Chcete, aby vaše orchideje dlouho a bohatě kvetly? Zkuste vařené brambory

Chcete, aby vaše orchideje kvetly jako nikdy předtím? Zkuste jednoduchý trik s vařenými bramborami, který doporučuje zahradnice Jarmila Penková. Tento přírodní postup hnojení zajistí orchidejím bohaté květy bez drahých hnojiv.

Reklama

Svět rostlin nás neustále překvapuje novými a často překvapivými triky, jak pečovat o naše květiny. Ať už jste začátečníce nebo zkušená zahradnice, může být občas péče o orchideje oříškem.

Co když vám ale sdělíme, že tajemství k jejich dlouhému a bohatému kvetení může spočívat v obyčejných vařených bramborách? Ano, čtěte správně. Tento trik magazínu NašeTéma.cz prozradila zahradnice a milovnice květin Jarmila Penková z Berouna.

Vařené brambory: Trik pro bohaté květy orchidejí

Nikdy nevylévejte vodu z vařených brambor. „Je to skvělý zdroj živin, který orchideje doslova oživí,“ říká zahradnice Penková v úvodu rozhovoru na téma správné péče o orchideje.

Odbornice z oblasti zahradnictví doporučuje používat vodu z vařených brambor, protože obsahuje draslík a fosfor – dva klíčové prvky nezbytné pro zdravý růst a kvetení orchidejí.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet bramborový trik, je to opravdu velmi snadné. „Brambory vařte se slupkou, protože právě ta obsahuje nejvíce živin. Hned jak jsou brambory měkké, sceďte vodu do mísy a nechte ji vychladnout na pokojovou teplotu. Tato voda je ideální pro zalévání orchidejí,“ radí Penková.

Zahradnice doporučuje sledovat reakci rostliny v dlouhodobějším horizontu a případně upravit množství zálivky, abyste se vyhnuli přetížení orchideje živinami. „Vodu z brambor můžete případně naředit vodou,“ doporučuje zahradnice.

Jak pečovat o orchideje

„Aby orchideje vzkvétaly, je důležité dodržovat několik základních pravidel péče,“ říká Penková.

Ideální místo

Orchideje milují světlo, ale nesnáší přímé sluneční paprsky. „Umístěte je na okno orientované na východ nebo západ, kde budou mít dostatek nepřímého světla,“ radí zahradnice. Přílišné sluneční záření může způsobit spálení listů, ale nedostatek světla naopak brání kvetení.

Zálivka

Zalévejte orchideje vlažnou vodou jednou týdně. Nezapomeňte, že orchideje jsou citlivé na příliš mokrou zeminu. „Dbejte na to, aby se voda v květináčku nezadržovala, což by vedlo k uhnívání kořenů,“ varuje Penková.

Přesazování

Orchideje by měly být přesazovány každé dva až tři roky. „Použijte speciální substrát pro orchideje, který zajistí dobrou drenáž. Při přesazování se vyhněte poškození kořenů a umístěte rostlinu do nejlépe průhledného květináčku, který jí poskytne dostatek prostoru pro růst,“ říká odbornice na orchideje.

Teplota

Orchidejím prospívá teplota mezi 18 °C a 24 °C. Vyvarujte se náhlým změnám teploty a umístěte rostliny mimo průvany a přímý kontakt se zdrojem tepla.

Tip pro delší kvetení

Pokud se orchidejím nechce kvést, doporučuje zahradnice Penková seříznout stonek nad uzlem. „Pamatujte, že i malé rozdíly teplot mezi dnem a nocí mohou stimulovat orchidej k dalšímu rozkvětu,“ tvrdí Penková.

Pokud toužíte po krásných, zdravých a na květy bohatých orchidejí, nezapomeňte na jednoduchý trik s vařenými bramborami. Tato přírodní metoda přihnojování, nejenže ušetří peníze za drahé hnojivo, ale také přinese radost z bohatého a dlouhého kvetení vašich orchidejí.

Autorský text: Milan Polák

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama