Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které vás skvěle zahřeje právě v chladných měsících. Zajímavé je, že se tradičně servíruje s hořčicí a palačinkami.
Ve Švédsku se tradičně vaří ve čtvrtek
Ve Švédsku panuje dlouholetá tradice související s tím, že se hrachová polévka Ärtsoppa podává právě ve čtvrtek. Je to dáno jak historickými, tak i kulturními kořeny. Před reformací, kdy bylo Švédsko katolické, platilo pravidlo pátečního půstu. Lidé si měli v ten den dopřát pouze lehká jídla bez masa.
Čtvrtek se tak přirozeně stal dnem, kdy se v kuchyních vařilo něco vydatnějšího a často právě i masitého. Hrachová polévka s uzeným masem se k tomuto účelu jevila jako ideální volba. I když se od katolického půstu později upustilo, tento zvyk se u Švédů zachoval a v mnoha rodinách se proto polévka dodnes servíruje.
K polévce se tradičně podávají palačinky jako sladká tečka. Ty se často doplňují marmeládou a trochou šlehačky.
Hrachová polévka byla oblíbená již v období Vikingů
Podle mnohých pramenů byla hrachová polévka ve Švédsku oblíbená již od středověku, nicméně její kořeny sahají ještě dále. Podle webu Aromythos byl právě v období Vikingů hrách a uzené maso považován za pokrm bohů.
Isabelle z blogu Swedish Spoon dále vysvětluje, že mnoho Švédů si hrachovou polévku spojuje s neradostnou událostí: „Vše se váže ke králi Erikovi XIV, který zemřel v roce 1577. Údajně jej zavraždili jeho bratři, aby si nárokovali trůn. Johannes Messenius ve svém díle Scondia Illustrata tvrdí, že tak učinili právě pomocí hrachové polévky s příměsí jedu.“
Dle historika Dicka Harrisona obsahovaly Erikovy ostatky a rakev arsen, nicméně v jeho žaludku nebyly nalezeny žádné stopy po hrachové polévce. Je tedy pravděpodobnější, že mu byl jed podán prostřednictvím vína. Tato fáma se však u Švédů udržela a mnozí si na ni při pojídání hrachové polévky vzpomenou.
Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa
Tato hrachová polévka vás příjemně zasytí díky obsahu hrachu. Zároveň je v ní uzené maso, které potěší všechny milovníky uzenin. Je hutná, jemně nasládlá díky hrachu, uzené maso jí pak dodává lehce kouřové aroma.
Ingredience
- 500 g sušeného žlutého hrachu
- 2 středně velké cibule nakrájené najemno
- 2 litry vody
- 300 g uzeného vepřového masa (lze použít libové uzené i bůček, podle vašich preferencí)
- 2 lžičky sušené majoránky
- 2 bobkové listy
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička hořčičných semínek (nemusí být)
- Sůl a pepř
- Trocha hořčice k servírování
Postup přípravy
Nejprve si připravte hrách. Propláchněte jej ve vodě a nechte přes noc namočený (ideálně 8 až 12 hodin).
Druhý den vodu z hrachu slijte a znovu jej propláchněte pod tekoucí vodou.
Připravte si hrnec, do kterého dejte vařit hrách s vodou, nakrájenou cibulí a uzeným vepřovým masem. Přidejte také bobkový list. Polévku přiveďte k varu, poté stáhněte plamen a nechte ji jemně probublávat asi 1,5 hodiny (dokud hrách nezměkne a nezačne se rozpadat).
Poté bobkový list vyjměte a vyhoďte jej. Maso vytáhněte a nakrájejte jej na menší kousky. Část polévky přelejte do mixéru a rozmixujte najemno. Rozmixovanou část polévky vraťte zpět, stejně tak přidejte nakrájené maso. Díky tomu bude polévka stále mít určitou texturu, zároveň bude příjemně jemná.
Na závěr polévku dochuťte. Přidejte majoránku, sušený tymián, sůl a pepř. Pokud máte rádi výraznější chutě, můžete přidat lžičku hořčičných semínek.
Vše dobře promíchejte a nechte ještě 10 až 15 minut mírně probublávat. Servírujte s trochou hořčice, kterou dejte přímo do talíře s polévkou.
Zdroj: autorský text
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na domácí langoše, které vás myšlenkami přenesou na maďarské vánoční trhy