REKLAMA

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které vás skvěle zahřeje právě v chladných měsících. Zajímavé je, že se tradičně servíruje s hořčicí a palačinkami. 

REKLAMA

Ve Švédsku se tradičně vaří ve čtvrtek

Ve Švédsku panuje dlouholetá tradice související s tím, že se hrachová polévka Ärtsoppa podává právě ve čtvrtek. Je to dáno jak historickými, tak i kulturními kořeny. Před reformací, kdy bylo Švédsko katolické, platilo pravidlo pátečního půstu. Lidé si měli v ten den dopřát pouze lehká jídla bez masa. 

Čtvrtek se tak přirozeně stal dnem, kdy se v kuchyních vařilo něco vydatnějšího a často právě i masitého. Hrachová polévka s uzeným masem se k tomuto účelu jevila jako ideální volba. I když se od katolického půstu později upustilo, tento zvyk se u Švédů zachoval a v mnoha rodinách se proto polévka dodnes servíruje.

K polévce se tradičně podávají palačinky jako sladká tečka. Ty se často doplňují marmeládou a trochou šlehačky.

Hrachová polévka byla oblíbená již v období Vikingů

Podle mnohých pramenů byla hrachová polévka ve Švédsku oblíbená již od středověku, nicméně její kořeny sahají ještě dále. Podle webu Aromythos byl právě v období Vikingů hrách a uzené maso považován za pokrm bohů. 

Isabelle z blogu Swedish Spoon dále vysvětluje, že mnoho Švédů si hrachovou polévku spojuje s neradostnou událostí: „Vše se váže ke králi Erikovi XIV, který zemřel v roce 1577. Údajně jej zavraždili jeho bratři, aby si nárokovali trůn. Johannes Messenius ve svém díle Scondia Illustrata tvrdí, že tak učinili právě pomocí hrachové polévky s příměsí jedu.“

Dle historika Dicka Harrisona obsahovaly Erikovy ostatky a rakev arsen, nicméně v jeho žaludku nebyly nalezeny žádné stopy po hrachové polévce. Je tedy pravděpodobnější, že mu byl jed podán prostřednictvím vína. Tato fáma se však u Švédů udržela a mnozí si na ni při pojídání hrachové polévky vzpomenou. 

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa

Tato hrachová polévka vás příjemně zasytí díky obsahu hrachu. Zároveň je v ní uzené maso, které potěší všechny milovníky uzenin. Je hutná, jemně nasládlá díky hrachu, uzené maso jí pak dodává lehce kouřové aroma. 

Ingredience

  • 500 g sušeného žlutého hrachu
  • 2 středně velké cibule nakrájené najemno
  • 2 litry vody
  • 300 g uzeného vepřového masa (lze použít libové uzené i bůček, podle vašich preferencí)
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička hořčičných semínek (nemusí být)
  • Sůl a pepř
  • Trocha hořčice k servírování

Postup přípravy

Nejprve si připravte hrách. Propláchněte jej ve vodě a nechte přes noc namočený (ideálně 8 až 12 hodin). 

Druhý den vodu z hrachu slijte a znovu jej propláchněte pod tekoucí vodou.

Připravte si hrnec, do kterého dejte vařit hrách s vodou, nakrájenou cibulí a uzeným vepřovým masem. Přidejte také bobkový list. Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte ji jemně probublávat asi 1,5 hodiny (dokud hrách nezměkne a nezačne se rozpadat). 

Poté bobkový list vyjměte a vyhoďte jej. Maso vytáhněte a nakrájejte jej na menší kousky. Část polévky přelejte do mixéru a rozmixujte najemno. Rozmixovanou část polévky vraťte zpět, stejně tak přidejte nakrájené maso. Díky tomu bude polévka stále mít určitou texturu, zároveň bude příjemně jemná.

Na závěr polévku dochuťte. Přidejte majoránku, sušený tymián, sůl a pepř. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat lžičku hořčičných semínek. 

Vše dobře promíchejte a nechte ještě 10 až 15 minut mírně probublávat. Servírujte s trochou hořčice, kterou dejte přímo do talíře s polévkou.

Zdroj: autorský text

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na domácí langoše, které vás myšlenkami přenesou na maďarské vánoční trhy

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...

Nejkrásnější Češky boří mýty o hloupých blondýnách. V soutěžích krásy uspěly...

A znáte tenhle? "Přijde blondýna do obchodu…" Stop. Čtyři nejkrásnější Češky, které uspěly v mezinárodních soutěžích krásy,...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA