REKLAMA

Recept: Bavorská vepřová pečeně s lahodnou omáčkou pro 4 osoby do 250 Kč

Hledáte recept na šťavnatou vepřovou pečeni s křupavou kůrčičkou, která nezruinuje finančně rodinný rozpočet? Vyzkoušejte bavorskou specialitu – Krustenbraten s omáčkou z tmavého piva! Za méně než 250 Kč si pochutnáte na tradičním jídle, které se skvěle hodí k bramborovému knedlíku, kaši i zelí.

REKLAMA

Bavorská vepřová pečeně s křupavou kůrkou

Vepřová pečeně je v Bavorsku oblíbená zejména o víkendech. Tajemství její šťavnatosti tkví ve vepřové pleci, která má dostatek tuku. V kombinaci s tmavým pivem a kořenovou zeleninou vzniká neodolatelně lahodná omáčka, která zaručeně okouzlí rodinné strávníky.

Recept: Bavorská vepřová pečeně

Doba pečení vepřového se odvíjí od hmotnosti masa. Na 1 kg počítejte s 90 minutami pečení v troubě. Pro jistotu doporučujeme použít kuchyňský teploměr – maso je hotové při dosažení vnitřní teploty 70 °C.

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 1 kg vepřové plece s kůží
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 mrkve, nakrájené na kolečka
  • 1 pórek, nakrájený na kolečka
  • ¼ hlavy celeru, nakrájené na kostičky
  • 4 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička kmínu
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml tmavého piva
  • 2 lžičky rajčatového protlaku
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce škrobové moučky (dle potřeby)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy:

Předehřejte troubu na 180 °C. Vepřovou kůži nařízněte ostrým nožem do mřížky (kosočtverce). Maso osolte, opepřete a posypte paprikou.

V pekáči rozehřejte olej s máslem. Vepřové maso opečte ze všech stran dozlatova (cca 2–3 minuty z každé strany). Vyjměte maso z pekáče a odložte stranou.

REKLAMA

Do pekáče přidejte mrkev, pórek, celer, česnek a kmín. Restujte asi 5 minut do změknutí. Přilijte zeleninový vývar a dřevěnou vařečkou seškrábněte ze dna pekáče všechny přípečky.

Vepřové maso vraťte do pekáče kůží dolů. Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Otočte maso kůží nahoru a podlijte tmavým pivem. Pečte dalších 50–60 minut, dokud vnitřní teplota masa nedosáhne 70 °C.

Vyjměte maso z pekáče a dejte stranou. Šťávu z pekáče přeceďte přes sítko do rendlíku. Zeleninu dobře vymačkejte, ať získáte co nejvíce tekutiny.

Do rendlíku přidejte rajčatový protlak a cukr. Nechte omáčku provařit. V případě potřeby dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete hustší omáčku, rozmíchejte škrobovou moučku s trochou vody a vmíchejte do omáčky.

REKLAMA

Vložte vepřové maso zpět do trouby, zapněte gril a pečte, dokud kůže není křupavá (5–7 minut).

Nakrájejte maso na plátky a podávejte s oblíbenou přílohou.

TIP: K bavorské vepřové pečeni se skvěle hodí bramborový knedlík, bramborová kaše, dušené zelí nebo bramborový salát. Dobrou chuť!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Luxusní guláš jako od mistra kuchaře aneb Vyvarujte se 5 zásadním chybám

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Škoda Elroq RS: Sportovní elektromobil už má českou cenu

Škoda Elroq RS, nejdynamičtější elektromobil značky, je tady! S cenou od 1 269 000 Kč, výkonem 250...

Mohou včelí úly stát v lese? Výhody, nevýhody a doporučení pro...

Umístění včelích úlů je jedním z nejdůležitějších aspektů úspěšného chovu včel. Včelaři často zvažují umístění úlů do...

Hvězda fotbalové budoucnosti: osmiletý brankář si jde za svým snem s...

Adrián, mladý fanoušek týmu Real Madrid, si získal zvláštní místo na sociálních sítích díky své vášni pro...

Tragédie na Hradčanské: Tramvaj srazila chlapce, nepřežil

K tragické nehodě došlo ve čtvrtek dopoledne na tramvajové zastávce Hradčanská v Praze 6. Tramvaj zde srazila...

Zpěvák Dan Bárta utrpěl poškození sluchu. J. A. R. zrušila koncerty

Skupina J. A. R. zrušila plánované koncerty v pražském Lucerna Music Baru. Dan Bárta v úterý utrpěl...

V Chorvatsku zavádějí skenování obličeje při nákupu tabákových výrobků

Chorvatsko zavádí nový systém ověřování věku při nákupu tabákových výrobků. Technologie umožňuje skenování obličeje, která s vysokou...

Mediální asociace: Návrh poslance Radka Vondráčka ohrožuje svobodu médií

Česká unie vydavatelů, Sdružení pro internetový rozvoj, Asociace online vydavatelů, Český výbor International Press Institute a Syndikát...

Karel Šíp je opět pranýřován. K divákům byl nezdvořilý, označil je...

Karel Šíp (79), oblíbený moderátor pořadu Všechnopárty, se opět ocitl v centru pozornosti. Tentokrát ale vůbec ne...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA