Polský tvarohový koláč zvaný Sernik mě okouzlil před lety v jedné kavárně v Krakově. Je to obdoba našeho tvarožníku. Tradiční recept na Sernik jsem dostala od jedné polské paní, která je prodávala ve stánku. Rozhodla jsem se tentokrát zkusit jednodušší verzi z krabičky od Dr. Oetkera, kterou jsem objevila v polském obchodě Biedronka za necelé 4 zloté, tedy 23 Kč.
„Pokud tvaroh doma ještě umelete, bude koláč chutnější,“ říká redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.
Historie polského Serniku
„Do Polska se Královský tvarohový koláč dostal díky králi Janu III. Sobieskému, který ho přivezl z okolí Vídně. Do své země se dostal po řece Visle, a proto dostal přezdívku vídeňský tvarohový koláč,“ uvádí web Doceńpolskie.
Oblíbila si ho především královská smetánka, která ho ozdobila charakteristickým kostkovaným přelivem. Tento oblíbený královský tvarohový dezert má tisíc různých variant. Některé se liší použitím tvarohu, jiné aditivy nebo s přidáním či nepřidáním základu.
Do tradičního receptu se přidává mletý tvaroh a velké množství sušeného ovoce a rozinek. „Nejlepší je, když základní složka koláče je tučný tvaroh.Tuk je nejen nositelem chuti, ale umožňuje získat i tzv. mokrou variantu tvarohového koláče, a takové jsou nejlepší,“ uvedla Celina Nierodkiewicz na webu Doceńpolskie.
Recept: Královský tvarohový koláč s čokoládou od Dr. Oetkera
Suroviny:
- 80 g měkkého másla
- 1 vejce
Na tvarohovou náplň
- 150 g másla
- 3 vejce
- 500 g mletého tvarohu
Postup přípravy:
Směs těsta nalijte do mísy a přidejte měkké máslo a vejce. Ingredience zpracujte v hladké těsto a ¼ těsta dejte do mrazáku na 30 min. Formu vymažte tukem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem.
Zbývající část těsta rozetřete na dno pečicí formy a utvořte okraj vysoký asi 2,5 cm. Mezitím si nastavte troubu na 180 °C bez horkovzduchu. Rozpusťte máslo a oddělte žloutky od bílků. Tvarohovou směs smíchejte se žloutky, tvarohem a rozpuštěným máslem, dokud nezískáte jednotnou hmotu.
Z bílků ušleháte pěnu a jemně smícháte se sýrovou hmotou. Připravenou směs rovnoměrně rozetřete na těsto. Zbytek vychladlého těsta nastrouhejte na hrubo a vložte na 180 °C. Pečte na 70 min.
Pro srovnání přidávám i recept od paní z Polska.
Recept: Tradiční polský Královský tvarohový koláč Sernik
Křehké těsto
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- ½ šálku cukru
- 170 g másla
- 1 vejce
- 2 žloutky
- špetka soli
Tvarohová náplň
- 1 kg mletého tučného tvarohu
- 250 g másla
- 1 a ½ hrnku moučkového cukru
- 8 žloutků a 5 ušlehaných bílků
- strouhaná pomerančová kůra
- 3 polévkové lžíce bramborového škrobu
- sušené ovoce (rozinky, sušená pomerančová kůra)
Citronová poleva
- šťáva z ½ citronu
- ½ nebo 1 hrnek moučkového cukru
Postup přípravy:
Nejprve přidejte do misky mouku, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr, moučkový cukr a máslo nakrájené na kostičky. Můžete zpracovat mixérem nebo ručně, dokud nevznikne jemná drobenka. Poté přidejte vejce, žloutky a ingredience spojte v hladké těsto. Vytvarované těsto zabalte do fólie a dejte na 30 min do lednice.
Na tvarohovou náplň vyšlehejte polovinu žloutků a polovinu moučkového cukru. Pokračujte ve šlehání, po jednom přidávejte žloutky a trochu moučkového cukru. Tvaroh protáhněte třikrát kuchyňským robotem včetně másla a důkladně promíchejte. Ke žloutkům po částech přidávejte tvaroh, máslo, pomerančovou kůru a bramborový škrob. Poté smíchejte se sušeným ovocem a nakonec spojte s tuhým bílkem.
Královský tvarohový koláč se tradičně peče v obdélníkové formě o rozměrech 20 x 30 cm, kterou vymažete máslem a vyložíte pečicím papírem. Já používám dortovou formu. 2/3 těsta rozválíte na vále, posypete moukou, položíte na dno a propícháte vidličkou.
Ze zbylého těsta vytvarujete válečky. Na dno položíte tvarohovou hmotu a šikmo nahoru položíte válečky, čímž vytvoříte mřížku. Vložíte do trouby vyhřáté na 180 °C bez horkovzduchu a pečte cca 55 minut dozlatova.
Jako poslední si zahřejete citronovou šťávu a poté ji smícháte s postupně přidaným moučkovým cukrem. Vychladíte a nalijete na vychladlý královský tvarohový koláč.
Zhodnocení receptů
Pokud mám být upřímná, mám vyzkoušené obě varianty. Ačkoliv jsem příznivcem domácích surovin, z hlediska časové a finanční náročnosti bych si pro příští pečení Sernika zvolila opět ten od Dr. Oetkera.
Chuťově je moc dobrý, snědl se ještě ten den. Pokud máte rádi dezerty, ale na jejich přípravu nemáte čas, nevidím nic špatného na tom jednou za čas využít tuto variantu. V Čechách ho bohužel nekoupíte, ale pokud pojedete do Polska, zkuste se mrknout do místních supermarketů.
Za tuto cenu si myslím, že není co řešit. Pro srovnání, u nás podobný Cheesecake od Dr. Oetkera stojí 65 Kč a výše.
Autor: Renáta Šestáková.