REKLAMA

Pepřová detektivka aneb Jaký je rozdíl mezi bílým a černým pepřem?

Černý pepř zná snad každý, ale bílý pepř často zůstává opomíjen. Přitom oba druhy pocházejí ze stejné rostliny a dokážou s jídlem hotové divy. Kdy sáhnout po kterém a jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Na to se podíváme se zahradnicí Jarmilou Penkovou z Berouna.

REKLAMA

Většina z nás má v kuchyni po ruce černý pepř, ale bílý pepř často tiše odpočívá v zapomnění. Přitom se jedná o koření s bohatou historií a širokým uplatněním, zejména ve francouzské, švédské a asijské kuchyni. „Lidé se často ptají, jaký je mezi nimi rozdíl a kdy který použít,“ říká zahradnice Jarmila Penková z Berouna. Pojďme se tedy na tuto pepřovou detektivku podívat zblízka.

Dva bratři, stejný původ, odlišné cesty

„Oba druhy pepře pocházejí z bobulí pepřovníku černého. Rozdíl spočívá ve způsobu zpracování a sklizně,“ vysvětluje Penková.

Bílý pepř: Jemný elegán

Bílý pepř se sklízí až v plné zralosti, kdy jsou bobule červené. Následně se namáčejí do vody, kde fermentují a zbavují se vnější slupky. Výsledkem jsou hladká zrnka s jemnou, zemitou chutí. Doba kvašení ovlivňuje výslednou chuť, která se může pohybovat od světlé a travnaté až po komplexní a intenzivní.

Černý pepř: Ostřejší bratr

Černý pepř se sklízí ještě zelený, před plnou zralostí. Bobule se suší na slunci nebo ve speciálních sušárnách, čímž získávají svou typickou tmavou barvu a hrubou texturu. Díky zachované vnější slupce má černý pepř výraznější a ostřejší chuť.

REKLAMA

Kdy který pepř použít?

Bílý pepř: Skvěle se hodí ke světlým pokrmům, jako je bramborová kaše, omáčky, polévky, těstoviny se sýrem nebo pečené brambory. Jeho jemná chuť nepřebije ostatní ingredience, ale dodá jim příjemný kořenitý nádech.

Černý pepř: Jeho použití je univerzální. Jemně mletý černý pepř se hodí do pomalého vaření, středně mletý je ideální k dochucování hotových jídel a hrubě mletý se skvěle hodí k masu nebo do salátových dresinků. Celá zrna se pak používají do nakládání, polévek a marinád.

Můžeme pepře zaměnit?

„Většinou ano, ale je třeba počítat s mírnou změnou chuti. Bílý pepř je jemnější, proto je lepší ho přidávat postupně a průběžně ochutnávat,“ říká zahradnice.

Ať už zvolíte bílý nebo černý pepř, oba druhy hrají důležitou roli v kulinářském umění. Dodávají jídlům hloubku, pikantnost a nezaměnitelnou chuť. „Oba pepře mají v kuchyni své nezastupitelné místo a pomáhají nám vytvářet bohaté a vrstvené chutě,“ dodává na závěr zahradnice Jarmila Penková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Muž v obci Siřem na Lounsku věznil ve sklepě spoutanou ženu...

V malé vesnici Siřem na Lounsku se odehrál šokující případ brutálního týrání a věznění. Čtyřicetiletý muž měl...

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová nebude kandidovat do Poslanecké sněmovny

Předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová oznámila, že nebude obhajovat svůj poslanecký mandát....

Závislí na telefonu vykazují stejné abstinenční příznaky jako závislí na heroinu

Život bez mobilu je dnes téměř nemožný, ale omezit čas strávený s telefonem v ruce je stále...

Senátorka Šípová: Snad nebudu muset prodat ledvinu. S platem 130 tisíc...

Senátorka Adéla Šípová rozpoutala na síti X bouřlivou debatu svým vyjádřením, kde uvedla, že se současným platem...

Eva Burešová se rozpovídala o tom, jak (ne)umí vařit

Eva Burešová se v pořadu 7 pádů Honzy Dědka radovala z prvního šedivého vlasu a přiznala, že...

Zemřel vynálezce Nutelly Francesco Rivella

Ve věku 97 let zemřel Francesco Rivella, chemik, jehož jméno je neodmyslitelně spjato se vznikem legendární Nutelly....

Asteroid 2024 YR4: Které země jsou v ohrožení? NASA zveřejnila seznam

Nově objevený asteroid 2024 YR4 má nezanedbatelnou šanci na srážku se Zemí už v roce 2032. NASA...

Prezident Petr Pavel vetoval zákon Fialovy vlády o růstu platů politiků

Prezident Petr Pavel využil své pravomoci a vetoval zákon o růstu platů politiků, který schválila vláda Petra...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA