Dovolená v Chorvatsku vyjde dráž. Zdražily potraviny, ubytování, cigarety a o 60 % olivový olej

Letní dovolené se pomalu blíží, a mnoho Čechů se za necelé dva měsíce vydá na cestu do Chorvatska k moři. Ti, kteří zamíří k Jadranu, by měli počítat s tím, že letos vyjde dovolená dráž. Turisté letos zaplatí více nejen za potraviny, ubytování, cigarety a ovoce, ale také za zmrzlinu a olivový olej, který zdražil o 60 %. Je tedy dobré počítat s většími výdaji a přibalit si nějaké to euro navíc.

Reklama

Chorvatsko je oblíbenou dovolenkovou destinací českých turistů. Pobřeží disponuje krásnými plážemi, zajímavou kulturou a je relativně snadno dostupné autem. Nicméně již druhým rokem se tamní ceny neustále zvyšují, podobně jako u nás.

Levné Chorvatsko? To už neplatí

S inflací je na tom Chorvatsko hůře než Česko. Od minulé sezony totiž došlo k většímu zdražení, a tak turisté zaplatí více nejen za ovoce, zmrzlinu a jídlo v restauracích, ale také za služby, ubytování, potraviny a olivový olej. Právě olivový olej, který si spousta turistů kupuje do zásoby domů, letos zdražil o 60 %.

„Cena olivového oleje v Chorvatsku vzrostla v dubnu o 61,4 %, což je nejvyšší nárůst mezi všemi produkty a službami v zemi. Mouka zdražila o 7 %, brambory o 9,7 %, chléb o 2,9 %, maso o 5,1 %, ovoce o 6,6 %, ryby o 7,5 %,“ napsala chorvatská novinářka Sanja Stapić na webu Slobodna Dalmacija.

Zdražení se letos promítne i do ubytování. Web Croatia Wise uvádí, že ceny za ubytování se v letošní sezoně budou pohybovat v rozpětí od 35 do 250 eur, v přepočtu tedy zhruba od 866 do 6 187 Kč za jednu noc v závislosti na kvalitě hotelu. Ceny se také liší v závislosti na tom, zda strávíte dovolenou v hlavní sezoně nebo mimo ni. Samozřejmě rozhodující bude i to, zda si vyberete hotel přímo na pláži, na ostrově či v lukrativním městě.

„V posledních letech se ceny hotelů v Chorvatsku dramaticky zvýšily, především kvůli rostoucí popularitě země, ale v roce 2024 se zdá být vše dražší než kdy jindy,“ konstatuje web Croatia Wise.

Letošní zdražování postihlo i kavárny. Ano, i za kávu si letos turisté připlatí. Cena za šálek kávy se samozřejmě pohybuje v závislosti na destinaci. V turisticky navštěvovaných destinacích za jeden šálek lahodného kávy zaplatíte i kolem 5 eur, v těch méně turisticky exponovaných destinacích jen kolem 2 eur, což je srovnatelné s klasickou českou kavárnou.

„Na Rivě ve Splitu, které je jedním z nejoblíbenějších míst, za šálek kávy zaplatíte od 3 do 3,5 eur,“ uvádí web Croatia Wise.

Nejdražší kávu ale určitě najdete v Dubrovníku během hlavní sezóny. Na oblíbené ulici Stradun stojí káva s mlékem až 5 eur.

Zdražování postihlo i cigarety. Chorvatský deník Dnevnik uvedl, že zvýšení cen se dotklo všech značek. „Malboro, Malboro Gold a Marlboro Gold 100’s stojí 4,90 eur a Marlboro Gold 23’s 5,10 eur,“ cituje aktuální ceny vybraných cigaret chorvatský deník Dnevnik.

Cena oblíbené chorvatské zmrzliny se pro letošní sezonu také změnila. Chorvatský novinář TV Dnevnik Nova, Ivan Kaštelan, kontroloval ceny kopečkové zmrzliny v Rovinji, Splitu a Dubrovníku. „Dvě eura jsou letos minimální cena za kopeček. V některých cukrárnách se ceny vyšplhají až ke čtyřem eurům za kopeček,“ řekl Kaštelan z TV Dnevnik Nova.“

„Myslím, že zmrzlina zdražila než cokoli jiného. Je vidět, co nám euro přineslo. No, tuhle sezonu jsem ještě neměl ani jednu,“ odpověděl novinářům Mario ze Splitu.

Klára a Matija ze Splitu vzpomínají na jiné časy. „Pamatujeme si dobu, kdy byla cena kopečku zmrzliny dvě a půl, tři kuny a teď se to všechno přepočítalo na eura. A náš plat o tolik nevzrostl,“ uvedly ve vysílání.

V neposlední řadě je nutno podotknout, že vzrostly i ceny pohonných hmot. „V dubnu vzrostla cena benzínu meziročně o 12 %. Nafta vzrostla meziročně o 9,9 %,“ uvedl web Slobodna Dalmacija.

Ceny u Jadranu teprve „vystřelí“

Kvůli zdražování (pozn. red.: v březnu 2024 inflace v Chorvatsku byla na 4,9 %) ale může mnohým turistům z Česka dovolená v Chorvatsku doslova zhořknout. Nicméně tamní podnikatelé podle webu Croatia Wise tvrdí, že ceny, podobně jako v loňské sezoně, teprve „vystřelí“.

Turisté, kteří si budou na dovolené připravovat jídlo sami, mohou samozřejmě ušetřit. Květnové ceny jsou vcelku srovnatelné s těmi našimi. Jakmile se dostaví hlavní turistická sezona, ceny i v tamních obchodech pravděpodobně vystřelí, hlavně v těch menších.

Autor: Petr Ševčík

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama