REKLAMA

Milujete cokoliv s karamelovou příchutí? Pak vyzkoušejte lahodné kuře na karamelu s rýží

Asijské recepty občas nedávají vůbec žádný smysl. Spojit kuře a karamel? Na první pohled nemyslitelná kombinace. „Když však toto spojení ochutnáte, zjistíte, že se jedná o vynikající pokrm, který si navíc můžete připravit doma,“ říká redaktorka NašeTéma Nikola Strnadová.

REKLAMA

Recept: Kuře na karamelu

Recept na karamelové kuře jsem objevila díky babičce mého přítele. Jednou jsme u ní byli na obědě a podával se právě tento pokrm. Hned po prvním soustu jsem si řekla, že tohle je mé nejoblíbenější jídlo. Od té doby ho vařím alespoň jednou za dva týdny. Pojďte si ho připravit společně se mnou.

Ingredience:

  • celé kuře
  • olej
  • lžíce cukru krystal
  • 2 mrkve
  • 2 velké cibule
  • 6 stroužků česneku
  • zázvor
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • celerová nať
  • malá chilli paprička
  • lžíce solamylu
  • sůl

Postup přípravy:

Kuře omyjeme a rozdělíme nůžkami asi na 12 kousků. Vezmeme si větší kastrol a dáme do něj olej společně s vrchovatou lžící krystalového cukru. Mícháme, dokud se nevytvoří karamel. Jednotlivé kousky kuřete vezmeme, vložíme je do kastrolu, rychle osmahneme v karamelu a vyndáme.

V dalším kastrolu si rozpálíme olej, vhodíme dovnitř dvě mrkve nastrouhané na hrubém struhadle, dvě velké cibule nakrájené na proužky a asi 6 stroužků česneku pokrájeného na nudličky. Přidáme ještě trochu zázvoru. Zeleninu pouze oblanšírujeme.

Kuře vrátíme zpět do karamelu, přidáme zeleninu a zalijeme horkou vodou tak, aby bylo kuře zcela potopené. Následně přilijeme asi čtyři lžíce sójové omáčky, přidáme celerovou nať a malou chilli papričku rozlámanou na kousky. Kastrol přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme tak dlouho, aby bylo kuře měkké a téměř se oddělovalo od kosti.

Nakonec přidáme lžíci solamylu rozmíchaného ve studené vodě a podle chuti přisolíme. K výslednému asijskému pokrmu si uvaříme rýži v rýžovaru, případně podle návodu na krabičce. A nezapomeňte, že pokud se v Číně pořádně neušpiní ubrus, má kuchař pocit, že vám nechutnalo.

Kde se vzal karamel

Poslední dobou šlape karamel královně všech dezertů, čokoládě, pořádně na paty. Jeho tekutá forma je skvělá jako náplň různých cukrovinek. Nepohrdneme ani tvrdým karamelem v podobě karamelek. „Vyrobit karamel je navíc snadné. Stačí zahřát cukr krystal na teplotu 170 °C a nechat ho zkaramelizovat. Jeho původ však není jasný,“ uvádí Coeur de Xocolat.

Jediné, co víme jistě, je, že karamel zná lidstvo už několik staletí, možná tisíciletí. Podle jedné teorie pochází karamel z Arábie, kde jej vynalezli kolem roku 1000 n. l. Jiné prameny tvrdí, že tvrdé karamelové kusy vařili američtí osadníci až kolem roku 1650.

Ani s původem slova karamel to není úplně jednoduché. S největší pravděpodobností toto slovo vzniklo v Evropě. Historici se nemohou dohodnout, zda slovo karamel pochází z latinského výrazu calamellus (cukrová třtina), nebo arabského kora-moħalláh (koule z cukru).

Konkrétnější informace máme alespoň ohledně slaného karamelu, který byl vynalezen v roce 1977 francouzským cukrářem Henrim Le Rouxem.

Autor: Nikola Strnadová. Zdroj receptu: Rodinný recept Nikoly Strnadové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Stává se z politiky experiment? Pášma varuje před normalizací agrese a...

Antonín Pášma ze Štítu demokracie varuje, že se z politiky stává nebezpečný experiment, kde se agrese a...

Recept na domácí langoše, které vás myšlenkami přenesou na maďarské vánoční...

Nadýchané zlatavé těsto, sýr a aromatický česnek – přesně tak voní maďarské vánoční trhy. Jejich atmosféru si...

Případ vraha Jana Tvrdíka patřil k nejděsivějším. Zaskočil i zkušeného kriminalistu...

Případ vraha Jana Tvrdíka patří k těm nejtěžším, které kriminalista Jiří Markovič za svou kariéru vyšetřoval. Tvrdík...

Módní trendy pro všechny typy postav přímo z přehlídkového mola

Sledujete módní trendy, ale přijde vám, že jsou modely navrženy pouze na vysoké štíhlé ženy a vám...

Bývalý poslanec Volný vulgárně napadl novinářku Fridrichovou a občany Česka

Bývalý poslanec Lubomír Volný na sociální síti X vulgárně napadl novinářku Noru Fridrichovou, kterou označil za "špínu...

Česká cukrářka Lucie Charvátová vyhrála světovou soutěž. Její dort Valeora okouzlil...

První listopadový víkend se v anglickém Birminghamu konala prestižní soutěž Cake International. Česká cukrářka Lucie Charvátová v...

Helena Vondráčková se vrací na filmové plátno. Novinka Šviháci míří do...

Česká pěvecká hvězda Helena Vondráčková se ve filmech objevuje velmi zřídka. Do kin v zimě zamíří nový...

Recept na kuře na paprice, které chutná ještě lépe s pyré...

Kuře na paprice u nás zná prakticky každý. Zkuste jej ale tentokrát něčím ozvláštnit. Díky jednoduchému domácímu...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA