REKLAMA

Den milovníků sýrů aneb Proč milují Francouzi sýry k vínu

Francie je rájem milovníků sýrů. Zvu vás na sýrovou dávku informací a zajímavostí ke Dni milovníků sýrů, který se slaví 20. ledna.

REKLAMA

V každém regionu této země objevíte jedinečné druhy – různých chutí, tvarů a velikostí. Před mnoha lety generál de Gaulle řekl, jak je těžké řídit zemi s 246 druhy sýra. Dnes jich tam koupíte přes pět set. Víte, kde se berou dírky ve žlutém sýru nebo které sýry odstraňují únavu a stres?

Francie – hlavní město sýrů světa

Francie je světový lídr ve výrobě sýrů, vyrábí přes 500 druhů. Lidé ve Francii zkonzumují 25 kilogramů sýra ročně. Názvy sýrů, které lidé na celém světě znají a milují, nejčastěji pocházejí z názvů měst, kde se vyrábějí. To je případ sýrů Brie a Camembert. A když už jsme u Camembertu, tento sýr vytvořila žena, Marie Harel. V roce 1791 dostala recept na Brie od kněze, který se skrýval na farmě. Upravila recepturu, přidala plísňové bakterie a tak vznikl jeden z nejoblíbenějších sýrů.

Nizozemsko je také známé svým sýrem. Právě z této země pochází Gouda. Sýr se nevyrábí přímo tam, ale v okolních vesnicích a prodával se v Goude. Přestože od té doby uplynula staletí, místí obyvatelé stále obnovují starý trh, kde se ceny vyjednávají ve starém stylu.

Po celém světě je také známý sýr Halloumi, bílý polotvrdý kyperský sýr v solném nálevu. Vyrábí se z ovčího mléka nebo vhodné směsi ovčího, kravského a kozího mléka s přídavkem máty. Svou chutí láká i Gorgonzola, měkký, zrající modrý sýr z italské oblasti Lombardie. Pokud milujete pizzu, milujete také jemnou, krémovou mozzarellu. Pochází z města Aversa z regionu Kampánie. Vyrábí se z vysoce kvalitního buvolího mléka a skladujete se ve speciální syrovátce. Jeho nejoblíbenější odrůdou je Mozzarella di Bufala, která se vyrábí pouze v regionu Kampánie.

Většina zemí má svůj oblíbený sýr. Angličané mají dokonce soutěž tzv. Cooper´s Hill Chesse-Rolling and Wake, kdy kutálejí sýr z kopce a pak pronásledují své protivníky za válející se pochoutkou. Uprchlý sýr je 4kilogramový Double Gloucester.

Sýrová tajemství

Sýr se může jevit jako produkt, o kterém víme téměř všechno. A přesto, skrývá mnohá tajemství. Jedním z nich je vznik děr v sýru. Tuto záhadu rozluštili švýcarští vědci. Ukázalo se, že jsou způsobeny mikroskopickými částečkami sena padajícími do mléka pří dojení. Tyto částice uvolňují plyny během fermentace, které způsobují otvory v sýru.

A co je uvnitř otvorů sýrů? Oxid uhličitý, který uvolňují bakterie živící se kyselinou mléčnou. V dnešní době si sýr bez děr neumíme představit, ale v minulosti se ho lidé snažili vyrábět tak, aby děr bylo co nejméně. Byly vnímány jako vada výrobku.

Sýrové zajímavosti, aneb věděli jste, že…?

Astronaut Andre Kuipers z Nizozemska, který si nedokázal představit život bez svého oblíbeného sýra, požádal NASA, aby mu dovolila vzít 15 kg jeho pochoutky do vesmíru?

„Andre je velmi nadšený chutí našeho sýra, a tak nám poslal zprávu, jestli bychom se nemohli domluvit s vedením vesmírného programu a poslat mu ho trochu tam nahoru,“ uvedla mluvčí sýrařské firmy Henriette Westlandová. Jeho přání bylo vyslyšeno.

Pro mnohé gurmány jsou sýry jako umělecká díla, o čemž svědčí i jejich cena. Nejdražší sýr na světě stojí až tisíc euro za kilogram. Jedná se o sýr Pule. Tajemství jeho jedinečné chuti spočívá ve specifickém druhu oslů, jejichž mléko se používá k jeho výrobě. Jejich velmi málo, proto je množství sýra omezené, což ovlivňuje jeho hodnotu.

Přestože je sýr poměrně kalorický, určitě se vyplatí ho jíst. Nejen kvůli nutričním hodnotám. Žlutý sýr zlepšuje vaši pohodu. Vědci prokázali, že obsahuje tryptofan – aminokyselinu, která posiluje nervový systém a podílí se na produkci serotoninu, hormonu štěstí. Důležité je, že žlutý sýr obsahuje více vápníku než tvaroh.

Francouzi, milují sýr

Francouzi věří, že každé jídlo by mělo končit kouskem sýra! Nejčastěji se podává několik kusů sýra různých druhů. Takové sýrové prkénko se nejčastěji podává s chlebem, někdy salátem a lehkou omáčkou… Začíná se jemnými odrůdami a končí se pikantními. Nejlepším nápojem ke spojení se sýrem je víno. K ostrým, modrým sýrům se podle francouzských tradic hodí silné, spíše červené víno, k jemným sýrům lehké víno. Tradičně by víno mělo pocházet ze stejné oblasti jako sýr. Tak „Bon appétit!“ jak říkají Francouzi.

Autor: Renáta Šestáková – NašeTéma. Zdroje: FROMAGESdeFRANCE, Tasteatlas.

Diskuze Vstoupit do diskuze
REKLAMA
REKLAMA

AKTUÁLNÍ ZPRÁVY

Před Novou radnicí v centru Prahy se otvírají vánoční trhy ve...

Před Novou radnicí v centru Prahy se letos uskuteční vánoční trhy s dobročinným přesahem. Součástí akce, která...

Jak vybrat dětské zimní boty, aby z toho nebyla rodinná sága

Ráno. Za oknem tma, na chodníku břečka a v předsíni jedno dítě hledá čepici, druhé rukavice. A...

Recept na pravé spaghetti carbonara, které vás svou chutí přenesou do...

Jen málokteré jídlo dokáže přenést atmosféru Itálie tak dokonale jako pravé spaghetti carbonara. Kombinace krémové omáčky, aromatického...

„Voláme kvůli pomoci s výpočtem důchodu.“ Šmejdi zkoušejí nový fígl

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodníky, kteří lidem telefonují jménem soukromých firem a vydávají se za...

Do kin se chystá nová komedie Poberta s Barešovou, Majerem Řezníčkem...

Nová lupičská komedie Poberta zamíří do kin v březnu 2026 a už teď budí pozornost hvězdným obsazením...

Recept na vánoční čokoládové crinkles: křupavé na povrchu, měkké uvnitř

Čokoládové crinkles se právem řadí k vánočnímu cukroví, které je jednoduché a rychlé na přípravu, zároveň vypadá...

Nejnovější průvodce stylingem mikin s kapucí pro muže i ženy

Mikina s kapucí už dávno není jen sportovní kousek. Stala se základem moderního šatníku, ve kterém kráčejí...

Rusko přesunulo 16 bombardérů blíže k Ukrajině. Expert upozorňuje na riziko...

Rusko v pondělí přesunulo z Dálného východu na letiště Olenya, které leží blíže k Ukrajině, šestnáct nadzvukových...
REKLAMA

VÝBĚR ČLÁNKŮ

REKLAMA