejte tradiční rodinný recept na palačinky podle redaktorky NašeTéma Renáty Šestákové.

REKLAMA

Historie palačinek

Palačinky jsou jedním z nejstarších pokrmů. Vyrábí se z litého těsta, ve kterém je hlavní surovinou mouka, mléko a vejce.

Česká verze palačinky, jak ji od dětství známe, tedy srolovaná placička potřená marmeládou a někdy ozdobená ještě šlehačkou, do Česka doputovala někdy v 17. století z Uherska.

Tehdy se podle maďarský šlechtic hrabě Esterházy vypravil na dvůr Ludvíka XIV. i se svým kuchařem. Kuchaře Palacciniho zaujaly jakési placky, kterým Francouzi říkali „crêpes“.

Doma se pak rozhodl pochoutku vylepšit – pocukrovaná placka přelitá koňakem se mu zdála poněkud primitivní, a tak sladké dílko vylepšil. „Placku zesílil, potřel jahodovou marmeládou, sroloval ji a dozdobil šlehačkou a ovocem,“ uvádí web Kudy z nudy.

REKLAMA

Palačinky jsou tak slavné a oblíbené, že 28. únor je označen za Mezinárodní den palačinek a lívanců. Rozdíl mezi palačinkou a lívancem je hlavně ve způsobu přípravy. Do těsta na lívance se přidává droždí nebo kypřicí prášek. Také vzhled je odlišný. Palačinka je tenká o velikosti talíře a lívanec je menší a silnější.

Palačinky se v naší domácnosti dělají často, má je ráda celá naše rodina. Fantazii se meze nekladou a já ráda vymýšlím různé variace. Ať už nasladko, nebo naslano. Oblíbené jsou i zapečené palačinky s tvarohem, nikdy však nezklame osvědčený recept, který se u nás drží po generace.

Recept: Palačinky se skořicí

Nevím, jak vám, ale mně se první palačinka nikdy nepovede a roztrhne se. Pokud se vám to také stane, nezoufejte, je to příležitost ochutnat skoro dokonalou palačinku. Co bychom to byly za hospodyně, pokud bychom neochutnaly jako první.

Ingredience

  • ½ litru mléka
  • 2 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • olej na smažení
  • podle potřeby marmeláda, ovoce, šlehačka

Postup přípravy

Z mléka, vajec, mouky a soli uděláte řidší těsto, které necháte asi 20 minut stát. Osobně poté přidávám do těsta lžičku skořice, která palačinky krásně ovoní. Pak na teflonové pánvi lehce vymazané olejem pečete tenké palačinky.

REKLAMA

Pomažete marmeládou a stočíte nebo přeložíte. Kdo to má rád, může na talíři palačinku pocukrovat, ozdobit šlehačkou a čerstvým ovocem.

TIP! Pokud máte rádi zdravější recepty, zkuste vynechat cukr. A dovnitř palačinky dát bílý jogurt, drobně nakrájené ovoce, posypat slunečnicovými semínky a ořechy. Na vrch můžete použít javorový sirup a nastrouhat hořkou vysokoprocentní čokoládu.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Elon Musk staví největší superpočítač světa s AI. Problém? Elektřina

Elon Musk a jeho xAI chystají v Memphisu něco obrovského – superpočítač Colossus s AI, který má...

Lenka Bradáčová se stala nejvyšší státní zástupkyní

Lenka Bradáčová se v úterý oficiálně ujala funkce nejvyšší státní zástupkyně. Dosavadní pražská vrchní žalobkyně tak nahradila...

Máte svůj domov skutečně v bezpečí?

Domov je obvykle považován za útočiště a často jediné klidné místo v každodenním shonu. Ale co když...

Postavit si studnu bude od srpna levnější. Zlevní poplatek

Od srpna letošního roku se výrazně sníží poplatky za povolení ke stavbě studní a menších čističek odpadních...

Nejlepší kožené boty a mokasíny na jaro 2025

Přicházející jaro otevřelo dveře botám stylovějšího rázu a notnou dávkou elegance – a přesně to splňují kvalitní...

Žloutenka typu A na vzestupu. Případů nemoci špinavých rukou přibývá

V České republice letos výrazně přibylo případů žloutenky typu A, lidově nazývané nemoc špinavých rukou. Od začátku...

Evropská raketa Spectrum explodovala pár vteřin po startu

Německá společnost Isar Aerospace v neděli otestovala svou raketu Spectrum, která krátce po startu z kosmodromu Andøya...

Zaměstnanci se v práci kvůli mobilům flákají

Kdo by to byl řekl, že za flákáním v práci nestojí jen neustálé scrollování na sociálních sítích?...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA