REKLAMA

Recept na vánočku, která vás dostane

Hledáte ten pravý recept na vánočku? Takový, který se ve vaší rodině bude dědit z generace na generaci? Pak jste na správném místě!

REKLAMA

Přinášíme vám recept na vánočku podle prababičky ze Slezska, která okouzlí celou vaši rodinu. Je plná rozinek a mandlí namočených v rumu, a její fantastická chuť a vůně vás dostane. Recept je na dvě velké vánočky, abyste si ji mohli vychutnat nejen na Štědrý den, ale i po celé vánoční svátky. Pojďte se s námi pustit do pečení!

Oblíbený recept na vánočku se v naší rodině dědí z generace na generaci a přesně taková chutná nejvíc. A možná svůj recept teprve hledáte a rádi se necháte inspirovat ověřeným receptem.

V podstatě je to legendární vánočka, kterou chválí všichni, kdo jí už ochutnali. Nechybí v ní rozinky a mandle namočené v rumu, které jí dodají fantastickou chuť a vůni.

Recept na Vánočku

Suroviny:

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 80 g droždí
  • 500 ml mléka
  • 6 žloutků
  • 2 vanilkové cukr
  • citronová kůra
  • 1 špetka soli
  • rozinky
  • 100 ml rumu
  • 100 g loupaných mandlí do těsta
  • 1 vejce na potření
  • plátky mandlí na posypání

Postup přípravy:

Rozinky a mandle předem namočíme do rumu.

REKLAMA

Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce polohrubé mouky necháme vzejít kvásek. Následně do mísy přidáme asi ¾ z uvedeného množství mouky, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z jednoho citronu, žloutky, změklé máslo.

Vypracujeme vláčné těsto. Postupně přidáváme zbylou mouku a hněteme tak dlouho, až se těsto nelepí na mísu. Nakonec do těsta zapracujeme předem v rumu namočené mandle a rozinky.

Zakryjeme utěrkou a necháme těsto kynout na teplém místě asi 2 hodiny.

Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dvě poloviny, protože budeme dělat 2 velké vánočky.

REKLAMA

Těsto rozdělíme na prameny, nejlépe na 9 pramenů na jednu vánočku a upleteme klasickým způsobem.

Poté vánočky přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě na plechu 30-45 minut odpočinout.

Troubu předehřejeme na 180 °C a dáme péct. Po 20 minutách stáhneme teplotu v troubě na 150 °C a dopečeme ještě asi přibližně 40 minut.

Přejeme vám dobrou chuť a krásné svátky!

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Ukrajina podle Turka masivně prohrává. To je fantasmagorie, reaguje Zdechovský

V úterý 20. května vystoupil europoslanec Filip Turek v pořadu Přísně tajné na Xaverově televizi, kde se...

USA posilují obranu: Nový radar má zastavit hypersonické střely

Americká armáda získala pokročilý radar, který má chránit zemi před hrozbou hypersonických raket. Nový systém přichází v...

Lucie přišla o Vaška těsně před svatbou. Čeká dceru a potřebuje...

Lucie, nastávající maminka, zůstala po tragické smrti partnera Vaška sama s hypotékou a připravenou výbavičkou pro dceru...

Teta uspořádala přespávačku – byla skvělá a stála jen 70 liber...

Děti jsou vždy plné nadšení, když se blíží přespávačka. Je to perfektní příležitost se zasmát, odpočinout si...

Hranatá legenda Filipa Turka: Nakladatelství tají počet výtisků

Filip Turek označil svou knihu Hranatá legenda za bestseller, ale čísla nesedí a nakladatelství 103 Media odmítá...

Tantrická masáž: Cesta k poznání sebe sama

Tantra. Už to slovo v sobě nese něco tajemného, smyslného, a přitom hluboce duchovního. Tantrická masáž není...

Tragédie v Alpách: Zemřel meteorolog a moderátor předpovědí Jan Šrámek

V sobotu odpoledne tragicky zahynul v Italských Alpách Jan Šrámek, vedoucí odboru meteorologických předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu...

Levná elektroauta od VW? Odpověď na čínskou konkurenci je na cestě

Německý automobilový gigant Volkswagen (VW) mění strategii, aby posílil svou pozici na trhu s elektromobily a čelil...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA