Olomouc: Festival provoněl hanáckou metropoli, návštěvníci koupili a snědli 6,5 tuny tvarůžků

Rekordních 6,5 tuny tvarůžků si koupili nebo na místě snědli návštěvníci víkendového tvarůžkového festivalu v historickém centru Olomouce. Na dvoudenní akci dorazilo 23 tisíc návštěvníků, což je nejvyšší počet v sedmileté historii festivalu, sdělil ČTK Leoš Kalandra ze společnosti A. W. z Loštic na Šumpersku, která je jediným výrobcem Olomouckých tvarůžků a spolu s radnicí festival pořádala.

REKLAMA

V sobotu 13. a v neděli 14. dubna provoněl olomoucké Horní i Dolní náměstí tvarůžkový festival. „Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu návštěvníkům nabídl gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále,“ sdělila redakci NašeTéma mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

K dostání na víkendovém festivalu byly tradiční tvarůžkové věnečky a kolečka, ochucené kousky i různé tvarůžkové speciality jako burgery nebo netradiční zákusky, jejichž základ tvořil pikantní sýr s nezaměnitelným aroma.

„Lidem chutnala nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je tradiční a voňavou součástí naší gastro kultury,“ uvedl Kalandra.

Pokrmy z tvarůžků pro návštěvníky festivalu připravili zástupci restaurací z Olomoucka a šest z nich se utkalo i o titul Tvarůžkového krále. V souboji kuchařů si nejlépe vedl Michal Duračka z restaurace Asado grill.

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky jsou zcela jistě tou nejoriginálnější sýrovou specialitou, která se v Česku vyrábí. Jejich éra začala z potřeby co nejdéle uchovat to, co zbylo z čerstvého mléka, tedy tvaroh.

Nejstarší zmínka o olomouckých tvarůžcích sahá až do roku 1452. Dnes známý název tvarůžky byl poprvé písemně zaznamenán v roce 1583. Původně se tvarůžky vyráběly skoro v každé hanácké chalupě, a používaly se dokonce i jako hodnotné platidlo. Místní mají tvarůžky jako nejzdravější mléčný výrobek na světě.

Aktuálně se vyrábí Olomoucké tvarůžky už jen v Lošticích, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna.

„Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU,“ doplnila ČTK.

Autor: Jan Votruba, ČTK

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

V Andách našli paleontologové kostru jednoho z nejstarších dinosaurů

V jihoamerických Andách paleontologové objevili jednu z nejstarších koster dinosaurů. O objevu informoval argentinský institut Conicet v...

OpenAI chystá revoluci. ChatGPT nabídne obsah pro dospělé

Ředitel OpenAI Sam Altman v úterý na síti X oznámil, že ChatGPT v prosinci umožní generování obsahu...

Vánoce jsou již v obchodech od října. Kam a proč (ne)vyrazit...

Možná jste si toho všimli také. V některých obchodech se teprve pomalu vybalují halloweenské dekorace a v...

Policejní cvičení AMOK proti aktivnímu střelci očima redaktorky v roli zraněné

Střelbu ve školách nebo nemocnicích s chladným cílem zabít co nejvíce lidí jsme ještě donedávna spojovali se...

Strom starší než Karlův most. Legenda o Svatováclavském dubu žije dodnes

Příběh Svatováclavského dubu je spjatý s malým městečkem ve Středočeském kraji – Stochovem. Dle pověsti se zde...

Upírské romance už nejsou jen pro teenagery. Vybrali jsme ty, které...

Když se řekne upírská romance, většina lidí si představí sérii Stmívání od Stephenie Meyerové. Ta letos oslaví...

Případů rakoviny u mladých přibývá, odborníci jako důvod zmiňují obezitu i...

Navzdory pokrokům medicíny je rakovina na vzestupu. A co hůře, čím dál více postihuje i mladé lidi,...

Komentář: Filip Turek se stal novou mediální hvězdou. Jak dlouho bude...

Na Filipa Turka se to hrne ze všech stran, až se zdá, že není možné, aby toho...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA