Chcete svému psovi nechat udělat plastiku nosu? Vyrazte s ním do Turecka

Společně se zvyšující se krizí životních nákladů jsou majitelé domácích mazlíčků zasažení rostoucími cenami u veterinářů. Tam musí všichni docházet nejen kvůli zraněním či nemocem, ale i pro očkování nebo tablety proti odčervení. Někteří kvůli tomu dokonce létají do Turecka. „I když je možné získat veterinární péči za nižší cenu v zahraničí, nemusí to být v nejlepším zájmu zvířete,“ varuje Anna Judsonová pro web Metro.

Reklama

Turecký trend se týká především obyvatel ve Velké Británii, kteří do této země často se svým domácím mazlíčkem cestují. „Zdravotnická péče v Turecku je opravdu levná a může vám ušetřit i několik tisíc korun. Lidé do Turecka létají také za účelem plastiky nosu nebo za jinými kosmetickými úpravami zvířat,“ uvádí Katie Boydenová pro Metro.

Už teď je Turecko snad nejoblíbenější turistickou destinací, pokud jde o různé plastické operace. Létají tam i naše české celebrity, aby si nechaly upravit nos nebo zvětšit zadek. Jako nové odvětví se však v Turecku začíná objevovat i veterinární turistika.

Jak to tak ale bývá, nic nemá jen pozitiva. Začínají se objevovat názory, že tyto levnější procedury jsou až moc levné na to, aby byly stejně kvalitní. Již od roku 2019 zemřelo po kosmetických úpravách v Turecku 25 Britů a odborníci se domnívají, že by stejně mohla dopadnout i zvířata.

Majitelé jsou proto vyzýváni, aby si opravdu velmi dobře rozmysleli, jestli své domácí mazlíčky vezmou do zahraničí. „I když je možné získat veterinární péči za nižší cenu v zahraničí, nemusí to být v nejlepším zájmu zvířete,“ varuje Anna Judsonová z Britské veterinární asociace.

„Léčba může být vynikající, ale absence kontinuity péče a kontrol ze strany veterinárního týmu by mohla mít škodlivý dopad na zotavení zvířete, zejména pokud by došlo ke komplikacím,“ pokračuje Judsonová.

„Pokud by veterinář ve Velké Británii potřeboval zasáhnout a poskytnout péči po léčbě, aniž by o případu věděl něco navíc, mohlo by to skončit dráž,“ dodává na závěr.

Výhodný balíček pro člověka a zvíře

„Došlo to dokonce tak daleko, že turecké kliniky nabízejí cenově výhodné balíčky pro člověka a zvíře,“ informuje Natasha Wynarczyk pro Mirror. Jednomu z reportérů deníku The Mirror byl tento balíček nabídnut. Balíček zahrnoval diagnostické testy, jako je například rentgen, chirurgický zákrok a následnou péči, včetně fyzioterapie. Výhodná nabídka obsahovala ještě hotel pro domácího mazlíčka a majitele na 10 dní spolu s prohlídkou města.

Dilan Akbas, koordinátor pacientů v Turecku, se rozpovídal o jedné Britce, která odlétá do Turecka společně se svým psem plemene Pomeranian. „Plánovala stejně odcestovat do Turecka na operaci a její pes potřebuje léčbu svých vlastních zdravotních problémů, které byly ve Velké Británii příliš drahé,“ vysvětluje Dilan.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Pet Clinic Turkey (@petclinicturkey)

„Zatímco se bude léčit sama, její pes bude také operován a zůstane šest dní,“ dodává Dilan Akbas. Pejsek prý potřebuje odstranění zubů a plastiku nosu kvůli zlepšení dýchání. „Měli jsme pacienty ze Salussu, kteří u nás podstoupili operaci na hubnutí, a pak se vrátili na plastiku břicha, zatímco jejich mazlíček se také léčí,“ uzavírá Dilan.

Autor: Nikola Strnadová.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama