Zdražování se stalo evergreenem roku 2024 a nevyhýbá se ani obědům v restauracích. Kdo si rád zajde na oběd do restaurace, ten si opět bude muset sáhnout hlouběji do kapsy. Podle nové analýzy serveru menicka.cz, která prozkoumala data z téměř 6000 podniků po celé republice, průměrná cena oběda opět stoupla. A i když tempo růstu mírně zpomalilo, stále jde o citelný zásah do našich peněženek.
Analýza odhalila meziroční nárůst o 5,6 Kč, což odpovídá 3,6 %. Pro srovnání, v předchozích letech jsme byli svědky ještě výraznějšího zdražování – mezi lety 2022 a 2023 to bylo 6,7 % a o rok dříve dokonce 8,9 %. Zdá se tedy, že se růst cen alespoň trochu stabilizoval.
„V posledních letech prochází gastronomický segment mimořádně náročným obdobím,“ vysvětluje Jakub Lukáš z portálu menicka.cz. A má pravdu. „Celá společnost se potýká s bezprecedentními výzvami. Post-covidová éra, vleklý válečný konflikt na Ukrajině, napětí v Izraeli, obtížně dostupné úvěry a celková ekonomická stagnace ovlivňuje každodenní život nás všech.“ Tato slova odrážejí realitu, se kterou se potýkají nejen restauratéři, ale i my všichni.
Karlovarsko stále nejlevnější, Praha překvapuje
Pohled na mapu České republiky nám ukazuje, že ceny obědů se regionálně liší. Tradičně nejlevněji se najíme v Karlovarském kraji, kde průměrná cena oběda činí 138,8 Kč.
„Karlovarský kraj si dlouhodobě drží stabilní, neotřesitelnou pozici, kde se zákazník naobědvá v průměru jednoznačně nejlevněji,“ potvrzuje analýza. Na opačném konci spektra se nachází Praha (Praha 1 – Praha 10) s průměrnou cenou 161,3 Kč.
Za Prahou následuje Královehradecký kraj (157,8 Kč) a Olomoucký kraj (154,8 Kč). A tady přichází zajímavé zjištění: i přes všeobecné zdražování je meziroční nárůst cen v Praze pod celorepublikovým průměrem, konkrétně o 3,3 %. Zdá se tedy, že pražské restaurace se snaží držet ceny na uzdě, alespoň v porovnání s ostatními regiony.
Ústecko s nejvyšším nárůstem
Nejvyšší meziroční nárůst cen obědů byl zaznamenán v Ústeckém kraji, a to o 5,4 %. To ukazuje na regionální nerovnoměrnost dopadů ekonomických vlivů.
Je jasné, že v nejbližší době se výrazného zlevnění nedočkáme. „Je důležité se vyzbrojit trpělivostí a optimismem,“ dodává Jakub Lukáš.
Nezbývá než doufat, že se situace v gastronomickém sektoru a v ekonomice obecně brzy stabilizuje a my si budeme moci oběd v restauraci vychutnat bez zbytečných obav o stav naší peněženky. A možná bychom se měli inspirovat Prahou, která ukazuje, že i v náročných časech se dá s cenami pracovat rozumně.