REKLAMA

Domácí kebab z mletého masa je hitem sociálních sítí. Připravíte ho jednoduše

Domácí kebab se v poslední době stal hitem sociálních sítí. A není divu. Během pár desítek minut si totiž můžete připravit šťavnaté maso, které svou chutí připomíná právě to z tureckých stánků s rychlým občerstvením. Navíc si vystačíte s běžnou pečicí troubou, žádné speciální vybavení nepotřebujete. 

REKLAMA

Není kebab jako kebab

Když se u nás řekne kebab, většina lidí si vybaví maso odřezávané z otáčejícího se roštu. Ve skutečnosti se ale jedná jen o jednu z mnoha variant. Konkrétně se tento pokrm označuje jako döner kebab, který se stal celosvětovým fenoménem díky pouliční turecké gastronomii.

Samotné slovo kebab ale v původním významu označuje téměř jakýkoliv pokrm vzniklý z grilovaného nebo pečeného masa. V různých zemích tak může vypadat úplně jinak. Například šiš kebab je turecký pokrm z masa na špízu, které je pečené nad ohněm. Další alternativou může být například adana kebab, což je pikantní maso tvarované kolem špízu.

Döner kebab mnozí přisuzují Německu, ne Turecku

O historii a původu tradičního döner kebabu existuje řada příběhů. Někteří se například domnívají, že byl poprvé vytvořen v Německu Turkem Kadirem Nurmanem v roce 1972. Ten měl svůj první kebab prodat v západním Berlíně.

Podle Lily Cichanowicz z webu TheCultureTrip.com Kadir Nurman emigroval z Turecka do Německa v roce 1960, kdy mu bylo 26 let. Původně žil ve Stuttgartu, o šest let později se přesunul do Berlína, kde pracoval v polygrafickém průmyslu. Brzy si však všiml, že v Německu chybí rychlé občerstvení pro zdejší pracovníky.

A tak dostal nápad na vytvoření döner kebabu, přičemž svůj recept odvodil od typického jídla turecké královské rodiny. To bylo tvořeno masovými špízy, které se podávaly společně s rýží a zeleninou. Nurman však chtěl toto jídlo udělat přenositelnější, a tak ingredience zabalil do pečiva.

Podle webu National Geographic však vývoj döner kebabu sahá až do Osmanské říše. První vyobrazení tohoto pokrmu je totiž patrné na dvou miniaturních obrazech istanbulského umělce z let 1616 až 1620. Původně byl rožeň vodorovný, až v 19. století začaly istanbulské restaurace využívat svislé rožně, pravděpodobně kvůli úspoře místa. 

Recept na domácí kebab

Abyste si mohli doma pochutnat na kebabu jako z oblíbeného podniku, je důležitá zejména správná příprava masa. Pokud pro výrobu typických trhaných kousků použijete kvalitní maso, máte jistotu, že víte, co jíte. Oproti mraženému polotovaru tak můžete docílit intenzivnější masové chuti.

Ingredience na maso

  • 400 g mletého hovězího masa (lze použít i kuřecí), obsah tuku by měl být zhruba 20 %, aby byl výsledek šťavnatý
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • ¼ lžičky římského kmínu
  • ¼ lžičky koriandru
  • 2 lžičky zakysané smetany
  • Sůl
  • Pepř

Ingredience na česnekovou omáčku

  • 100 g bílého jogurtu
  • 2 lžičky zakysané smetany
  • 3 lžičky majonézy
  • 2 stroužky česneku
  • Pár kapek citronové šťávy
  • Sůl
  • Pepř

Na dokončení kebabu v tortile budete potřebovat tortilly a zeleninu podle chuti (já použila ledový salát, bílé zelí, rajčata a červenou cibuli). 

Pozn. redakce: Uvedené množství ingrediencí vystačí na 4 velké tortilly. 

Postup přípravy

  1. Začneme přípravou samotného masa, které je pro výslednou chuť kebabu stěžejní. Veškeré ingredience na maso dobře promíchejte dohromady. Následně si vezměte na pomoc pečicí papír. Polovinu množství masa rozprostřete na arch pečicího papíru a rozprostřete. Přikryjte druhým archem pečicího papíru a pomocí válečku vyválejte na tenký masový plát.
  2. Jakmile máte maso na pečicím papíře vyválené na tenko, srolujte jej společně se spodní vrstvou pečicího papíru do ruličky (rolujte jej z delší strany papíru). Postup opakujte i u druhé poloviny masa (pokud byste celou porci použili najednou, byl by plát masa příliš silný, vy chcete naopak docílit co nejtenčího provedení).
  3. Výsledné ruličky umístěte buď do horkovzdušné fritézy, nebo do trouby. Pečte na 180 °C zhruba 20 minut. Po uplynutí této doby ruličky vytáhněte, pečicí papír odstraňte a maso natrhejte na kousky. Konzistence bude podobná jako v běžných podnicích, kde se maso odřezává.
  4. Česnekovou omáčku připravíte jednoduše smícháním všech potřebných ingrediencí. Zeleninu si nakrájíme.
  5. Poté už jednoduše plníme tortillu připraveným masem, omáčkou a zeleninou. Srolujeme a opečeme v kontaktním grilu, aby byla tortilla na povrchu příjemně křupavá.

Zdroj: autorský text a rodinná kuchařka Hanky Smětákové

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na tiramisu kuličky bez pečení

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recenze: Štědré a kradené. Nová lupičská komedie se špetkou romantiky na...

Do svátků ještě pár týdnů zbývá, ale Netflix nás už začíná zásobit vánočními filmy. Nově se k...

Dětí s psychickými problémy nadále přibývá, říká psycholog Václav Mertin

Václav Mertin patří mezi uznávané psychology a ve svém oboru působí už více než 50 let. V rozhovoru...

Pavel čelí vlně nenávisti a lží, tvrdí Minář. Milion chvilek spustil...

Spolek Milion chvilek pro demokracii v neděli večer zveřejnil výzvu s názvem Stojíme za prezidentem. Podle zástupců...

Spánková apnoe vás může připravit o energii i dobrou náladu

Občasné chrápání většinou neřešíme, ale někdy může ukazovat na problém, který stojí za únavou, bolestmi hlavy i...

Vánoce na sněhu? Šance s nadmořskou výškou roste, vyplývá z predikce...

Letošní Vánoce budou pravděpodobně bílé jen na horách. O pravděpodobnosti sněhové nadílky informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)....

Jak připravit nezapomenutelnou zahradní oslavu?

Plánujete zahradní párty a chcete ji povýšit na stylovou událost, o které se bude ještě dlouho mluvit?...

Recept na tiramisu kuličky bez pečení: rychlé vánoční cukroví

Hledáte recept na vánoční cukroví, které je rychle hotové a navíc se ani nepeče? Vyzkoušejte tiramisu kuličky...

Kam vyrazit za adventním rozjímáním i lednovým klidem? Na Karlštejnsko!

Zatímco většina výletníků míří na Karlštejn v létě, teprve zima ukáže, jak neobyčejně klidné a dechberoucí může...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA