Upéct kuře zvládne téměř každý. Dnes si ale vyzkoušíme pečená kuřecí stehna v trochu jiné verzi. „Také šťouchané brambory jako příloha jsou v trochu jiné variantě, než je obvyklé,“ uvádí redaktorka NašeTéma Mirka Nová.
Kuřecí maso patří k vůbec nejoblíbenějším. „Suché prsní svalstvo kuřat například vykazuje průměrně pouze 1,2 % obsahu tuku, u stehenního svalstva je obsah tuku vyšší, stehna jsou proto šťavnatější. Drůbeží maso je bohaté na stopové prvky, na draslík, který je důležitý pro svalovou činnost, zejména tu srdeční. Drůbež je zdrojem fosforu a obsahuje i železo podporující tvorbu červených krvinek,“ uvádí web Víš, co jíš.
U nás doma jíme kuřecí maso rádi a často, takže tradiční recepty je třeba občas trochu inovovat. Dnešní recept vznikl v podstatě náhodou, napadl mě při pohledu na to, co mám v ledničce.
Recept: Kuřecí stehna se zeleninou
Chtěla jsem upéct kuřecí stehna, ale mít k nim nějakou dobrou omáčku, protože brambory maštěné máslem nemám ráda. Od té doby kuřecí stehna i celé kuře jinak nepeču.
Ingredience:
- kuřecí stehna dle velikosti pekáče
- sůl
- koření dle chuti, já použila směs sladké papriky, sušeného česneku a černého pepře s troškou majoránky
- máslo
- 4-5 rajčat
- 3 velké mrkve
- 1-2 cibule
Postup přípravy:
Kuřecí stehna opláchněte, osušte papírovou utěrkou, osolte a okořeňte. Pekáč nebo zapékací mísu si vymastěte máslem a stehna do něj poskládejte. Na každé stehno pak položte tenký plátek másla a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C.
Zhruba po čtvrt hodině přidejte trochu vody, abyste měli stehna čím polévat. Pečte další půl hodinu. Cibuli nakrájejte na měsíčky, mrkev na tenká kolečka a rajčata na plátky. Zeleninou posypte kuřecí stehna a dejte dál péct. Podlévejte, občas opatrně zamíchejte a pečte, dokud zelenina nezměkne.
TIP! Obvykle peču nejdříve klasicky s horním a dolním ohřevem, po přidání zeleniny přepnu troubu na horkovzdušnou. Jen pozor, aby zelenina nezčernala. Je třeba to hlídat.
Šťouchané brambory s jarní cibulkou
Ingredience:
- 2 kg brambor (varný typ B)
- 2 kelímky zakysané smetany
- sůl
- 1 svazek jarní cibulky
- olej na orestování
Postup přípravy:
Brambory oloupejte a uvařte v osolené vodě. Mezitím si opláchněte jarní cibulku a rozdělte ji na bílou a zelenou část. Bílou nakrájejte a orestujte na trošce oleje dozlatova.
Zelenou část nasekejte nadrobno. Slité brambory rozmačkejte, přidejte orestovanou i zelenou cibulku a zakysanou smetanu a promíchejte. Dobrou chuť!
Autor: Mirka Nová. Zdroj: Vlastní recept Mirky Nové.