Mikrovlnka, tichý pomocník v kuchyni, skrývá tajemství: je domovem pro kolonie bakterií! Nová studie odhaluje, že v mikrovlnné troubě se nachází překvapivě pestrý mikrosvět, a ne všechny jeho obyvatele bychom si přáli s jídlem sdílet. Zjistěte, jaké organismy s námi sdílí kuchyň, kde se skrývá nejvíce bakterií a jak udržet mikrovlnku čistou a bezpečnou.
Mikrovlnné trouby, kdysi považované za technologický zázrak, se staly nedílnou součástí našich kuchyní. Věděli jste ale, že se v nich skrývá celý mikrosvět? Nová studie odhalila, že mikrovlnky zdaleka nejsou tak sterilní, jak se můžou zdát, a že v nich bují překvapivě pestrý život. Není to jen otázka estetiky, ale i zdraví. Pojďme se ponořit do mikrobiálního světa uvnitř našich mikrovlnek.
Mikrovlnná trouba a organismy
Vědci z University of Valencia a Darwin Bioprospecting Excellence SL ve Španělsku zkoumali mikrobiální život v 30 mikrovlnných troubách z různých prostředí – od běžných domácností, přes sdílené kuchyňky, až po vědecké laboratoře.
Zjistili, že se v nich nachází prosperující mikrobiální komunity, včetně rodů jako Brachybacterium, Micrococcus, Paracoccus a Priestia. Tyto rody jsou obvykle neškodné, ale ve studii se vyskytly i druhy jako Klebsiella, Enterococcus a Aeromonas, které mohou představovat zdravotní riziko, zejména pro osoby s oslabenou imunitou. Tyto bakterie můžou způsobovat různé infekce, od zažívacích potíží až po závažnější komplikace.
Kde se skrývá nejvíce bakterií?
Překvapivě se ukázalo, že mikrovlnky v běžných domácnostech vykazovaly nižší mikrobiální diverzitu. Důvodem je pravděpodobně menší počet zdrojů kontaminace a také fakt, že domácí mikrovlnky se obvykle používají jen k ohřevu jídla.
Naopak v laboratořích, kde se s mikrovlnkami manipuluje častěji a k různorodým účelům, se dařilo nejrozmanitějším druhům bakterií. V laboratorních mikrovlnkách se navíc vyskytovaly mikroby jako Deinococcus, Hymenobacter a Kineococcus, které jsou známé svou extrémní odolností vůči záření.
Tipy pro čistou a bezpečnou mikrovlnku
Studie zdůraznila, že i v extrémních podmínkách mikrovlnky, kde se střídá teplo a záření, můžou přežít mikroby s genetickou odolností. Ačkoliv se v domácích mikrovlnkách vyskytují bakterie podobné těm na jiných kuchyňských površích, jako jsou houbičky na nádobí nebo dřezy, neznamená to, že bychom měli hygienu mikrovlnky zanedbávat. Právě naopak!
Autoři studie doporučují pravidelně a důkladně čistit vnitřek mikrovlnky saponátem a teplou vodou. Zaměřte se na všechny plochy, včetně otočného talíře a stěn. Nenechávejte rozlité jídlo nebo tekutiny zaschnout. Okamžitě je utřete, abyste zabránili množení bakterií. Zakrývejte jídlo v mikrovlnce, abyste zabránili rozstřikování a kontaminaci vnitřního prostoru.
Jednou za čas proveďte důkladné čištění. Můžete použít roztok vody a octa (v poměru 1:1) nebo speciální čističe na mikrovlnky. Roztok ohřejte v mikrovlnce, aby se uvolnila pára, a poté vnitřek otřete.
Nezapomeňte na dvířka a těsnění, i tyto části je potřeba pravidelně čistit, protože se na nich můžou usazovat nečistoty a bakterie.
Zajímavosti, které vás překvapí
Věděli jste, že i neškodné kožní bakterie můžou přežít v mikrovlnce? To jen podtrhuje odolnost mikrobů a nutnost pravidelného čištění.
Bakterie Deinococcus radiodurans, nalezená v laboratorních mikrovlnkách, je známá jako „Conan the Bacterium“ a je zapsána v Guinnessově knize rekordů jako nejodolnější bakterie na světě. Dokáže přežít extrémní dávky radiace, vakuum i kyselé prostředí.
Pamatujte, že čistá mikrovlnná trouba není jen otázkou estetiky, ale i zdravého životního stylu!
Zdroj: Frontiers in Microbiology