REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

REKLAMA

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Rusko masivně zaútočilo na Ukrajinu. Polsko vyslalo do vzduchu stíhačky

Uprostřed masivního raketového útoku Ruska na Ukrajinu zahájilo Polsko vzdušné hlídky a uvedlo své systémy protivzdušné obrany...

Trump vyhrožuje Rusku po útoku na porodnici v Charkově

Americký prezident Donald Trump reagoval na ruský útok na porodnici v Charkově, při kterém bylo zraněno devět...

Trump plánuje nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v řádu stovek...

Americký prezident Donald Trump plánuje nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě přibližně 300 milionů dolarů....

Policista vyměnil zákon za zločin. Soud ho odsoudil za přípravu loupeže

Bývalý policista z Karlovarska a civilní osoba byli odsouzeni k 8 letům vězení za přípravu loupeže. Generální...

O víkendu se oteplí, do Česka se vrátí letní počasí

O víkendu se do Česka vrátí letní počasí. Zatímco sobota bude ještě připomínat předešlé chladnější dny, v...

Distancujte se od dehonestační kampaně, vyzývá stranu Motoristé sobě Mezinárodní tiskový...

Český výbor International Press Institute (CZ IPI) zásadně odmítá dehonestační kampaň, která míří proti novinářce Apoleně Rychlíkové....

Rusko ostřelovalo stáj v Oděse. Jeden kůň útok nepřežil

Ranní útok na Oděsu zasáhl budovu stáje. Zemřela klisna Kamila, zraněna byla klisna Sigma. V době ruského...

Politici napříč spektrem odsuzují útoky Motoristů na novinářku Rychlíkovou

Investigativní novinářka Apolena Rychlíková čelí vlně nenávisti a výhrůžek od příznivců strany Motoristé sobě poté, co server...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA