Kvalitní med časem tuhne, pančovaný nepoznáte, říká včelař Josef Kölbl

Tehdy manželé Kölblovi bydleli v Praze a za včelami jezdili jen o víkendu. Dnes už mají vlastní včelí farmu s 200 úly a 12 miliony včel. K včelaření na Vysočině přistupují oproti klasickým včelařům úplně jinak. Včelařství Domovina je nadopováno inovacemi, udržitelností a jede na vlně 21. století.

REKLAMA

Seznámíme vás: Manželé Alenka a Josef Kölblovi si první královnu Máju a její roj včel přivezli z Moravy. To ještě ale vůbec netušili, že se jim včelaření stane celoživotním koníčkem.

Do včel, medu a všeho okolo se zamilovali natolik, že se z koníčku postupem času dostali k podnikání s několika královnami a zhruba 12 miliony včel. Během několika málo let se jim podařilo vybudovat Včelařství Domovina.

„Včelařina, to je láska na celý život a byznys s kvalitním medem dá zabrat,“ říká Josef Kölbl na úvod rozhovoru o medu a o tom, jak poznat ten kvalitní. „A vánoční cukroví bez kvalitního medu, to prostě není ono,“ doplňuje usměvavá manželka Alenka Kölblová.

Sešli jsme se kvůli otázkám o ohledně kvality medu. Jakým způsobem se liší pravý med od medu, který je uměle dochucovaný nebo dokonce ředěný?

Liší se především chutí a tím, že med neobsahuje v odpovídajícím množství prvky, které kvalitní med obsahuje.

Jaké jsou nejčastější podvody ohledně medu, na které by si spotřebitelé měli dávat pozor?

Obecně se dá říci, že podvody jsou bohužel čím dál sofistikovanější. Dříve to byly známé přísady jako je přimíchávání sirupů, dnes bohužel ani v laboratorních podmínkách není občas možné zjistit, že jde o falešný med.

Existuje jednoduchá metoda, jak v domácích podmínkách odhalit ředěný med?

Odhalit pančovaný med je čím dál těžší, zákazník to nemá šanci většinou zjistit. Doporučujeme určitě nakupovat med od ověřených zdrojů a neřídit se pouze cenou.

Naopak, nápadně nízká cena může být indikátorem, že produkt má do kvalitního medu daleko. Tekutý med ze supermarketu je téměř vždy naředěný či tepelně zpracovaný, což samozřejmě znehodnocuje jeho prospěšné látky.

Co jsou to medové cukerné krystaly a jaký význam mají pro určení pravosti medu?

Jde o krystaly, které mohou indikovat, zda je med kvalitní či ne. Cukernatost, tedy fakt, že med časem tuhne, svědčí o jeho kvalitě, správném poměru vody při vytáčení a také o obsahu prospěšných složek.

Jaké jsou vizuální indikátory, které mohou naznačovat, že je med čistý?

Bohužel, jen vizuálním kontaktem nelze při současné sofistikovanosti falšování něco takového zjistit.

Jaké metody zpracování medu mohou ovlivnit jeho kvalitu?

Co se týká zpracování medu, stává se, že někteří včelaři vytočí med hned druhý den od snůšky a následně jej vysuší a začnou prodávat. Problém je v tom, že takto brzký nektar nestačí dozrát a vlastně nejde ještě o skutečný med, který obsahuje všechny látky, které med běžně obsahuje.

Jaký vliv má původ medu na jeho kvalitu a vlastnosti, např. med z ekologického včelaření?

Včely jsou velmi inteligentní stvoření, do úlu nepřinesou kontaminovaný pyl, takže by to neměla být překážka k produkci kvalitního medu. V případě panenských přírodních ploch mají včely spíše o něco jednodušší práci v tom, že mají mnohem víc možností, kde sbírat nekontaminovaný pyl.

Jak poznat, jestli je med skutečně z lokálních včelstev a ne importovaný z jiných oblastí?

To skutečně není možné zjistit s výjimkou případů, že je med vyprodukovaný z něčeho, co se v ČR vůbec nevyskytuje.

Jaká doporučení byste poradili spotřebitelům, kteří hledají kvalitní med nejen na vánoční cukroví?

Jak jsem již zmínil, neřídit se pouze cenou, najít si ověřeného prodejce nebo místního včelaře.

„V okamžiku, kdy má někdo podezření na falešný med, tak kontaktovat Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, která má právo podle zákona nefér producentům a prodejcům medu udělovat sankce,“ dodal na závěr včelař Josef Kölbl.

Jaké cukroví budou mít letos doma na Vánoce u Kölblů?

„Máme v plánu samozřejmě medové Vánoce. Ať už se jedná o klasiku v podobě včelích úlů, medových kuliček a skořicových hvězdiček, bez medu se u nás doma neobejdeme,“ dodala s tipem na vánoční cukroví včelařka Alenka Kölblová.

Autorský text: Jan Brož

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Med jako zázrak přírody aneb Jak včely ovlivňují náš svět

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA