Na třetí pokus Rusko úspěšně vypustilo raketu Angara A5

Z kosmodromu Vostočnyj úspěšně odstartovala těžká nosná kosmická raketa Angara A5. Stalo se tak na třetí pokus po dvou neúspěšných startech z tohoto týdne, uvedl web Moscow Times.

Reklama

Podle šéfa kosmické agentury Roskosmos Jurije Borisova byl první úterní pokus o start odvolán kvůli poruše nádrže s okysličovadlem v centrální pohonné jednotce rakety. Druhý pokus o start následoval ve středu, ale byl opět přerušen, tentokrát kvůli poruše systému řízení startu motoru.

Přibližně 12 minut po čtvrtečním úspěšném startu se horní stupeň rakety Orion oddělil od třetího stupně rakety Angara A5, vstoupil na referenční oběžnou dráhu a vyslal zkušební náklad na cílovou orbitu.

„Raketa fungovala podle plánu. Tento start zahajuje letové zkoušky konstrukce kosmické rakety Amur s těžkými nosnými raketami Angara ve Vostočném,“ uvedl Roskosmos krátce po startu v příspěvku na síti Telegram.

Vostočnyj leží v Amurské oblasti na ruském Dálném východě. Dřívější starty této rakety se uskutečnily ze severoruského kosmodromu Pleseck.

Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihl roli Angary pro národní bezpečnost, ačkoli projekt podle Moscow Times provází řada zpoždění a technických komplikací. Roskosmos mezitím zdůraznil menší ekologickou stopu rakety v oblastech poblíž míst startu a zón shozu, protože raketa údajně nepoužívá „agresivní a toxické pohonné hmoty“.

Vývoj a výroba rakety Angara A5 byly zahájeny po rozpadu Sovětského svazu kvůli obavám, že by nezávislá Ukrajina mohla zadržovat dodávky důležitých komponentů. Má nahradit jinou těžkou ruskou nosnou raketu Proton.

Rusko zahájilo práce na projektu rakety Angara s cílem zachovat si přístup do vesmíru, až v roce 2050 vyprší dohoda o pronájmu Bajkonuru od Kazachstánu.

„Rusko doufá, že využije nákladní kapacity Angary k dopravě modulů pro kosmickou stanici, kterou chce jako konkurenci ISS (Mezinárodní vesmírné stanice, pozn. red.) vybudovat v příštích letech,“ dodal web Moscow Times.

Autor: Mirka Nová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama