Hledáte recept na vánoční cukroví, které je hotové během chvilky? Vyzkoušejte nepečené kuličky z oplatek Mila. Jsou krásně nadýchané a skvěle doplní klasické druhy cukroví na vánočním stole. Navíc si vystačíte s pár základními surovinami.
Oplatky, které jsou na trhu již od roku 1969
Oplatky Mila patří k oblíbeným výrobkům, které mnoha lidem evokují dětství. Za jejich vznikem přitom stojí potravinářský závod Pečivárne Sereď, který se nachází ve stejnojmenném slovenském městě.
Slovenské pečivárne v Seredi vznikly v roce 1953, kdy podle webu společnosti došlo ke sdružení několika menších závodů. Cílem bylo, aby podniky mohly společně vyrábět větší množství produktů a průmysl se mohl dále rozvíjet. Zatímco některé výrobky z pultů obchodů zmizely, jiné na nich naopak přetrvaly dodnes. Kromě oplatek Mila se jedná například o oblíbené Horalky, sendvičové sušenky Romanca či Kávenky.
Mila řezy se přitom svého vzniku dočkaly v roce 1969. Jedná se o oplatku polomáčenou v kakaové polevě s mléčnou krémovou náplní. Zajímavostí je, že se Mila z počátku ručně balila pouze do papíru a měla přilepenou etiketu.
Až v roce 1982 byla na trh uvedena modernější verze oplatky s plastovou fólií. V tomto roce byl obal modrý, v roce 1986 byl změněn na zelený. Až na drobné grafické úpravy přitom tento design zůstal oplatkám dodnes.
Mila oplatky obsahují alkohol
Chuť Mila je tvořena zejména křupavou oplatkou, čokoládovou polevou a charakteristickou mléčnou náplní. Jen málokdo ale ví, že se ve složení ve skutečnosti ukrývá i alkohol. Jeho přítomnost prozrazuje samotný výčet složení umístěný na obalu.
Přesné množství alkoholu přitom na obalu nemusí být uvedeno. Platí ale, že by se jednotlivé složky měly uvádět postupně podle procentuálního zastoupení. U těchto oplatek je alkohol uveden zhruba uprostřed výčtu, hned po sušeném odstředěném mléku.
Obsah je velmi nízký a běžná konzumace jedné oplatky koncentraci alkoholu v krvi ani chování nijak neovlivní. Přesto jde o údaj, který může některé rodiče překvapit, protože o něm často nemají tušení. Alkohol přitom obsahují i další oblíbené české cukrovinky, jako třeba tyčinky Margot.
Proč je nepečené cukroví na Vánoce tak populární
Nepečené cukroví se v českých domácnostech těší velké popularitě. Hlavním důvodem je bezpochyby jeho rychlá a nenáročná příprava. Často si vystačíte s několika ingrediencemi a pár minutami času. Díky tomu snadno můžete vytvořit lahodné cukroví i na poslední chvíli.
Nespornou výhodou je i to, že se zcela obejdete bez pečicí trouby. Díky tomu můžete do vaření zapojit i své děti. Nemusí manipulovat s horkými plechy a je tak minimalizováno riziko spálení. Práce s lepivým těstem a tvoření kuliček je pro mnoho dětí skvělým zpestřením předvánočního času.
Recept na nepečené Mila kuličky
Pokud si chcete pochutnat na skvělém cukroví a zároveň netrávit u plotny velké množství času, budou pro vás právě nepečené Mila kuličky skvělou volbou. Vystačíte si totiž s několika základními ingrediencemi, které smícháte dohromady. Ze směsi vytvarujete kuličky, obalíte v rozpuštěné čokoládě a máte hotovo.
Ingredience
- 3 oplatky Mila
- 3 lžíce rozmixovaných ořechů (já použila mandle, hodí se ale i lískové ořechy)
- 75 g másla
- 3 lžíce rumu
- 100 g hořké čokolády a rozdrcené ořechy na obalení (já použila vlašské ořechy)
Pozn. red.: Množství vystačí zhruba na 25 kuliček. Pokud děláte kuličky pro děti, rum nepoužívejte. Pokud vám těsto bude připadat příliš suché, přidejte místo něj mléko.
Postup přípravy
- Mila sušenky si nejprve rozdrťte, dobře to jde ve food procesoru. Případně je můžete dát do uzavíratelného sáčku a jemně rozdrtit například paličkou na maso.
- Rozdrcenou směs nasypte do mísy, přidejte rozdrcené ořechy, změklé máslo a rum.
- Vše dobře promíchejte a vypracujte kompaktní těsto.
- Směs nechte uležet v lednici alespoň dvě hodiny.
- Následně z těsta oddělujte části a tvarujte kuličky.
- Ve vodní lázni si rozehřejte hořkou čokoládu a kuličky v ní postupně obalujte. Ještě než čokoláda na kuličkách ztuhne, posypte je rozdrcenými ořechy na ozdobu. Nechte ztuhnout a servírujte.
Jelikož se jedná o nepečené cukroví, doporučuji jej připravit na poslední chvíli pár dní před Vánoci. Kuličky ale skvěle poslouží i v průběhu roku jako rychlé občerstvení například ke kávě. Kromě mletých ořechů lze na ozdobení použít také kokos nebo třeba lyofilizované ovoce.
Experimentovat můžete i s různými druhy polev. Kromě hořké čokolády můžete kuličky máčet v klasické mléčné nebo bílé čokoládě, případně jednotlivé varianty zkombinovat.
Zdroj: autorský text a rodinný receptář Hanky Smětákové.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Recept na vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku