REKLAMA

Olomouc: Festival provoněl hanáckou metropoli, návštěvníci koupili a snědli 6,5 tuny tvarůžků

Rekordních 6,5 tuny tvarůžků si koupili nebo na místě snědli návštěvníci víkendového tvarůžkového festivalu v historickém centru Olomouce. Na dvoudenní akci dorazilo 23 tisíc návštěvníků, což je nejvyšší počet v sedmileté historii festivalu, sdělil ČTK Leoš Kalandra ze společnosti A. W. z Loštic na Šumpersku, která je jediným výrobcem Olomouckých tvarůžků a spolu s radnicí festival pořádala.

REKLAMA

V sobotu 13. a v neděli 14. dubna provoněl olomoucké Horní i Dolní náměstí tvarůžkový festival. „Sedmý ročník Olomouckého tvarůžkového festivalu návštěvníkům nabídl gastronomické speciality, koncerty známých kapel a letos nově i soutěž top kuchařů o titul Tvarůžkového krále,“ sdělila redakci NašeTéma mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

K dostání na víkendovém festivalu byly tradiční tvarůžkové věnečky a kolečka, ochucené kousky i různé tvarůžkové speciality jako burgery nebo netradiční zákusky, jejichž základ tvořil pikantní sýr s nezaměnitelným aroma.

„Lidem chutnala nejen kolečková tvarůžková klasika, ale i tvarůžky upravené do rozmanitých podob a chutí. Olomoucké tvarůžky jsou prostě pochutinou, která je tradiční a voňavou součástí naší gastro kultury,“ uvedl Kalandra.

Pokrmy z tvarůžků pro návštěvníky festivalu připravili zástupci restaurací z Olomoucka a šest z nich se utkalo i o titul Tvarůžkového krále. V souboji kuchařů si nejlépe vedl Michal Duračka z restaurace Asado grill.

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky jsou zcela jistě tou nejoriginálnější sýrovou specialitou, která se v Česku vyrábí. Jejich éra začala z potřeby co nejdéle uchovat to, co zbylo z čerstvého mléka, tedy tvaroh.

Nejstarší zmínka o olomouckých tvarůžcích sahá až do roku 1452. Dnes známý název tvarůžky byl poprvé písemně zaznamenán v roce 1583. Původně se tvarůžky vyráběly skoro v každé hanácké chalupě, a používaly se dokonce i jako hodnotné platidlo. Místní mají tvarůžky jako nejzdravější mléčný výrobek na světě.

Aktuálně se vyrábí Olomoucké tvarůžky už jen v Lošticích, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna.

„Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU,“ doplnila ČTK.

Autor: Jan Votruba, ČTK

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Recept na švédskou hrachovou polévku Ärtsoppa, která ve středověku zahřívala Vikingy

Tato hutná hrachová polévka s uzeným masem má ve Švédsku bohatou historii. Je symbolem poctivého jídla, které...

USA na příkaz Trumpa zahájily vojenskou operaci Southern Spear proti narkoteroristům

USA zahájily vojenskou operaci Southern Spear mířící proti narkoteroristům na západní polokouli. Americký ministr obrany Pete Hegseth...

Rajchl je nejen Putinova služka, ale i lhář, řekl senátor Láska....

V kauze nového poslance Jindřicha Rajchla podle senátora Václava Lásky nejde o samotnou kauzu, ale o to,...

Zdechovský zaslal kvůli kauze KFC interpelaci Komisi. Ta žádá koordinaci států...

V září inspekce odhalila prošlé marinované maso v liberecké pobočce KFC. Nyní přibyl další případ s rozmrazováním...

Psi mě naučili nikdy se nevzdávat, říká armádní psovodka Adriana Švecová

Armádní psovodka Adriana Švecová už v pětadvaceti letech patří do české reprezentace v canicrossu. Prvního psa si...

Jaký topný systém v dnešním domě dává smysl a proč volit...

Vytápění je jedním z nejzásadnějších aspektů domácí pohody. Volba vhodného topného systému se promítá do každodenního komfortu,...

Překvapte návštěvu zajímavým pohoštěním. Alsaský cibulový koláč si skvěle rozumí s...

Vyměňte klasické chlebíčky a jednohubky za něco netradičního. Připravte si alsaský cibulový koláč z pár ingrediencí, který...

Recenze knihy Na vše připravena Ivanky Deváté

Ivanka Devátá letos slaví devadesátiny a u této příležitosti vydala novou knihu Na vše připravena. V knižním...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA