Sváteční pohoštění pro rodinu nebo přátele nemusí být vždy stejné. Místo klasické česnekové pomazánky vyzkoušejte letos pomazánku z pečeného česneku. Její chuť je jemnější, plnější a nečekaně nasládlá.
Pečením česnek změní svou chuť
Klasická česneková pomazánka patří k oblíbeným pochoutkám, které často připravujeme nejen v předvánočním období. Namazaná na pečivu může být skvělým pohoštěním pro rodinu nebo přátele, které pozvete na návštěvu.
Pokud ale letos chcete vyzkoušet něco trochu jiného, česnek upečte. Tímto procesem totiž zcela změní svou chuť. Ztratí svou ostrost a štiplavost, místo toho se do popředí dostane karamelová sladkost a jemná oříšková chuť. Tato pomazánka tak může být skvělou volbou i pro ty, kteří syrový česnek špatně snáší a bolí je z něj žaludek.
Pečený česnek je lepší na zažívání
Syrový česnek obsahuje látku alliin, která se po rozmačkání mění na allicin. To je sloučenina zodpovědná za jeho typickou ostrost, štiplavost a někdy i nepříjemné pocity v žaludku, zejména u citlivých osob. Při pečení se ale velká část allicinu rozloží a výsledkem je výrazně nižší dráždivost.
Vysoké teploty samozřejmě mohou ohrozit prospěšné látky, které se v česneku přirozeně nacházejí. I přesto se však stále jedná o velmi zdravou součást jídelníčku. Jak syrový, tak i pečený česnek mají protizánětlivé účinky. Podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) česnek díky obsahu vitaminů A, B, C a E i antioxidantů přirozeně podporuje imunitu.
Česnek k Vánocům neodmyslitelně patří
Česnek jednoznačně patří mezi ingredience, které se s českými Vánocemi neodmyslitelně pojí. V lidové tradici se tato plodina často využívala jako ochranný talisman proti zlým silám. Naši předci například na štědrovečerní stůl pokládali česnek společně s kmínem, přičemž věřili, že tímto způsobem od svého domova odhání zlé mocnosti.
Na Slovensku pak mezi oblíbené štědrovečerní zvyky patří pojídání kousku oplatky, medu a česneku. Tento rituál má způsobit, že bude daný člověk po celý rok pěkný jako chléb, dobrý jako med a zdravý jako česnek.
Kromě toho lidé právě v zimě česnek často konzumovali. Právě v tomto období totiž potřebovali výrazně posílit svou imunitu. Česnek je pomáhal chránit před nemocemi a posiloval jejich zdraví.
Recept na pomazánku z pečeného česneku
Pomazánka z pečeného česneku je skvělým tipem na sváteční stůl. Ačkoliv příprava zabere více času než u pomazánky z čerstvého česneku, vaši hosté budou jistě potěšeni novými chutěmi, které jim naservírujete.
Ingredience
- 2 celé paličky česneku
- 200 g krémového sýru nebo žervé
- 100 g změklého másla
- 2–3 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej
- Nasekaná pažitka nebo petrželka
Postup přípravy
- Jako první je třeba upéct samotný česnek. Pečicí troubu proto předehřejte na 190 °C. Z palic česneku odřízněte vrchní část tak, aby byly vidět jednotlivé stroužky.
- Ty lehce zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a pečte asi 40–50 minut, dokud stroužky nebudou měkké a zlatavé.
- Poté paličky česneku z trouby vyjměte a nechte je vychladnout. Následně z nich pečený krémový česnek jednoduše vymáčkněte ven do mísy.
- Upečený česnek smíchejte s krémovým sýrem, máslem, zakysanou smetanou a citronovou šťávou.
- Vše důkladně vyšlehejte do hladké pěny.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Na závěr přidejte najemno nasekanou pažitku nebo petrželku.
- Nechte alespoň hodinu odležet v lednici, aby se jednotlivé chutě propojily.
TIP: Pomazánka z pečeného česneku skvěle chutná s čerstvým pečivem, slanými krekry nebo zeleninou. Pokud chcete docílit pikantnější chuti, můžete ji na závěr doplnit špetkou chilli. Naopak ještě o něco sladší chuť pomůže dodat lžička medu.
Čím jednohubky doplnit?
Pokud se rozhodnete pro tvorbu jednohubek s touto pomazánkou, můžete celek dochutit podle vašich představ. Z mé zkušenosti se k ní skvěle hodí třeba výraznější aromatické sýry, jako je brie, camembert nebo kozí sýr. Celek pak můžete doplnit svěžím ovocem, například brusinkovou omáčkou nebo hroznovým vínem.
Pro vyváženost lze ale zvolit také uzeniny, například prosciutto či roastbeef v tenkých plátcích a bylinky.
Zdroj: autorský text a receptář Hanky Smětákové.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Domácí kebab z mletého masa je hitem sociálních sítí. Připravíte ho jednoduše