Jak upéct rostbíf? Přinášíme vám dokonalý recept na sváteční pečeni, který vás nadchne. S tímto jednoduchým receptem si připravíte šťavnatý rostbíf, který zaručeně potěší vaše chuťové buňky.
Vyzkoušejte náš recept na rostbíf a užijte si výjimečnou gastronomickou lahůdku, třeba na Silvestra.
Jak upéct rostbíf
Rostbíf je oblíbeným pokrmem nejen v české kuchyni, ale i po celém světě. Tento kus hovězího masa z hřbetu bez kosti je ideální pro přípravu šťavnaté pečeně. Ať už ho podáváte v tortilách nebo s bramborami a restovanou zeleninou, vždy bude skvělým jídlem.
Klíč k úspěchu: Kuchyňský teploměr
Pro přípravu dokonalého rostbífu je nezbytný kuchyňský teploměr. Když vnitřní teplota masa v troubě dosáhne 46 až 51,6 stupňů Celsia, je rostbíf středně propečený a je připravený k vyjmutí z trouby a zabalení do alobalu. Během 20 minut odpočinku ve fólii teplota ještě o pár stupňů stoupne (cca 51,6 až 54 stupňů Celsia).
Pozor na velikost masa
Toto pravidlo platí pro těžší kusy masa (1300 až 1800 g). Pokud se rozhodnete pro menší kus (do kilogramu), je lepší ho péct při teplotě 48 až 51 stupňů Celsia.
Co když je maso nedopečené?
Pokud vnitřní teplota masa po odpočinutí nedosáhne 51 až 54 stupňů Celsia, můžete ho vrátit do trouby nebo péct na pánvi, dokud nedosáhnete požadované teploty.
Tip na šťavnatý rostbíf
Maso vyndejte z lednice včas, aby se zahřálo na pokojovou teplotu, přibližně dvě hodiny před pečením. Nezapomeňte započítat i dobu odležení masa. Maso také před pečením v troubě osmažte na pánvi nebo hrnci ze všech stran, aby uvnitř zůstala šťáva z masa. Ke šťavnatosti masa přispívá i pečení v tekutině, například ve směsi masového vývaru a vína.
Recept na rostbíf
Potřebné ingredience:
- 1800 g rump steaku
- 2 polévkové lžíce soli
- 2 lžičky pepře
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce másla
- 120 ml hovězího vývaru
- 120 ml suchého červeného vína
- 3 snítky rozmarýnu
- 1 velká cibule
Příprava rostbífu
- Asi dvě hodiny před pečením maso vyndejte na pokojovou teplotu. Odstraňte blány, šlachy a tuk.
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky.
- Smíchejte sůl a pepř v malé misce.
- Ostrým tenkým nožem udělejte na jedné straně masa 3 zářezy, poté naplňte každý zářez jedním stroužkem česneku, osolte a opepřete. Maso otočte a na druhé straně udělejte ještě 3 zářezy a postup opakujte.
- Pečeně potřeme zbylou solí a pepřem.
- Troubu předehřejte na 135 stupňů Celsia.
- Rozpusťte máslo na středním stupni v pánvi vhodné do trouby.
- Smažíme ze všech stran dozlatova (celkem asi 15 minut).
- Maso vyjměte a pánev polijte vývarem a vínem.
- Vraťte pečeni do pánve a kolem ní položte plátky cibule a snítky rozmarýnu.
- Pečeme při 135 stupních Celsia, dokud teplota masa nevystoupá na 46 stupňů Celsia (cca 12-15 minut na 450 g masa, na pečení 1800 g tedy o něco méně než hodina).
- Maso vyjmeme na prkénko, volně přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočinout. Vnitřní teplota se bude dále udržovat, zatímco pečeně odpočívá.
- Teplota servírování by měla být 54,5 stupňů Celsia uprostřed pro medium-rare.