REKLAMA

Jednoduchý recept na domácí Raffaello kuličky ze 3 ingrediencí

Domácí cukroví nemusí být časově náročné. Důkazem jsou domácí kokosové Raffaello kuličky, při jejichž přípravě si vystačíte pouze se třemi základními ingrediencemi. Jejich chuť vám přitom připomene oblíbenou sladkou cukrovinku s křupavou mandlí uprostřed.

REKLAMA

Kokosová chuť k Vánocům neodmyslitelně patří

Kokos patří mezi oblíbené a chuťově výrazné ingredience a právě při pečení vánočního cukroví má své čestné místo. Má svou specifickou lehce exotickou chuť, díky čemuž se perfektně hodí právě k těmto výjimečným okamžikům. Kokos nám připomíná chuť dálek a právě na Vánoce tak může pomoci vykouzlit tu pravou sváteční atmosféru.

Strouhaný kokos navíc na první pohled připomíná sníh, který se se zimními měsíci neodmyslitelně pojí. I proto se při přípravě vánočního cukroví často využívá. 

Kokosové kuličky se skvěle hodí i pro bezlepkáře

Pokud máte nastavenou bezlepkovou dietu, je pro vás výběr cukroví značně omezený. Většina oblíbených pochoutek totiž pšeničnou mouku (a tím pádem i lepek) obsahuje. Kokos je však přirozeně bezlepkovou surovinou, a proto se mohou tyto kuličky hodit pro všechny, které intolerance trápí.

Strouhaný kokos je bohatý na zdravé tuky a vlákninu. Díky tomu dokáže zasytit a zároveň zpomaluje vstřebávání cukru. Kromě toho je kokos zdrojem určitých minerálních látek, jako je například mangan, měď, železo, selen či draslík. 

Pravé Raffaello kuličky jsou na trhu již více než 35 let

Chuť pravých Raffaello kuliček si spousta lidí spojuje s dětstvím. Ostatně, tuto cukrovinku italský výrobce Ferrero uvedl na trh již v roce 1990.

Tradiční receptura je přitom tvořena dutou oplatkou kulového tvaru, která je naplněna bílým mléčným krémem a blanšírovanou mandlí. Kuličky jsou pak obaleny vrstvou kokosu. 

Recept na Raffaello kuličky

Pokud patříte mezi milovníky kokosu, tyto kuličky na vašem svátečním stole jednoznačně nemohou chybět. Navíc jsou opravdu rychlé a z několika ingrediencí, takže je hravě zvládnete i na poslední chvíli.

Osobně je ani nedoporučuji připravovat příliš dlouho dopředu. Postupem času totiž začnou vysychat a ztrácejí svoji charakteristickou svěžest. Proto se jejich přípravě věnujte klidně jen pár dní před Vánoci. 

Ingredience

  • 1 salko
  • 200 g strouhaného kokosu + kokos na obalení kuliček
  • Celé loupané mandle (podle počtu kuliček, mně jich vyšlo zhruba 40)

Postup přípravy

  1. Do mísy nalijeme salko, přidáme strouhaný kokos a důkladně promícháme. 
  2. Dáme do lednice, kde směs necháme zhruba dvě hodiny odležet. Kokos díky tomu příjemně změkne.
  3. Poté těsto vytáhneme z lednice a tvarujeme jednotlivé placičky, do kterých vždy umístíme jednu celou mandli a zabalíme do kuličky. 
  4. Hotové kuličky na závěr obalíme ve strouhaném kokosu a dáme opět uležet do lednice.

TIP: Pokud chcete, aby výsledné kuličky více křupaly po vzoru pravých Raffaello kuliček, můžete do těsta přidat nastrouhanou oplatku. Skvěle k tomuto účelu vzhledem k chuti poslouží kokosová Delissa v bílé čokoládě.

Jen myslete na to, že sušenky výsledek ještě trochu osladí. Pokud by na vás sladkost byla příliš intenzivní, doporučuji slazené salko nahradit neslazeným (případně jej použít v určitém poměru). Díky tomu můžete chutě vyvážit tak, aby vám vyhovovaly a sladkost snadno korigovat. 

Základní recept můžete obohatit i proteinem

Pokud chcete, aby bylo vaše vánoční cukroví nejen chutné, ale i výživné a zapadalo do konceptu zdravého jídelníčku, můžete základní recept obohatit proteinem. Skvěle se k tomuto účelu hodí zejména vanilkový nebo kokosový.

Zhruba 30 gramů strouhaného kokosu tak můžete nahradit oblíbeným proteinovým práškem. Díky tomu nedojde k výrazné změně struktury těsta. Příliš mnoho proteinu by totiž mohlo směs vysušit. Pokud se vám ale směs přesto bude zdát suchá, můžete si pomoci pár lžícemi mléka. Takto obohacené cukroví tak navíc bude kromě jiného i zdrojem bílkovin a zasytí vás na delší dobu.

Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hanky Smětákové.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nepečené Mila kuličky: Vánoční cukroví, které je hotové raz dva

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Ukrajinské drony zaútočily na ruskou tepelnou elektrárnu

Na Dorogobužskou tepelnou elektrárnu ve Smolenské oblasti Ruska v noci na čtvrtek zaútočily ukrajinské drony. Elektrárna patří...

Česká pošta zdraží SIPO i výplatu důchodů. Chystá se propustit tisíce...

Česká pošta od 1. ledna 2026 zvýší poplatek za SIPO a zdraží i výplatu důchodů v hotovosti....

Tradiční drážďanská vánoční štola: snadný recept s dokonalou chutí

Drážďanská vánoční štola patří k německým symbolům adventu. Popularitě se však těší i v Česku. Vyzkoušejte jednoduchý...

Před Vánoci se změní počasí. Na sníh si ale budeme muset...

Počasí v Česku čeká před Vánoci změna a podle Českého hydrometeorologického ústavu si na sníh budeme muset...

Komedie Když se zhasne míří do kin, v hlavních rolích Hřebíčková...

Petra Hřebíčková a Vojtěch Kotek se potkávají v nové české komedii Když se zhasne, která nese podtitul...

Vyzkoušejte vídeňský bramborový salát: Svěží alternativa k majonézové klasice

Vídeňský bramborový salát je důkazem toho, že i vánoční pohoštění může být příjemně lehké a svěží. V...

Česká televize odhalila jarní program. Přidá nové seriály, dokumenty i pořady...

Jaro na obrazovkách České televize bude pestré. Diváci se dočkají návratů oblíbených pořadů i úplných novinek. Program...

Nepečené Mila kuličky: Vánoční cukroví, které je hotové raz dva

Hledáte recept na vánoční cukroví, které je hotové během chvilky? Vyzkoušejte nepečené kuličky z oplatek Mila. Jsou...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA