Zavzpomínejte na školní jídelnu s receptem na Vepřové maso na mrkvi

Vepřové maso na mrkvi je jednoduché, ale chutné jídlo. Bohužel si většina z nás pod tímto receptem vybaví jídlo bez chuti, které se podávalo ve školní jídelně. Pojďme tomuto jídlu napravit reputaci.

Reklama

„Moje maminka mě naučila přidávat k mrkvi muškátový oříšek a citronovou šťávu,“ říká redaktorka NašeTéma Renáta Šestáková.

Zkusme tomuto jídlu napravit pověst. Pokud zvolíme správné suroviny a dodržíme postup přípravy, výsledek předčí vaše očekávání.

Mrkev v jídelníčku

Jíst mrkev se vyplatí v jakékoliv podobě, ať už v té syrové nebo tepelně zpracované. Pokud máte v mrazáku nakrájenou domácí mrkev, je určitě více prospěšná pro vaše tělo i přesto, že ji uvaříte, na rozdíl od toho, když sníte v dnešní době kupovanou salátovou okurku nebo rajčata.

„Mrkev podporuje vylučování odpadních látek z těla, pomáhá regulovat střevní činnost a přispívá k rozpouštění žlučových kamenů. Při zažívacích a metabolických potížích navrací organismu rovnováhu. Je účinná v boji proti plynatosti a dodává organismu minerály. Zlepšuje noční vidění a brání rozvoji očních zákalů,“ uvádí autoři v knize Snadná cesta ke zdraví – Antioxidanty.

Recept: Vepřové maso na mrkvi

Suroviny:

  • 400 g vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 400 g mrkve
  • máslo
  • muškátový oříšek
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Jíška na zahuštění:

  • hladká mouka
  • máslo

Postup přípravy:

Na prkýnku si nakrájejte nadrobno cibuli. Smažte ji na pánvi a na másle dorůžova. Přidejte nakrájené maso, osolte, opepřete a podlijte trochou vody. Přiklopte pokličkou a nechte dusit doměkka.

Pak přidejte nakrájenou mrkev na kolečka, přisypte špetku muškátového oříšku, trošku citronové šťávy a duste, dokud není mrkev měkká. Na menší pánvičce si udělejte máslovou jíšku v poměru 1:1 máslo a hladká mouka. Máslo nechte pořádně rozehřát, přisypte mouku a míchejte. Stačí, když mouka začne žloutnout. Pozor, nenechte jíšku hodně ztmavnout, jinak bude hořká a zkazí chuť celého jídla.

Do horké jíšky nalijte trochu studené vody a rozmíchejte. Nechte zvolna povařit a poté přidejte k vepřovému masu na mrkvi. Nechte 5 – 10 minut na mírném ohni provařit a máte hotovo.

Jako přílohu můžete zvolit vařené brambory, které posypete čerstvou pažitkou, a přidat nakrájenou zeleninu. Dobrou chuť.

TIP! Kousky mrkve můžete přidat do hrnce s brambory. Díky tomu brambory neztratí vitamín C, který je důležitý pro naše tělo a také dodá bramborám lepší chuť.

Autor: Renáta Šestáková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Reklama
Reklama
Reklama