REKLAMA

Jednoduchá velikonoční nádivka s jarními kopřivami a uzeným masem

Velikonoční nádivka, známá také pod označením svítek, sekanice či sekaná, patří mezi tradiční velikonoční pokrmy. I když hovoříme o nádivce, připravuje se hlavně samostatně a jen někdy se plní do drůbeže. Nádivka může být masová či vegetariánská. „Vyzkoušejte náš tradiční rodinný recept na kopřivovou nádivku, ve které nesmí chybět uzené maso,“ vyzývá redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

REKLAMA

Proč se velikonoční nádivce říká hlavička?

Při velikonočních obřadech bylo vejce hlavní surovinou pro přípravu velikonočních pokrmů a pečiva. „Například do mazanců se jich dávalo až třicet. Pečivo pečené o Velikonocích mnohdy symbolizovalo ještě předkřesťanské představy. Mazanec, velikonoční chlebíček či galbrút bylo pečivo ve tvaru bochánku s přísadou rozinek a mandlí, zadělané s velkým množstvím vajec. V některých oblastech se místo sladkého bochánku pekla jeho slaná varianta s uzeným masem nebo slaninou, takzvaná „baba“. Kromě jehněčího se podávalo také maso uzené, skopové, kůzlečí a telecí hlava. Odtud název pro „hlavičku“, nádivku, která se připravuje z vajec, masa, žemlí a bylinek – kontryhelu, popence, kopřivy, pažitky či pampelišky,“ uvádí Vladimíra Jakouběová v knize V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc.

Velikonoční strava se dnes mnoho neliší od každodenního jídelníčku.

Kopřiva je dar přírody

Jarní očista by měla začít stravou. Z kopřivy se dá zpracovat úplně všechno, včetně oddenku, stonku i semínek. „V tomto období je třeba jíst lehčí stravu a hodně pít, minimálně dva litry denně. Popíjet bychom měli vodu nebo čaj. Pokud použijeme na čaj kopřivu, vybíráme si kopřivy mladé. Největší účinky mají rostliny nasbírané do 15. května nebo do doby, než začne kopřiva kvést,“ sdělila bylinkářka Valerie Pelikánová z Ostrova nad Oslavou v článku pro Žďárský deník.

Recept: Velikonoční nádivka s jarními kopřivami a uzeným masem

Sama jarní kopřivy v kuchyni upravuji stejně jako listy čerstvého špenátu. Mimo kuchyň si dělám z kopřiv odvar na vlasy, díky kterému mám vlasy lesklé a pomáhá i na roztřepené konečky. Tentokrát je použijeme k přípravě velikonoční nádivky.

REKLAMA

Ingredience:

  • 5 rohlíků
  • 300 g uvařeného uzeného masa
  • 5 vajec
  • 150 ml mléka
  • 2 hrsti kopřiv
  • špetka soli a pepře
  • nastrouhaný muškátový oříšek dle chuti

Postup přípravy:

Rohlíky a uzené maso nakrájíme na malé kostičky. Z vajec oddělíme žloutky a z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky důkladně prošleháme s mlékem, přidáme podle chuti sůl, pepř a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

Jarní kopřivy propláchneme pod tekoucí vodou, usušíme a nadrobno posekáme. Nakrájíme rohlíky a smícháme je s uzeným masem. Vše zalijeme žloutkovou směsí a přimícháme posekané jarní kopřivy.

Nakonec zlehka vmícháme bílkový sníh. Formu na srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem a nádivku pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 45 minut.

Nádivku peču ve větší dávce, chutná nám i studená. Podávat můžete jen tak, případně s bramborami.

REKLAMA

Tip! Kromě čerstvých mladých kopřiv přidávám do nádivky i listy pampelišek.

Autor: Renáta Šestáková. Zdroj receptu: Rodinný recept Renáty Šestákové.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

NEJNOVĚJŠÍ ZPRÁVY

Pentagon zastavil dodávky některých raket a munice na Ukrajinu

Pentagon pozastavil dodávky některých raket protivzdušné obrany a přesné munice na Ukrajinu z důvodu obav z příliš...

Policii se podařilo rozbít drogový gang, který dodával drogy do věznice...

Kriminalisté obvinili osm osob, které se podíleli na pašování drog do věznice Nové Sedlo na Lounsko. Do...

Od července se mění pravidla. Týká se to úřadů, dopravy i...

Od 1. července vstupuje v platnost řada novinek. Řidičský průkaz si nově vyzvednete z výdejního boxu, mění...

Rusko by mohlo do roku 2030 zaútočit proti zemím NATO, varují...

Zástupce vedoucího ukrajinské rozvědky Vadym Skibitsky varuje, že Rusko by mohlo do roku 2030 zahájit novou fázi...

Havlová, Pořízková a Holubová, natáčí novou komedii Bardotky

Tři dámy českého šoubyznysu, Dagmar Havlová Veškrnová, Pavlína Pořízková a Eva Holubová, se sešly před kamerou, aby...

Rusko shromáždilo v Sumské oblasti 50 tisíc vojáků

Ruská armáda překročila hranici Kurské a Sumské oblasti a postupuje směrem k městu Sumy, které leží přibližně...

Rusko podniklo největší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku války

Rusko v noci na neděli provedlo největší vzdušný útok na Ukrajinu od začátku války, nasadilo 537 dronů...

Ruský útok dronů na Oděsu zabil manželský pár a zranil 17...

V noci na sobotu zaútočilo Rusko na Oděsu a přilehlou oblast více než 20 útočnými drony. Podle...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA