REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

REKLAMA

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

REKLAMA

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Trump ostře o Zelenském: Není žádný anděl, válce mohl zabránit

Americký prezident Donald Trump v rozhovoru pro Fox News ostře zkritizoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Vladimira Putina...

Přichází nadvláda strojů? Šéf AI firmy Anthropic varuje před umělou inteligencí

Dario Amodei, generální ředitel společnosti Anthropic, předpovídá, že umělá inteligence (AI) by mohla do dvou až tří...

Žák ve škole v Černošicích vytáhl zbraň, byla to maketa

Drama ve škole v Černošicích! Žák šesté třídy vytáhl během vyučování zbraň. Ukázalo se, že jde o...

Víte, proč papeže hlídá švýcarská garda? Armáda žoldnéřů je nejmenší na...

Představte si armádu. Co se vám vybaví? Možná tanky, letadla, tisíce vojáků v maskáčích. A teď si...

Nejočekávanější horor roku 2025 míří do kin. Přinášíme necenzurovanou ukázku z...

Prahnete po pořádné dávce strachu? Film Opice podle Stephena Kinga slibuje krvavou lázeň a absurdní humor. Podívejte...

Jaké lodičky zvolit, aby spojovaly eleganci a pohodlí?

Moderní žena nechává svůj šatník ovládnout nadčasovými trendy, mezi které bezpochyby patří i lodičky. Tyto ikonické boty,...

Požár v Brandýse nad Labem zdevastoval autoservis. Škoda 17 milionů

V noci na čtvrtek bojovali hasiči v Brandýse nad Labem s rozsáhlým požárem, který zcela zničil halu...

Nejlepší online obchody pro nákup fotbalových doplňků

Podívejte se na našeho komplexního průvodce nejlepšími internetovými obchody, které nabízejí širokou škálu fotbalového příslušenství za nejlepší...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA