Umělá inteligence a holokaust: Jak technologie může ovlivnit náš pohled na historii

Umělá inteligence (AI) se stále více začleňuje do našich životů. Od procházení internetu až po inovace ve zdravotnictví – její vliv je nezpochybnitelný. Ale zamysleli jste se někdy nad tím, jak může AI ovlivnit naše vnímání historie, zejména holokaustu, a jak by to mohlo formovat naši budoucnost?

Reklama

Umělá inteligence a holokaust

„Pokud nebudou přijata rozhodná opatření k integraci etických principů, umělá inteligence by mohla zkreslit historický záznam holokaustu a podnítit antisemitismus,“ varuje UNESCO.

Jedním z klíčových témat, kde umělá inteligence začíná hrát zásadní roli, je interpretace historie. UNESCO, kulturní organizace OSN, varuje před rizikem zkreslení historických událostí, pokud AI nebude používána zodpovědně. Jako příklad uvádí organizace UNESCO právě holokaust – ožehavou tragickou událost 20. století, kde by nesprávné využití AI mohlo vést k šíření dezinformací nebo zavádějících informací.

„Pokud dovolíme, aby děsivá fakta o holocaustu byla rozmělněna, překroucena nebo zfalšována nezodpovědným používáním umělé inteligence, riskujeme explozivní šíření antisemitismu a postupné snižování našeho chápání příčin a následků těchto zvěrstev. Implementace doporučení UNESCO o etice umělé inteligence je naléhavá, aby mladší generace vyrůstaly s fakty, nikoli s dezinformacemi,“ uvedla generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulay.

Generativní modely umělé inteligence, jako je například populární chatbot ChatGPT, jsou založeny právě na obrovském množství dat z internetu. To znamená, že mohou přebírat lidské předsudky, záměrně podvržené nebo překroucené informace a chyby. Pokud tyto nástroje nebudou pečlivě kontrolovány a moderovány, mohou se stát nástrojem pro šíření dezinformací a zkreslování klíčových historických faktů.

Lidé, kteří se stále více spoléhají na digitální technologie a sociální média, jsou obzvláště náchylní k překrouceným informacím. Falešné fotografie, videa a zvukové nahrávky vytvořené pomocí AI mohou být velmi přesvědčivé a lavinově se šířit na různých sociálních platformách.

Holokaust a halucinace AI

„ChatGPT a Google Bard (nyní Google Gemini, pozn. red.) oba vytvořili obsah podrobně popisující události související s holokaustem, které se nikdy nestaly,“ upozornila organizace UNESCO na problém halucinací umělé inteligence.

Proto je zásadní, aby byly etické principy pro používání umělé inteligence zavedeny na mezinárodní úrovni. UNESCO zdůrazňuje, že je nezbytné, aby mladí lidé vyrůstali s fakty, nikoli s dezinformacemi. Tvůrci AI by měli být nápomocni chránit historickou pravdu a zabránit šíření dezinformací.

UNESCO apeluje na technologické společnosti vyvíjející umělou inteligenci, aby při tvorbě nových nástrojů úzce spolupracovaly s židovskou komunitou, přeživšími holokaustu a jejich potomky, pedagogy, odborníky na antisemitismus a historiky.

„UNESCO také vyzývá vzdělávací systémy, aby chránily fakta o holocaustu tím, že budou mladou generaci učit digitální gramotnosti, dovednostem kritického myšlení a důkladnému pochopení historie této tragické genocidy,“ uvedla na závěr Clare O’Hagan mluvčí organizace UNESCO.

Komentář redakce

Podle redakce NašeTéma může z dlouhodobého hlediska šíření dezinformací o holokaustu vážně ohrozit život v Evropě. Zvýšení antisemitických nálad a předsudků by mohlo vést k nárůstu diskriminace a násilí vůči židovské komunitě.

Šíření dezinformací o holokaustu by také mohlo narušit důvěru ve veřejné instituce, což by mělo závažné důsledky pro celou společnost. Je důležité chránit pravdu, aby naše demokracie zůstala silná.

Autor: Jana Mitalová

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama