Hledáte recept na šťavnatou vepřovou pečeni s křupavou kůrčičkou, která nezruinuje finančně rodinný rozpočet? Vyzkoušejte bavorskou specialitu – Krustenbraten s omáčkou z tmavého piva! Za méně než 250 Kč si pochutnáte na tradičním jídle, které se skvěle hodí k bramborovému knedlíku, kaši i zelí.
Bavorská vepřová pečeně s křupavou kůrkou
Vepřová pečeně je v Bavorsku oblíbená zejména o víkendech. Tajemství její šťavnatosti tkví ve vepřové pleci, která má dostatek tuku. V kombinaci s tmavým pivem a kořenovou zeleninou vzniká neodolatelně lahodná omáčka, která zaručeně okouzlí rodinné strávníky.
Recept: Bavorská vepřová pečeně
Doba pečení vepřového se odvíjí od hmotnosti masa. Na 1 kg počítejte s 90 minutami pečení v troubě. Pro jistotu doporučujeme použít kuchyňský teploměr – maso je hotové při dosažení vnitřní teploty 70 °C.
Ingredience (pro 4 osoby):
- 1 kg vepřové plece s kůží
- 2 lžičky mořské soli
- 2 lžičky sladké mleté papriky
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 2 mrkve, nakrájené na kolečka
- 1 pórek, nakrájený na kolečka
- ¼ hlavy celeru, nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, prolisované
- 1 lžička kmínu
- 250 ml zeleninového vývaru
- 250 ml tmavého piva
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce škrobové moučky (dle potřeby)
- sůl a pepř dle chuti
Postup přípravy:
Předehřejte troubu na 180 °C. Vepřovou kůži nařízněte ostrým nožem do mřížky (kosočtverce). Maso osolte, opepřete a posypte paprikou.
V pekáči rozehřejte olej s máslem. Vepřové maso opečte ze všech stran dozlatova (cca 2–3 minuty z každé strany). Vyjměte maso z pekáče a odložte stranou.
Do pekáče přidejte mrkev, pórek, celer, česnek a kmín. Restujte asi 5 minut do změknutí. Přilijte zeleninový vývar a dřevěnou vařečkou seškrábněte ze dna pekáče všechny přípečky.
Vepřové maso vraťte do pekáče kůží dolů. Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Otočte maso kůží nahoru a podlijte tmavým pivem. Pečte dalších 50–60 minut, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 70 °C.
Vyjměte maso z pekáče a dejte stranou. Šťávu z pekáče přeceďte přes sítko do rendlíku. Zeleninu dobře vymačkejte, ať získáte co nejvíce tekutiny.
Do rendlíku přidejte rajčatový protlak a cukr. Nechte omáčku provařit. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete hustší omáčku, rozmíchejte škrobovou moučku s trochou vody a vmíchejte do omáčky.
Vložte vepřové maso zpět do trouby, zapněte gril a pečte, dokud kůže není křupavá (5–7 minut).
Nakrájejte maso na plátky a podávejte s oblíbenou přílohou.
TIP: K bavorské vepřové pečeni se skvěle hodí bramborový knedlík, bramborová kaše, dušené zelí nebo bramborový salát. Dobrou chuť!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Luxusní guláš jako od mistra kuchaře aneb Vyvarujte se 5 zásadním chybám